Så lyckas du med företagsbilderna

Ska du ha riktigt professionella företagsfoton bör du anlita en fotograf. För dina bilder representerar ditt företag när det gäller såväl motiv som kvalitet. Men som företagare behöver du ibland ta bilder när du inte har en fotograf i närheten. Proffsfotografen Martina Wärenfeldt delar med sig av några snabba tips för hur du som företagare kan ta bättre bilder till ditt företag.

Försäljning och marknadsföring > Företagsfoto

När du tar bilden

1. Vad är syftet? – vad ska bilden användas till?
Steg ett för att få en fin bild till ditt företag är att klargöra vad bilden ska användas till. Vad vill du förmedla? Kanske passar en skojig gruppbild bäst om du vill förmedla ”ett härligt gäng”-känsla medan ett nyhetsbrev av seriösare typ kan kräva en annan typ av bild.

2. Återskapa livekänsla när du fotograferar människor
När du fotograferar människor är det oftast en fördel att de ser tillmötesgående och professionella ut. Att efterlikna beteendet man har när man skakar hand med någon är ett bra trick. Lite framåtlutad men ändå med rak rygg (inbjudande, tillmötesgående). Sedan är det bra att sänka hakan något och le, så klart. Det ger ett vänligt första intryck.

Helheten – sträva efter harmoni Om det är flera personer som ska vara med på samma bild bör kläderna harmonisera för att undvika en ”stökig” bild. Bestäm om möjligt i förväg om det är mörka eller ljusa kläder som gäller.

3. Tänk på layouten
Ska bilden synas tillsammans med flera andra bilder? Ska bilden vara stor eller liten? Att låta bilden ta en större plats och verkligen framhävas, jämfört med att sätta in en bild i en liten ruta, kan vara ett sätt att sticka ut på till exempel en webbplats.

4. Ljus – dagsljus eller fönsterljus
Ljuset är viktigt. Försök att ta dina bilder i dagsljus eller med fönsterljus. Blixt på mobilkameran eller lilla pocketkameran är ett otyg och ska användas så sällan som möjligt. Om du fotograferar intill ett fönster, se till att ljuset faller på ditt objekt. Fönstret ska inte vara bakom personen eller objektet du ska fotografera.

5. Bakgrund – så stökfri som möjligt
Bakgrunden bör vara så enhetlig som möjligt. Se till att det till exempel inte ser ut som om det sticker upp något ur huvudet på personerna du ska fotografera.

Men även här behöver du förstås tänka på vilken känsla du vill skapa. Är du på ett event kanske du vill ha med lite folk i bakgrunden på din bild för att ge känslan av ett välbesökt event.

6. Gå nära och fånga motivet
Ett vanligt misstag många gör att fotografera alldeles för långt ifrån sitt motiv. Gå nära eller zooma in det du ska fotografera. Men var försiktigt med zoomen på amatörskameror eller mobilkameror då den försämrar bildkvaliteten.

7. Ta många bilder!
Ta många bilder på ditt motiv. Det går att radera sen. Ibland blundar folk och det kan vara en god idé att testa olika vinklar, särskilt om det är en produkt du ska fotografera.

Fixa till dina bilder efteråt

Ett grundtips är att redigera med försiktighet. Ägna gärna lite tid åt att bekanta dig med de olika redigeringsverktygen som finns i ditt bildbehandlingsprogram i datorn eller i mobilen.

Några knep som du kan använda dig av för att förbättra dina bilder:

  • Ljusa upp – många bilder tjänar på att ljusas upp lite.

  • Lätta upp skuggor – verktyget du använder till detta heter skuggor och högdagrar.

  • Värme – med hjälp av värmeverktyget kan du ge dina bilder en varmare eller kallare känsla beroende på om du ökar eller minskar de gula och blå tonerna.

  • Mättnad – här kan du öka eller minska färgernas intensitet. Ofta blir bilderna bättre om mättnaden minskas lite.

  • Kontrast – att öka kontrasten något brukar ge bilderna mer liv.

  • Beskär – ger känslan av att komma närmare det som är på bilden.

Gratis bildbehandlingsprogram om du fixar dina bilder i datorn är Picasa om du jobbar i PC och Iphoto om du använder Mac. I mobilen är Snapseed och Afterlight två av de mest populära apparna för bildredigering.



Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion


Fyllt med coola grejer

Smart bokföring och fakturering för din passion!

Prova gratis



Följ vårt nyhetsbrev

Vi hjälper dig till ett framgångsrikt företagande.

Följ



Lär dig bokföring

Gå Bokföringsskolan online och lär dig alla grunder på 60 minuter. Supersmart!

Gå kursen – gratis