Molntjänster - de här använder du redan

Jobba i molnet

Du kan använda dem när som helst och var som helst. De förenklar din vardag och du använder dem med all sannolikhet redan utan att tänka på det. Du använder det som kallas molntjänster.

Publicerat 2016-09-08

Vad är molnet?

Molnet är ett ord som används för att beskriva all data som finns lagrad utanför våra egna personliga datorer eller mobiler, i stora skyddade system där datan sparas automatiskt varje sekund. Det innebär att du kan få fram din information från vilken dator som helst. Praktiskt om din dator går sönder eller om du är på resande fot och inte har din egen dator med dig. Behändigt också om du vill dela med dig av information till en familjemedlem, vän eller medarbetare. 24 anledningar till att jobba i molnet

De vanligaste vardagstjänsterna i molnet

Mail

Mailen är troligtvis den molntjänst som allra flest använder. Vare sig du använder outlook, gmail eller någon annan leverantör ligger din e-post i ett datormoln som du kan komma åt var du än är i hela världen där det finns internetuppkoppling. Så gör du för att nästan alltid ha internet

Banken

Du vill veta ditt saldo, föra över pengar mellan dina konton eller betala räkningar. Då är sannolikheten stor att du använder molnet antingen i bankappen eller utför dina ärenden på bankens webbplats. För att göra den här typen av tjänster i molnet behöver du en elektronisk legitimation.

Ansöka om vab

Är du förälder med ett barn som går i förskola eller skola så har du förmodlingen vabbat någon gång. Vab ansöker många om i molnet på Försäkringskassans hemsida eller via appen i mobilen. Precis som banktjänsterna kräver Försäkringskassans digitala tjänster att du har en elektronisk legitimation.

Deklarera

Med några klick är deklarationen klar vilket rekordmånga hade koll på i år. 72% deklarerade via någon av Skatteverkets digitala tjänster vilket är rekord. Kräver e-legitimation.

Spara dokument och bilder

Dropbox, Icloud, Google Drive, Microsoft Onedrive. Idag finns det många tjänster för att spara och dela dokument. Smidigt när man vill dela semesterbilderna med släkten eller arbetsdokument med kollegorna. De olika tjänsterna skiljer sig åt när det gäller bland annat hur mycket gratisutrymme de erbjuder och vilka betalalternativ som finns. 

Förenkla ditt företagande

Ekonomi och administration i molnet

Med din ekonomi och administration i molnet i Visma eEkonomi kan du jobba med ditt företag när som helst och var som helst, när du har tid och internetuppkoppling. Det innebär att inte spelar någon roll var i världen du befinner dig, du kan jobba ändå. Använder du dig av appar som till exempel Visma eEkonomis app behöver du inte ens ha tillgång till en dator utan du har ditt företag på fickan helt enkelt.

Har du kollegor du vill samarbeta med eller kanske din redovisningsbyrå kan ni sitta på var sitt håll och ändå ha tillgång till samma information och kan dela saker mellan er vilket gör samarbetet smidigare än om du har ett program bara på din egen dator.

Som företagare förväntas du ha koll på nya lagar och regler. Om du har ditt ekonomiprogram bara på din dator måste du själv göra uppdateringarna där nyheterna finns med. Har du däremot din ekonomi i molnet uppdateras nya lagar och regler automatiskt i programmet. Se till att alltid vara uppdaterad med Visma eEkonomi.

 Sju skäl att hantera lönerna i molnet.

Hur säkert är molnet?

Men om all data finns i molnet, kan inte vem som helst komma åt den då? Svaret är att du kan känna dig trygg så länge du väljer en väletablerad molntjänst som inger förtroende, är bra på att skydda sig mot hackerattacker och dessutom gör regelbundna backups. Det du måste tänka på är att ha ett starkt och bra lösenord.

Så sätter du ett säkert lösenord

För att ditt lösenord ska vara säkert behöver det vara långt och komplext. Helst minst åtta tecken samt innehålla siffror, bokstäver, skiljetecken och specialtecken. Andra råd är att inte använda samma lösenord överallt och att byta lösenord ofta, minst var tredje månad. Ju större variation av tecken desto bättre och du bör blanda stora och små bokstäver, siffror, skiljetecken och specialtecken.

Så kommer du ihåg ditt lösenord

Helst ska vi ha ett lösenord till varje tjänst men för att det ska vara användbart behöver vi komma ihåg dem också vilket inte är det lättaste om vi har massor av lösenord att hålla reda på. Men det finns knep:

Du kan tänka lösenordsfras eller lösenordsmening i stället för bara lösenord. I meningen kan du sedan använda siffror och specialtecken i stället för mellanslag. Exempel:

Jag1gillar2sol#

Det finns också tjänster som Last Pass och Keeper som hjälper dig att hålla reda på dina lösenord.

Text: Mimmi Rito

Vi hjälper dig till ett framgångsrikt företagande.

FÖlj vårt nyhetsbrev