Kassaregister? Då lägger jag ner!

Publicerad: 2012-03-22 08:02 | Uppdaterad: 2014-10-23 13:47

Hemlagad sylt, saft och kakor finns till försäljning om du en lördag passerar Ingvar Erikssons torgstånd på Fyristorg i Uppsala. Men om Skatteverket får som de vill kan Ingvar tvingas skaffa kassaregister: ”Då lägger jag ner hela min verksamhet!”.

Ingvar är 74 år, pensionerad busschaufför, och har bedrivit torghandel i 20 år. I dag står han på Uppsalas Fyristorg med sin fru och säljer hemlagad saft, sylt, bakverk och stickade tröjor. Men hans verksamhet kommer prompt att upphöra om Skatteverket lyckas få igenom sitt förslag, som ska tvinga torghandlare som omsätter 88.000 kronor eller mer att skaffa kassaregister.

Vad tycker du om Skatteverkets förslag?

– Både jag och mina handelskollegor tycker att det är kasst. Det finns ju inga kassaregister som fungerar utomhus i alla väder, som vi torghandlare jobbar i. Dessutom har vi ingen ström. På torget måste försäljningen gå snabbt, jag har inte tid att vänta på att en maskin ska skriva ut en massa kvitton. Kassaregister är också mycket dyra. Om jag tvingas skaffa en sådan så kommer jag att lägga ner hela min verksamhet.

Hur sköter ni er betalning i dag?

– Vi sköter alla betalningar kontant och skriver vanliga kontantnoter till de kunder som frågar efter det. Annars säljer vi på faktura med hjälp av Visma Enskild Firma. På torget använder man aldrig kvitton.

Är det inte bra att bli av med oseriös konkurrens?

– Jo, absolut - ska en betala skatt, ska alla betala skatt. Man har ju sett att det finns de som inte skattar någonting och ibland skryter de till och med om det. Det är en svår fråga att lösa tror jag. Vissa torghandlare står bara på ett torg en gång och kommer sedan aldrig tillbaka.

Fakta
Namn: Ingvar Eriksson
Företag: Inkas Torghandel
Bransch: Torghandel
Hemsida: www.inkastorghandel.se