Kompanjonsavtal – vad är det?

Kvinna framför en laptop.

Att driva ett företag tillsammans med en eller flera delägare kan vara både spännande och utmanande. En steg på vägen till att säkerställa ett framgångsrikt partnerskap är att ha ett tydligt och välformulerat kompanjonsavtal på plats. Så, vad är egentligen ett kompanjonsavtal?

Entreprenörskap > Starta eget företag

Varför ska man ha ett kompanjonsavtal?

Ett kompanjonsavtal är ett juridiskt dokument som reglerar förhållandet mellan delägarna i ett företag. Avtalet är skräddarsytt för att passa företaget och det fastställer hur viktiga beslut ska fattas, hur vinster och förluster ska fördelas och vad som ska hända om en delägare vill sälja sin andel eller om någon delägare avlider. 

Med andra ord så klargör det delägarnas rättigheter och skyldigheter. Samtliga delägare kommer överens om villkoren.

Det är fördelaktigt för alla delägare att ha ett kompanjonsavtal eftersom det kan hjälpa till att förhindra missförstånd och konflikter samt skapa en stabil grund för företaget. 

Här är några fördelar med ett kompanjonsavtal:

Förhindra konflikter

Genom att tydligt definiera delägarnas roller och ansvar minskar risken för missförstånd och konflikter.

Skapa trygghet

Ett skriftligt avtal ger alla parter en känsla av trygghet och rättvisa.

Tydliga riktlinjer 

Om en delägare vill lämna företaget eller om någon delägare avlider finns det klara riktlinjer för hur dessa situationer ska hanteras. 

Vad ska avtalet innehålla?

Här är en förenklad version av vad man ska skriva in i ett kompanjonsavtal:

  • Delägare
  • Kapitalinsatser
  • Fördelning av vinster och förluster
  • Beslutsfattande processer
  • Överlåtelse av andelar
  • Konfliktlösning

Vad händer om en delägare dör?

Om en delägare avlider kan det få stora konsekvenser för både företaget och de återstående delägarna. Det är därför viktigt att förstå de juridiska och praktiska aspekterna av en sådan situation samt att skriva in tydliga klausuler i kompanjonsavtalet som reglerar detta. 

Här följer olika saker att ha i åtanke:

Arvsrätt

Vid en delägares död övergår deras aktier i företaget som regel till deras arvingar enligt arvsrätten. Det innebär att arvingarna kan bli nya delägare i företaget vilket inte alltid är önskvärt eller praktiskt för verksamheten.

Testamenten och förordnanden

En delägare kan genom testamente eller andra juridiska förordnanden specificera vad som ska hända med deras aktier. Det är viktigt att dessa dokument är i linje med företagets kompanjonsavtal för att undvika konflikter.

Överlåtelse av aktier

Företaget och de kvarvarande delägarna kan ha förköpsrätt eller återköpsklausuler som aktiveras vid dödsfall. Dessa klausuler säkerställer att aktierna först erbjuds de kvarvarande delägarna eller företaget själv innan de övergår till arvingarna.

Gratis lagerbolag

Starta nytt AB fort som bara den! Du får ett gratis lagerbolag av oss när du köper vårt bokföringsprogram.

Se erbjudande

Två ägare och en vill sälja sin andel - vad händer då?

Att skriva in vad som gäller om en delägare vill sälja av sin andel i bolaget är viktigt. Vanliga saker som ska lösas och beröras i avtalet är följande:

  • Förköpsrätt innebär att om en delägare vill sälja sin andel måste man först erbjuda sin andel till de övriga delägarna till ett specificerat pris eller villkor.
  • Godkännande av ny delägare kan krävas i avtalet vid försäljning. Det kan innebära att delägarna har rätt att neka försäljningen till en extern part eller att de måste samtycka till den nya delägaren.
  • Värdering av andelen kan specificeras i kompanjonsavtalet och hur den ska göras, vilket kan inkludera användning av en oberoende värderare eller en överenskommen värderingsmetod.
  • Överlåtelseprocessen av andelen kan beskrivas i kompanjonsavtalet. Detta kan inkludera upprättande av ett överlåtelseavtal, betalningsvillkor, och eventuella övergångsperioder.
  • Vem som får köpa andelen kan vara begränsat. Till exempel kan avtalet föreskriva att andelen endast kan säljas till nuvarande delägare, till anställda inom bolaget eller till godkända externa parter.

Konkurrerande verksamhet

Det är vanligt att man inkluderar en konkurrensklausul i avtalet. Det innebär att om en delägare lämnar bolaget ska hen inte kunna starta upp en konkurrerande verksamhet. Det är ofta kopplat till bestämmelser om vite för att det ska bli ekonomiskt kännbart att bryta mot bestämmelserna.

Vad händer om någon bryter mot kompanjonsavtalet?

Det är delägarna själva som bestämmer vad som händer om någon bryter mot kompanjonsavtal som finns. Vanligt är att man får betala ett förbestämt vite, alltså skadestånd. Om inget vite har bestämts i förväg ska beloppet baseras på hur stor skadan som orsakats kostar vilket kan vara svårt att bedöma.

Skillnaden mellan kompanjonsavtal och aktieägaravtal

Kompanjonsavtal och aktieägaravtal används ibland på samma sätt men det finns vissa skillnader mellan dem. Om man har ett handelsbolag eller kommanditbolag är det ett kompanjonsavtal som ska gälla. Är det ett aktiebolag det gäller så kallas det för aktieägaravtal. 

Relaterade ord

Hembudsförbehåll
Stiftelseurkund
Aktieägaravtal
Verksamhetsbeskrivning
Förköpsförbehåll

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset på vårt bokföring- och faktureringsprogram. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden.

Halva priset

Halva priset för hela passionen