Omställningsstöd - Vad gäller och vem kan få omsättningsstöd?

Omställningsstöd, som är en form av omsättningsstöd, är det nya direktstödet för svenska företag som drabbats av Coronas följdeffekter. Det är det senaste i raden stöd från regeringen. Vi berättar vad omställningsstödet innebär, vem som kan få det och hur det funkar i praktiken.

Vad innebär ett omsättningsstöd?

Omställningsstödet, även kallat omsättningsstöd, är ett direktstöd till företag som baseras på minskad omsättning i samband med coronavirusets framfart. Syftet är att omsättningsstödet ska göra det möjligt för företag att överleva den akuta krisen samtidigt som det ska ge möjlighet till att ställa om verksamheten. Det kan till exempel vara en fysisk butik som ställer om till e-handel eller en restaurang som kommer att leverera mer hämtmat än tidigare. Det skiljer sig från tidigare stöd, som till exempel likviditetsstöd eller lånegarantier, i den bemärkelsen att det i omsättningsstödet inte rör sig om lån.

Vem kan söka omställningsstöd, vad gäller?

Förutsättningen för att kunna söka omställningsstöd är att företaget tidigare haft en omsättning på minst 250 000 kronor och att omsättningen har minskat med minst 30 % under mars och april i år jämfört med förra året. Alla bolagsformer omfattas av detta omsättningsstöd.

Företaget eller organisationen som söker omställningsstödet måste ha F-skatt samt får inte ha skattehemvist i något så kallat skatteparadis. Maxsumman för stödet föreslås vara 150 miljoner kronor per företag.

 Krispaket efter Corona - detta kan du som småföretagare göra just nu

Hur stort direktstöd kan man få?

Storleken på direktstödet beror på hur stort tappet i omsättningen har varit och kan variera mellan 22,5 % och 75 % av företagets fasta kostnader exklusive lönekostnader för mars och april 2020.

 Coronaviruset - så kan du tänka som småföretagare

Så funkar omställningsstödet i praktiken

Utbetalningarna kommer att ske via Skatteverket som har möjlighet att granska företagets verksamhet både vid ansökan och efterhand. Återkrav kommer att komma på felaktigt utbetalt stöd.

Ansöka om direktstödet

Det går att ansöka om stödet hos Skatteverket från den 22 juni.

 Permittering - Vad gäller och vad innebär det?

Omsättningsstödets omfattning

180 000 företag kan ha rätt till stödet enligt Finansdepartementets beräkningar och den totala kostnaden beräknas till 39 miljarder kronor under 2020. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. 

Förslaget kan behöva godkännas av EU-kommissionen ur statsstödsynpunkt. Beslut om stödet fattas formellt den 1 juni.

Källa: Regeringen

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi