Ge en välgörande julklapp i år!

Get

Med ett klick kan du bekämpa ebola, ge bort en get, en wc-stol eller skolgång till ett barn som bor på en soptipp. Här är förslag att inspireras av samt Skatteverkets regler när du som företagare skänker till välgörande ändamål.

Publicerat 2015-12-03 kl 16.30

Idag är det enkelt att ersätta prylar med en hjälpinsats. På hjälporganisationernas hemsidor finns ingen hejd på möjligheterna: För 20.000 kronor kan du hjälpa 25 kvinnor i Uganda att starta eget. Eller vill du hellre ge ett mikrolån på några hundralappar till en fattig entreprenör? En barnmorska till byn räddar många liv, fotbollar och hopprep gör skillnad i barnens vardag.

Rent vatten
På Läkarmissionens hemsida kan du köpa en WC-stol för 70 kronor och ge till en by i Chad. Läkarmissionen berättar att de borrat brunnar och installerat tusentals toaletter som ger bättre hygien och rent dricksvatten. Oavsett vad du köper hos Läkarmissionen så kan du välja att få ett fint gåvobevis som visar att du har lämnat bidrag till välgörenhet.

30 procent välgörenhet
När det gäller gåvor till välgörenhet ligger andelen givare på 30 procent i år, en liten ökning jämfört med 29 procent förra året. Drygt sex av tio företag, 65 procent, skänker mer än 1 000 kronor till välgörande ändamål. Det är två procentenheter fler än i fjol. Det visar en undersökning bland 1 500 småföretagare över hela landet från Visma.

Barncancerfonden står högst på listan över välgörenhetsorganisationer som tar emot flest julgåvor från företagen, tätt följt av Cancerfonden och Läkare utan gränser, Unicef och Rädda barnen.

Och det går ju precis lika bra att skänka till en forskningsfond eller den lokala idrottsföreningen. De flesta anställda tycker om att få julgåvor av sin arbetsgivare och välgörenhetsgåvor kanske inte passar alla. Men kanske blir just dina anställda ännu gladare av att företaget ger till andra? Det kan vara väldigt individuellt hur det uppfattas och ingen gillar att bli negativt överraskad precis innan jul. Så lyssna in, gör kanske en enkel omröstning eller informera i god tid.

Räknas som gåva
Välgörenhet omfattas inte av Skatteverkets regler för julgåvor utan ska räknas som vanlig gåva.

Läs mer här om julgåvor till din personal! 

Text: Annica Jönsson
Foto: HagerFredlund/ActionAid 

Här kan du köpa välgörande gåvor

Barnmissionen 
ActionAid 
Barnfonden  
Rädda regnskog 
Erikshjälpen 
Läkarmissionen 

Källor: Manpower Work Life, 2013DN 2011, Skatteverket