Molnet: 24 fördelar du bara hittar i molnet

De flesta upplever att kommunikation och samarbete är de mest påtagliga fördelarna med molnet. Samarbete mellan dig och kollegan eller mellan dig och kunden. Det blir så enkelt att dela dokument och jobba i samma program när det ligger i molnet.

Molnet är ett ganska konstigt ord, eller hur? Tänk dig enorma system av datorer där innehållet skyddas av de bästa IT-säkerhetsexperterna och automatsparas varje sekund. Vi kommer åt "godsakerna" genom att öppna en app, gå ut på internet eller logga in i en tjänst. 

För företagare gäller det att dra nytta av molnet och förstå hur ny teknik förändrar människors beteenden och företagens affärsmodeller. Den som inte hänger med riskerar att hamna på efterkälken eller försvinna helt. Ta Kodak, kameraföretaget som inte förstod vidden av digitalkameran. Eller skivbutikerna, som är i princip borta. En framtidsstrategi som drar fördel av ny teknik och människors IT-vanor blir sannolikt mer framgångsrik än en icke-digital. "Digital first” gäller – det digitala är affärsmässigt avgörande.

För dig som är nyfiken samlade vi så många aspekter och fördelar med molnet som vi kunde hitta. Det blev 24 stycken.  

1. Dela dokument 

Kollegan och du kan skriva och jobba i samma dokument, samtidigt.

2. Dela program

Du och kollegan, kunden eller redovisningsbyrån kan jobba i samma program. Också effektivt.

3. Samarbete

Det är lätt och roligt att samarbeta med kollegor, kunder, redovisningsbyrå, vänner och familj när du delar med andra.

4. Kommunikation

Ofta kan ni chatta med varandra samtidigt som ni jobbar eller lämna meddelanden till varandra. Så effektivt!

5. Realtid

Du behöver inte skicka iväg uppgifter och sedan vänta flera dagar utan allt sker i realtid. Du får en mer rättvisande nulägesbeskrivning. I bokföringsprogrammet exempelvis, kan du och din redovisningskonsult uppdatera parallellt. Det som ser ut som ett plus på förmiddagen kan visa sig vara ett minus på eftermiddagen (och tvärtom).

6. Geografi spelar ingen roll

Många har redan upptäckt att det går att jobba effektivt med kompetenta medarbetare och kunder som sitter i Säffle, Stockholm och Jukkasjärvi. Eller på en söderhavsö. Eller ett café i New York. Vilka möjligheter öppnas inte?

7. Sparar många klick

Hur många musklick slipper du i ditt liv genom att inte behöva spara? Hur mycket tid sparar du på att inte behöva göra om arbete som försvunnit för att du glömt spara eller för att Microsoft Word hängt sig?

8. Lätt att hitta genom att söka

Nej, du ska inte mappa. Bara sök. Mappar i all ära, men ett bra sök är bättre. Fråga Google. Var bara lite noga när du namnger dokument och webbsidor.

9. Omöjligt att tappa bort saker

Papper blir skrynkliga och kan tappas bort. Det digitala papperet blir aldrig skrynkligt och försvinner inte hur slarvig du än är. Det är bara att söka. 

10. Automatisk backup

Tappar du datorn är det jättetråkigt, men du behöver i alla fall inte göra om jobbet. Det räcker väl med krånglet att köpa en ny dator?

 Så hände det som inte fick hända: Skräckhistorier ut verkliga livet! 

11 Automatisk uppgradering

Okej, du måste godkänna uppdateringarna, men sedan sköter de sig själva. Du vet att programmerarna uppdaterat efter den nya lagen, förbättrat funktionerna och fixat buggar. Skönt!

12 Säkerheten ökar

IT-säkerheten behöver du inte hantera längre, bara du har koll på dina egna lösenord och byter dem ibland. IT-säkerheten i molnet sköts av proffs och vi får lita på att de vet vad de sysslar med. 

13 Versionshantering

Oöverträffad i många tjänster, till exempel för dokument. Eller ändringar du gjorde i bokföringsprogrammet igår.

14 Ofta billigare

Påfallande ofta blir molnetlösningen billigare. Du prenumerar ofta på en internetbaserad tjänst och inte sällan betalar du bara för det du använder. Ett exempel är annonsering med Google AdWords.

15 Plötsliga händelser

Eftersom allt är åtkomligt och inte bundet till en viss dator så går det enklare och snabbare att lösa problem som plötsligt seglar upp. Knutar kan lossna och verksamheten fortsätta. Smidigt. 

16 Åtkomst på alla enheter ...

Tja, vad finns att tillägga? Internet är alltid öppet. 

17 … överallt …

Om din mobil har laddat ur kan du låna någon annans mobil, platta eller dator. 

18 … när du vill

Du kan microjobba i tio minuter medan du väntar på bussen eller flyget. 

19 Mindre fel som beror på den mänskliga faktorn

Datorer lider aldrig av sömnbrist, de har inte lågt blodsocker och blir inte sjuka. Ja, de är ju lite "dumma". Men också extremt bra på att göra det datorer gör. 

20 Vi får tid att vara människor

När datorerna gör det de är bäst på, så kan vi människor ägna oss åt det vi är bäst på – att vara människor. Vi kan utveckla vårt humankapital. Kommunicera mer. Lyssna. Utbilda oss eller varandra. 

21 Data kan visas i olika former

När data ligger i molnet går det jättesnabbt att visa den i snygga grafer och staplar.

22 Samarbete mellan olika program

När ditt program i molnet kan “prata” med andra program, till exempel banken, så går det verkligen att effektivisera arbetet.

23 Programmet lär sig vad du gillar

Filmtjänsten Netflix och musiktjänsten Spotify vet vad du gillar och föreslår mer av samma sak. Om du alltid använder vissa mallar i Google Docs så kommer de att visas först. Det sparar tid. 

24 Mindre papper

En effekt av det här är att vi behöver använda mindre papper.

Det finns förstås också vissa risker. Skulle vi mot förmodan hamna i internetskugga så når vi inte våra uppgifter. Och om det helt oförutsedda skulle inträffa eller tjänsten utsätts för överbelastningsattacker så kan vi användare drabbas. Hur tänker du kring digitaliseringen? Vad betyder den för dig? 

Annica Jönsson

3,8/5 - 4 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi