Starta bryggeri -  allt du behöver veta om att starta ett mikrobryggeri

Skylt med texten beer som symboliserar ämnet starta mikrobryggeri.

Drömmer du om att starta ett bryggeri? Att få brygga öl och driva egen verksamhet i ett? Att starta ett bryggeri kan innebära allt från att brygga öl hemma som en hobby till att ha ett fullt utrustat mikrobryggeri och det blir allt vanligare att entusiaster och entreprenörer hoppar på det tåget. Man får kreativ frihet, nöje att experimentera med smaker och möjligheten att skapa något unikt och se det uppskattas av andra.

Entreprenörskap > Starta bryggeri

En guide för dig som vill starta ett mikrobryggeri

Hur går man tillväga om man vill starta ett bryggeri och vilka faktorer bör man ha i åtanke? I denna artikel kommer vi att gå igenom de viktigaste stegen för att hjälpa dig på vägen mot att förverkliga din dröm om att starta ett mikrobryggeri.

Vad innebär det att starta ett bryggeri?

Att starta ett bryggeri innebär kort och gott att man startar en verksamhet för att producera och sälja öl. Dagens klassiska bryggerier producerar dock inte bara öl längre utan även cider, blanddrycker och energidrycker. Bryggerierna idag har utvecklats till bredare dryckesföretag. Det finns olika typer av bryggerier, beroende på hur mycket man vill brygga, hur man vill driva sin verksamhet. I grunden handlar allt om hantverket. I Storbritannien kallas det vanligtvis "craft brewery" och i Sverige går det ofta under hantverksbryggeri.

Läs också: Starta eget företag - stor guide

Exempel på små bryggerier

Det finns olika typer av bryggerier, här nedan listar vi några av dem:

  • Nanobryggeri - små bryggerier som ofta är hobbyprojekt
  • Mikrobryggeri - mindre bryggeri som ofta tillverkar öl på traditionellt vis i liten skala. Experimenterar ofta med smaker och sorter
  • Kommersiellt bryggeri - producerar stora mängder öl, ofta av sorter som tilltalar en bred publik.
  • Brewpubs - kombinerar pub och bryggeri i ett! Här kan du bli serverad öl som är tillverkad under samma tak som maten lagas.

Vill du brygga öl?

Malt, humle, jäst och vatten. Det är vad du kommer ha i huvudet från och med det att du bestämmer dig för att börja brygga öl.

Vanliga ölsorter att brygga är:

  • Lager - den vanligaste och mest populära ölsorten i Sverige
  • IPA - ett varmjäst öl framställt med extra mycket humle och malt som finns i traditionell engelsk stil och modern amerikansk stil.
  • Pale Ale - mellanmörk öl som är smakrik och bitter

Punktskatt

När du tillverkar alkoholhaltiga drycker måste du betala punktskatt till Skatteverket. Det räknas utifrån volymprocenten och den totala mängden. Skattesatsen är 2,02 kr per volymprocent och liter vilket gör det viktigt att du kan förutse procenthalten i det öl du producerar. För öl under 2,8% tas ingen punktskatt ut.

Affärsplan och vision

Första steget när du ska starta eget är att skapa en affärsplan. Det är viktigt för att veta hur du ska bedriva bryggeriet och vilka beslut som ska tas för att nå dina mål. Den ska inkludera vision, målgrupp, marknadsanalys, produktsortiment, ekonomiska prognoser och strategi för marknadsföring.

Tips! Så skriver du affärsplan

Finansiera bryggeriet

Det finns olika sätt att finansiera sitt bryggeri. Du kan ansöka om lån, investeringar eller crowdfunding. Dina initiala kostnader kan bli stora eftersom du ska täcka allt från utrustning, lokal, råvaror och löner.

Skaffa rätt tillstånd

Skatteverket

Enligt lagen om alkoholskatt krävs ett godkännande för att få tillverka folköl och starköl och du kan ansöka om det hos Skatteverket. Kontakta dem för att ta reda på om du behöver andra tillstånd också.

Miljö- och hälsa på kommunen

Hör av dig till miljö- och hälsa i din kommun för att få rätt tillstånd för livsmedelstillverkning.

Miljöförvaltningen

Du ska registrera din bryggerianläggning hos din lokala miljöförvaltning.

Lästips! Starta eget företag – steg för steg-guide (22 enkla tips)

Brygga egen öl hemma

Är du egentligen bara intresserad av att brygga öl hemma? Då kan du göra det utan att bry dig om det vi har gått igenom i artikeln. Kom ihåg att du inte får sälja ölet du har bryggt men att bjuda på i hemmet går alldeles utmärkt. Skål och lycka till med dina bryggeridrömmar!

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset på vårt bokföring- och faktureringsprogram. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden.

Halva priset

Halva priset för hela passionen