Avdrag för marknadsföring & webbdesign? Här är nya tidens avdrag!

Webbdesign och sökmotoroptimering. Det är avdrag som blir allt vanligare i företagens deklarationer i takt med att näthandeln ökar.
– Att sälja varor och tjänster via webben ökar enormt och det märks också i företagens avdrag, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Företagsdeklaration > Avdrag för marknadsföring

Det går trender i företagens skatteavdrag precis som i allt annat i samhället. Den digitala utvecklingen avspeglas tydligt i vilka avdrag företagen gör i sina deklarationen.

Att vi handlar det mesta på nätet idag märks i våra deklarationer. När företagen har allt större kostnader i samband med att till exempel bygga webbsidor så avspeglas det också i avdragen man yrkar på.

Webbdesign – nya tidens avdrag

– Vi ser en klar ökning i avdrag för olika webb, -it- och utvecklingstjänster eftersom många företag behöver flytta sin affärsmodell och marknadsföring till digitala lösningar i takt med att allt mer av den fysiska handeln försvinner, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Oavsett bransch ser Skattverket en ökning av avdrag för kostnader i samband med näthandel och webbdesign.

– Att sälja via webben ger helt enkelt så mycket högre marginal jämfört med att ha en traditionell butik.

 Lästips: Skatteexpertens bästa tips på avdrag

Högt upp i flödet på Google

Varje år får Skatteverket in omkring 1,4 miljoner deklarationer där någon form av näringsverksamhet redovisats. Exakt hur stor andel av företagens avdrag som är kopplade till den ökade digitaliseringen finns det ingen statistik för. Men tendensen visar ändå en tydlig ökning, menar Johan.

– Alla företag vill ju komma så högt upp i flödet som möjligt och lägger därför allt mer pengar på till exempel sökmotoroptimering. Och de kostnader man har i samband med detta vill man dra av för, det märker vi i deklarationerna.

Men kan man då som företagare göra avdrag om man har lagt en massa pengar på en snygg webbsida? Svaret är ja, enligt Johan Schauman. Allt som är motiverat som en kostnad i verksamheten är avdragsgillt.

Exempel kan vara om du har gjort en ny design för att få webben snyggare, mer effektiv och användarvänligt eller att du har gjort om arkitekturen eller bytt plattform för att få högre driftsäkerhet.

Avdrag för SEO och SEM

Men hur ska man då se till insatser som görs för att öka möjligheterna att företaget hamnar högt upp i Googles ranking. Är det okej att göra avdrag för SEO och SEM?

– Självklart! Sökmotoroptimering och sökmotormarknadsföring är ju att betrakta som marknadsföringskostnader, förklarar Johan.

En deklaration, tack! 

Fixa deklarationen själv. Nu ingår vårt populära deklarationstillval gratis när du som enskild firma eller aktiebolag köper bokföringsprogrammet Visma eEkonomi. Så beställ; en deklaration tack!

Deklarera med Visma eEkonomi

Fel beror ofta på okunskap

När det ändå blir fel och

företagare gör otillåtna avdrag handlar det ofta om okunskap och inte om medvetet fusk.

– Man har missat regler eller rutiner eller tror att det är så här lagen ska tillämpas, man har kanske hört av andra att det här ska nog vara avdragsgillt. Men de flesta vill göra rätt för sig.

Johan hänvisar till en undersökning som Skatteverket har gjort bland inkomsttagare. Den visar att bara 5 till 6 procent av de tillfrågade kan tänka sig att lämna falska uppgifter till Skatteverket. Resten, omkring 95 procent, vill alltså göra rätt för sig.

 Lästips: Bokföring i Excel är inte tillåtet

Digitaliseringen förhindrar “fusk”

En positiv effekt av den ökade digitaliseringen är att det är svårare för företagare att göra fel eller “fuska”. Den tidigare kulturen som funnits hos en del företagare att “ta det på firman” försvinner med digitaliseringen.

– Förr kunde man lite skämtsamt säga “skriv kontorsmaterial på kvittot”. Det går inte med dagens digitala kvitton där du ser direkt exakt vad du har köpt, säger Johan Schauman, deklarationsexpert Skatteverket.

– Den digitala processen gör att saker alltid hamnar på rätt ställe. Det blir säkrare och enklare helt enkelt.

En deklaration, tack!

En liten eller stor deklaration för ditt företag i år? Snart är det dags för flera företag att deklarera, och vi gör det enkelt för dig. Oavsett om du har enskild firma, redovisningsbyrå eller aktiebolag.

Deklarera med Visma