Nya regler för rot och rut 2017 – så påverkas de populära avdragen

Vid årsskiftet 2017 infördes regeringens nya regler för rutavdraget. Vad gäller egentligen för rot och rut i dag? Vi berättar hur de nya reglerna påverkar dig.

 

Snabbfakta: Så har rot- och rutavdragen påverkats

 Från och med den 1 januari 2017 beviljas rutavdrag för installation, underhåll och reparation av vitvaror, dator, surfplatta, tv och tv-spel.

 Beskärning och borttagning av träd och buskar började ingå i rutavdraget från och med den 1 augusti 2016. 

 Även flytthjälp beviljades skatteavdrag, alltså flytt av lösöre och bohag mellan bostäder eller magasinering under flytt. 

 Läxhjälp och poolstädning beviljas inga avdrag.  

 Både antalet köpare och omsättningen på rotmarknaden har minskat under 2016. Efterfrågan på ruttjänster verkar inte ha minskat under samma period, men antalet rutföretagare har blivit marginellt större efter flera år med kraftig tillväxt.

Rotavdraget: Förändringar & effekter

Förändringar 
Från och med 1 januari 2016 får den som köper rottjänster dra av 30 procent. 

Effekt för privatpersoner
Ett hushåll som renoverar sin bostad och där arbetskostnaden för det uppgår till 50 000 kronor, får en subvention på 15 000 kronor, enligt ett exempel från Swedbank.

 Funderar du på att renovera i huset eller få städhjälp? Läs vår guide och bli proffs på rot och rut!

Effekt för företagare
Statistik från Skatteverket visar att rot rasade under 2016 till följd av de nya reglerna. Avdragen i belopp minskade med 43 procent jämfört med 2015. Under samma period har mängden rotköpare minskar med 15 procent, alltså färre kunder för dig som driver företag med rotverksamhet. Sammanlagt blev antalet utförare inom rotbranschen 5 963 färre under 2016. 

"Fyra av fem jobb skapas i de små och medelstora företagen. Det behövs en politik som gör att fler företag startas och inte försämrar förutsättningarna för branscher med bra tillväxt"
Boo Gunnarson, Visma Spcs företagarexpert

Rutavdraget: Förändringar & effekter

Förändringar

  • Maxbeloppet du kan få som skattereduktion för ruttjänster har sänkts från 50 000 kronor till 25 000 kronor för personer mellan 18-65 år. Det gäller från 1 januari 2016. Observera att alla som är 65 år och äldre fortfarande kan göra avdrag upp till ett tak på 50 000 kr.
  • Matlagning och bartendertjänster slopades som rutavdrag 1 januari 2016.
  • Mer "lyxig" städning av typen poolstädning inomhus slopades från 1 januari 2016. Städningen skall vara av enkel och vardaglig karaktär, eller så ska det handla om flyttstädning.
  • Beskärning och borttagning av träd och buskar började ingå i rutavdraget från och med den 1 augusti 2016. Du kan till exempel göra avdrag för trädfällning om trädet står i vägen när du ska bygga om eller bygga till. 
  • Även flytthjälp beviljades skatteavdrag, alltså flytt av lösöre och bohag mellan bostäder eller magasinering under flytt. Samtliga av dessa ändringar gäller för arbete som utförts och betalats efter den 31 juli 2016.
  • Från och med den 1 januari 2017 beviljades installation, underhåll och reparation av till exempel vitvaror (se exempel), dator, surfplatta, tv och tv-spel. Förslaget gäller om arbetet utförts och betalats från och med den 1 januari 2017.
  • 1 augusti 2015 slopades skattereduktionen för hjälp med läxor och annat skolarbete. Barnpassning ska inte mer än i "ringa omfattning" bestå av läxhjälp.
  • Aktuell statistik om Rutbranschen finns här: Rutbarometern

 Rutavdrag vid flytthjälp – det här gäller

Effekt för privatpersoner

Tänk på att rotavdrag och rutavdrag utgör en gemensam avdragsrätt. Det innebär att ju mer du begär ut i rotavdrag, desto mindre avdragsmöjlighet får du över till rutavdrag. Är ni två personer i samma hushåll kan ni köpa tjänster för strykning, städning, fönsterputs och annat rutarbete för 100 000 kronor, och få tillbaka 50 000 kronor i avdrag. Rutarbete som matlagning och poolstädning blir inte längre möjligt för skatteavdrag.

 Rutavdrag utomlands – undvik onödiga fel i deklarationen

Effekt för företagare

Regelförändringarna för rutavdraget verkar än så länge inte har slagit lika hårt mot rutmarknaden som mot rotmarknaden. Enligt ny statistik från Skatteverket ökade omsättningen med knappt tio procent under 2016 jämfört med året före. Glädjande för dig som rutföretagare är även att mängden rutköpare ökade med nio procent under samma period. Dessutom har nya rutmarknader uppstått för flytthjälp, trädgårdsarbete och it-tjänster.

Men oron på marknaden och den mer begränsade avdragsfriheten på rutarbete efter riksdagens nya rutregler har ändå satt avtryck i näringslivet; antalet rutföretagare ökade bara marginellt under 2016, med knappt 800 stycken. Genomgripande lagförändringar och ett allmänt oroligt politiskt läge framöver i Sverige kan bidra till att företagare också blir mer försiktiga med att satsa på ny verksamhet.

Visste du att ...

 2015 var rekordåret för rot och rut

 1,2 miljoner svenskar köpte rottjänster för nära 20 miljarder kronor, en ökning med 18 procent jämfört med 2014.

 Över 668 000 svenskar köpte samtidigt ruttjänster för nära 3,4 miljarder kronor, en ökning med 11 procent jämfört med 2014.
(Källa: Skatteverket)

 Den genomsnittlige rutköparen köpte tjänster för cirka 5 000 kronor under 2014, vilket motsvarar 10–15 timmars hemstädning, uppger rutföretaget Hemfrid. 

3,4/5 - 89 röster
Visma eEkonomi

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Just nu kan du köpa Visma eEkonomi med deklaration till rabatterat pris.

Läs mer