Många småföretagare är beroende av privata lån

Åtta av tio småföretagare behöver ta privata lån från familj, släkt och vänner för att kunna starta sitt företag. Det visar en undersökning från Visma. Denna typ av privata lån innebär problem, eftersom det kan äventyra såväl privatekonomin som relationen till nära och kära. 

Ekonomisk trygghet är en utmaning för många småföretagare, inte minst när det gäller att hitta finansiering. Bara var femte använder sig av traditionella lån och extern finansiering, visar en undersökning från Visma.

Vad det kostar att starta, driva och utveckla ett företag beror på vilken typ av företag det handlar om. Konsulter som säljer kunskap och rådgivning har inte lika stora kostnader som till exempel ett företag som hyr ut grävmaskiner. 

Kostnaderna för att starta ett företag hänger också ihop med vilken företagsform du väljer. Vill du starta ett aktiebolag behöver du skjuta till 50 000 kronor i privat aktiekapital. Startar du i stället en enskild firma är kostnaderna oftast inte lika stora.

Från och med januari 2020 är det lägsta tillåtna aktiekapitalet för privata aktiebolag satt till 25 000 kronor.

 

 Läs också: Bolagsform – välj rätt bland olika företagsformer!

Inte optimalt att låna av nära och kära

En ny undersökning från Visma visar att åtta av tio småföretagare är beroende av privata lån från familj, släkt och vänner för att kunna starta sitt bolag.

Bara en av fem företagare i undersökningen uppger att de har använt sig av extern finansiering som till exempel banklån eller starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen när de har startat sitt företag. Lika många svarar samtidigt att kostnaderna för att starta företaget var högre än väntat.

Att låna pengar av nära och kära är inte oproblematiskt. En företagsstart som inte går som planerat kan påverka privatekonomin för lång tid framöver och äventyra relationen till familj, släkt och vänner. 

Därför är det viktigt att det blir lättare för småföretagare att hitta lån och extern finansiering. Det är viktigt både för enskilda företagare och för landet som helhet eftersom det påverkar hur många nya företag som startas i Sverige. 

 Läs också: Företagslån – vilket är det bästa för ditt företag? Vi jämför!

Boo Gunnarson, Visma Spcs företagarexpert– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Bättre möjligheter att skaffa extern finansiering behövs för att det ska startas fler nya företag i Sverige, säger Boo Gunnarson, Visma Spcs företagarexpert.

Men trenden för nyföretagandet är just nu nedåtgående. Hittills i år har drygt 6 procent färre nya företag startats jämfört med samma period i fjol. Även under 2017 minskade nyföretagandet, vilket var första gången på flera år som kurvan vände nedåt.

 Läs också: Crowdfunding för företag – gräsrotsfinansiering i 5 steg!

Starkt stöd bland småföretagare för att öka tryggheten

Inför valet 2018 lät vi våra kunder, Sveriges småföretagare, tycka till om de viktigaste valfrågorna utifrån deras vardag som företagare. Undersökningen visade att reformer för ökad ekonomisk trygghet rankas högt när småföretagare anger vilka frågor de anser att politikerna borde prioritera.

Andra frågor som Sveriges småföretagare tycker att politikerna borde prioritera är färre och enklare regler samt göra det lättare och billigare att anställa.

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi