Tips – så kommer du igång efter semestern

Dags att börja jobba igen efter semestern? Att gå från ledighet till arbetsfokus är inte alltid helt lätt. Vi har tipsen som gör att du kommer igång på jobbet efter sommar och lata dagar i solstolen.

1. Mjukstarta
Om du har möjlighet så korta gärna ner din första arbetsvecka genom att börja mitt i veckan. De första dagarna bör du lägga på att beta av uppgifter som blivit liggande, läsa mejl och sakta komma in i arbetet igen. Då har du mer kraft och energi att kicka igång måndagen efter.

2. Lägre tempo
Det är okej att ha ett lägre tempo när du precis har kommit tillbaka från semestern. Det är naturligt att det tar tid att komma upp i full fart igen.

3. Gör en prioriteringslista
Du kommer att behöva tid att landa på jobbet igen. Räkna med ett par dagar där du ser över dina arbetsuppgifter och gör en prioriteringslista. Om möjligt, se till att du inte har några inplanerade möten de första dagarna efter semestern.

4. Ha kvar ditt autoreply ett par dagar till
Om du inte har ett särskilt ansvar att vara tillgänglig finns möjligheten att ha kvar ditt autoreply-svar på mailen och telefonen ytterligare ett par dagar efter semestern. På så vis får du möjlighet att planera och prioritera utan avbrott.

5. Ställ om din dygnsrytm
Det är lätt att få ändrade sovtider under semestern och nu ska du anpassa tiderna till arbetslivet. Men gå inte och lägg dig tidigare eftersom du kan få svårt att somna. Satsa på morgnarna istället. Några dagar innan du ska vara tillbaka på arbetet börjar du gå upp lite tidigare, ungefär 30 minuter varje dag kan vara lagom. Då blir du automatiskt tröttare på kvällarna.

6. Ta vara på ljuset
Det är fortfarande ljust tidigt på morgonarna och långt in på kvällarna. Ta tillvara på ljuset och var ute så mycket som du kan.

7. Jobba utomhus om du kan
Har du möjlighet att jobba utomhus är det ett ypperligt tillfälle att förlänga semesterkänslan och njuta av sommarens sol lite till.

8. Var snäll mot dig själv
Ät bra mat och motionera för att få så mycket energi som möjligt.

9. Förläng semesterkänslan
Försök hålla fast vid några av dina semestervanor. Det kan handla om att dricka morgonkaffet på altanen eller att ta en kvällspromenad. Och hitta på saker! Bara för att du börjar jobba igen behöver du inte gå i ide. Åk till sommarstugan, gå på teater, grilla eller ta en fika med vänner. 

10. Jobba smart
Se till att du har arbetsprocesser så att du jobbar smart och effektivt. Läs mer här.

11. Digitalisera mera
Digitala tjänster gör ditt jobb enklare och smidigare vilket är särskilt härligt efter semestern men lika användbart året om

  Vill du jobba effektivare och bättre? Gå en utbildning hos oss och bli en fena på ditt program.

4,3/5 - 9 röster

Deklarera i Visma eEkonomi

Tillsammans med ett tillval i Visma eEkonomi kan du deklarera snabbt och smidigt. Det ska inte vara så svårt. Därför är vi med dig varje steg på vägen.

Se erbjudandet