Molntjänster – vad är molnet egentligen?

Det är inte längre en fråga om utan när ditt företag kommer att implementera molntjänster. Men vad är molnet egentligen? Vår guide hjälper dig att förstå vad molntjänster är och varför de är viktiga för ditt företag.

Vad är molntjänster?

Molntjänster är ett samlingsnamn för skalbara teknikresurser som levereras via internet. Molntjänsten kan bestå av datorkraft, lagringsutrymme eller programfunktioner. Du som kund betalar endast för din användningen av tjänsten. Molntjänster är så kallade "on demand-tjänster" som körs på din begäran, jämfört med installerade "on premise"-program som du traditionellt kör lokalt på en dator eller server.

I den här guiden reder vi ut begreppen som alla slänger sig med, men få faktiskt kan definiera på ett konkret sätt. Vad är lokalinstallation ("on-premises") och molntjänster ("cloud computing") – och vilka är de respektive för- och nackdelarna? Vår guide vägleder dig och ditt företag att fatta rätt beslut när ni diskuterar framtiden i verksamheten.

 Ladda ner PDF:en Molntjänster – Vad du bör tänka på för att göra rätt val till ditt företag

Molnet fortsätter stadigt att växa

Marknaden för molntjänster, som även går under begreppen SaaS, datormoln och molnlösningar, visar stark och stadig tillväxt. Samtidigt följer många företag fortfarande den traditionella modellen med lokalt installerad mjukvara, även känd på engelska som "on-premises software" eller "on-prem software". Precis som med molnbaserade tjänster kan modellen för lokalinstallationer se ut på lite olika sätt.

Trots att marknaden i dag tydligt går mot olika former av molntjänster, har många företag svårt att flytta all sin IT till molnet på en gång. Därför väljer vissa företag i stället att skapa en hybridmiljö där de kan använda en blandning av molnlösningar och lokalt installerade program.

Men som företag i dag kan det vara klurigt att göra rätt val som passar den egna verksamheten. Det tillkommer ständigt nya mjukvarualternativ och affärslösningar för företag. På Visma Spcs erbjuder vi både molntjänster och lokalinstallerade program. Vi hjälper gärna dig som företag att välja den bästa lösningen för din verksamhet.

Dina kunder kräver förändring

Det handlar såklart inte bara om hur ditt företag behöver förändra sättet ni arbetar på internt. Det har skett en tydlig förändring av hur kunder tänker, kommunicerar, och handlar varor och tjänster. Tack vare nya digitala verktyg tvingas företag tänka nytt, inte bara kring arbetssätt, utan även hur de ska kommunicera med en ny generation kunder, partners och återförsäljare.

Företag som redan hänger med i utvecklingen har insett vikten av att utbilda och förse sina anställda med den senaste tekniken. Det skapar bättre affärer, samt ökar effektiviteten och produktiviteten. Alla tre faktorer är viktiga och behöver diskuteras när ditt företag fattar beslut om vilka tjänster som er verksamhet ska arbeta med i framtiden.

3,8/5 - 6 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi