
Snart kan du köpa vin direkt från vingården. Gårdsförsäljning av alkohol är en verklighet i Sverige från och med den 1 juni 2025 – här är allt du behöver veta om reglerna.
Lager & regler > Gårdsförsäljning
Vad innebär gårdsförsäljning av alkohol?
Gårdsförsäljning innebär att småskaliga producenter får sälja alkoholhaltiga drycker direkt till konsumenter på plats hos tillverkaren – till exempel på en vingård eller ett mikrobryggeri.
För att få bedriva gårdsförsäljning måste man uppfylla vissa krav. Till exempel måste försäljningen ske i samband med ett kostnadsbelagt besöksarrangemang som anknyter till drycken och varje konsument får köpa 0,7 liter spritdryck, tre liter vin, tre liter starköl och tre liter andra jästa drycker vid ett tillfälle. Vi går igenom alla bestämmelser i stycket "Regler för gårdsförsäljning nedan".
Ansökan för att få utöva gårdsbutiksförsäljning av alkohol görs till kommunen där verksamheten finns.
Den nya lagen om gårdsförsäljning av alkohol
Datum för den nya lagen
- Januari 2025: EU-kommissionen meddelade i januari 2025 att de inte hade några invändningar mot förslaget från den svenska regeringen om gårdsförsäljning av alkohol.
- 23 april 2025: Riksdagen röstade igenom den nya lagen.
- 1 juni 2025: Det blir tillåtet att utöva gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.
- 31 maj 2031: Lagen ska efter detta datum utvärderas.
Syftet med förslaget är enligt regeringen att förbättra den lokala besöksnäringen, samtidigt som EU-rätten och Systembolagets monopol respekteras.
Regler för gårdsförsäljning
Endast småskaliga tillverkare omfattas, och för att få bedriva gårdsbutiksförsäljning av alkohol gäller följande krav och regler:
1. Kunskapshöjande besöksarrangemang krävs
Alkohol får endast säljas i samband med ett kunskapshöjande besöksarrangemang med koppling till den alkoholhaltiga dryck som producenten tillverkar, till exempel vin, starköl eller sprit. Enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter måste arrangemanget pågå under minst 30 minuter, och under tiden måste information om alkoholens skadeverkningar ges muntligen. Den som har gårdsförsäljningstillstånd får erbjuda provsmakning av de drycker tillståndet gäller i anslutning till besöket.
2. Gräns för hur mycket en konsument får köpa vid varje tillfälle
Konsumenten måste ha fyllt 20 år, precis som vid köp på Systembolaget. För att motverka överdriven konsumtion har vissa begränsningar införts av regeringen. En person får köpa följande mängd alkohol vid ett och samma tillfälle:
- 0,7 liter spritdryck
- Tre liter vin
- Tre liter starköl
- Tre liter andra jästa alkoholdrycker (till exempel cider och fruktvin)
3. Försäljningsyta
Gårdsförsäljningen måste ske från ett avgränsat utrymme som företaget själv disponerar. Det behöver inte vara inomhus, men varje tillståndshavare måste ha en egen yta – gemensamma butiker är inte tillåtna. Däremot kan produktionslokaler delas med andra småskaliga tillverkare. Det kommer att tillåtas småskalig försäljning av öl, vin och sprit vid mikrobryggerier, destillerier eller vingårdar.
4. Öppettider
Försäljning får ske alla veckodagar mellan klockan 10 och 20. Kommunen som beviljar tillståndet kan införa ytterligare begränsningar. Det krävs att tillståndshavaren själv, eller en försäljningsansvarig person, är närvarande och har tillsyn över försäljningen.
5. Prissättning
Priset på de drycker som säljs måste vara skäligt och får inte sättas lägre än tillverkningskostnaden plus ett rimligt påslag.
6. Vintillverkare måste odla egna druvor
Vintillverkare måste odla sina egna druvor, men för andra tillverkare – till exempel av öl, cider och sprit – finns inget krav på egen råvaruproduktion.
7. Begränsningar i produktion
För att få tillstånd till gårdsförsäljning måste producenten klassas som småskalig tillverkare. Det innebär att produktionen inte får överstiga en viss volym per år, beroende på dryckens typ:
- 75 000 liter spritdrycker per år
- 400 000 liter jästa drycker med upp till 10 % alkohol (till exempel öl, cider) per år
- 200 000 liter jästa drycker med mer än 10 % alkohol (till exempel vin) per år
Tidsbegränsning och utvärdering
Lagen om gårdsförsäljning gäller initialt i sex år. Under denna period kommer reformen att utvärderas. Om inga starka skäl talar emot en förlängning kan gårdsförsäljningen bli permanent.
Gårdsförsäljning kräver ansökan hos kommunen
För att bedriva gårdsförsäljning krävs ett särskilt detaljhandelstillstånd. Följande gäller för detta tillstånd:
- Ansöks hos kommunen där tillverkningen sker
- Handläggs enligt alkohollagens bestämmelser
- Ställer krav på att sökanden redan har tillstånd för tillverkning av alkoholhaltiga drycker
Kommunen kommer att pröva ansökan utifrån bland annat verksamhetens omfattning, besöksverksamheten, lokalerna och att sökanden uppfyller produktionsgränserna för småskalig tillverkning. Innan kommunen meddelar tillstånd ska ett yttrande från Polismyndigheten tas in.
Kontakta din kommun i god tid för att få information om hur ansökningsprocessen ser ut lokalt.
Vanliga frågor och svar
När blir gårdsförsäljning tillåtet?
Gårdsförsäljning blir tillåtet i Sverige från och med den 1 juni 2025. Riksdagen röstade ja till lagförslaget den 23 april 2025, efter flera år av utredningar och diskussioner.
Vad räknas som gårdsförsäljning?
Enligt lagen är gårdsförsäljning en form av detaljhandel som sker i direkt anslutning till tillverkningen, under specifika förutsättningar – såsom deltagande i besöksaktiviteter och köp på plats i en separat yta.
Kan man köpa vin på vingårdar i Sverige?
Ja – från och med juni 2025 kommer svenska vingårdar som odlar sina egna druvor och uppfyller kraven att få sälja vin direkt till konsumenter. Det gäller även små producenter av öl och sprit.
Kan man köpa öl från bryggeri?
Ja, mikrobryggerier som uppfyller kraven i den nya lagen får från och med juni sälja starköl direkt till konsumenter.
Har du fler frågor? Kontakta din kommun eller läs mer hos Folkhälsomyndigheten och Regeringskansliet.