Säkerhet & företag – så skyddar du dig mot brott!

Var tredje småföretagare är rädd att utsättas för brott i sitt företagande, visar en ny undersökning. Samtidigt uppger så många som var fjärde företagare att de har utsatts för brott under de senaste tre åren. Här får du tips kring hur du skyddar dig!

Problemet med att företagare utsätts för brott som stöld, inbrott, snatterier, rån, vandalisering, hot och våld växer. Att småföretagare råkar ut för brott är lika vanligt i storstäderna som på landsbygden – även om mediebilden ger sken av att problemet är störst i särskilt utsatta områden. Få företagare väljer att anmäla till polisen och uppklarandegraden bland de brott som har anmälts är låg.

Småföretagare har ofta små ekonomiska marginaler och även lindriga brott kan drabba verksamheten hårt. Att skydda sig mot brott är dyrt och tidskrävande. Men det är inget alternativ att inte göra det. Förutom att det är djupt obehagligt att drabbas av brott, kan det påverka din verksamhet negativt under lång tid framöver.

Hur ska du tänka kring ditt företags säkerhet?

Säkerhet kostar och måste få kosta, men glöms ändå ofta bort i budgeten. Två saker är viktiga att ha med redan tidigt i budgetarbetet: kostnader för försäkringar (utöver sjukvårds- och pensionsförsäkringar) och säkerhetslösningar som skalskydd, larm och säker förvaring om du har en egen lokal.

Tänk också på att dessa kostnader ofta är högre för ett företag än för ditt privata boende. Glöm inte heller att ta reda på vilket skydd ditt försäkringsbolag kräver och hur det påverkar din premie.

“Företagare som är trygga är en konkurrensfördel då de kan lägga tid på att utveckla sina verksamheter.” Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

5 tips till småföretagare – det här kan du göra för att skydda dig mot brott

 Begränsa hanteringen av kontanter eller, om det är möjligt, undvik den helt. Använd säkrare betalsätt som kort eller Swish.

 Bortse från mejl som inte ser eller verkar vara korrekta. Lämna aldrig ut känsliga uppgifter som konto- eller kortuppgifter per mejl.

 Satsa på lösningar som håller en hög säkerhetsklass: larm, kameraövervakning, skalskydd och kassaskåp. Lås in värdefulla inventarier.

 Samverka med andra i ditt närområde och håll koll åt varandra. Om du befinner dig i ett glest bevarat område – spara inte på strömmen! Väl upplyst både inne och ute avskräcker.

 Skydda dig och ditt företag mot bedrägerier genom att använda webbaserade produkter och tjänster, ha uppdaterade antivirusprogram, säkra lösenord och koll på både inkorgen och den analoga brevlådan. Bestrid fakturor som inte verkar vara korrekta.Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion


Fyllt med coola grejer

Smart bokföring och fakturering för din passion!

Prova gratisFölj vårt nyhetsbrev

Vi hjälper dig till ett framgångsrikt företagande.

FöljLär dig bokföring

Gå Bokföringsskolan online och lär dig alla grunder på 60 minuter. Supersmart!

Gå kursen – gratis