Christina Stielli i Drömpodden: “Det tar 7 år att slå igenom över en natt”

Christina Stielli är föreläsaren, författaren och poddaren som ofta pratar om ämnen som arbetsglädje och medarbetarskap på scener runt om i landet. Hon har fått ta emot Talarforums pris som årets talare två år i rad, blivit hyllad för sina böcker och beskriver sig själv som lycklig. Men det har inte alltid varit så. I podcasten Drömpodden berättar hon om att hitta tillbaka till sin ursprungliga dröm och vikten av att hitta sin drivkraft.

Livet består av en hel del bananskal och den stora gåtan är att ta reda på var de ligger. Titlarna på Christinas visitkort har varit många. Hon har hunnit jobba på resebyrå, filmbolag, utbildningsföretag och varit marknads- & försäljningschef på ett hotell. När hon en dag plötsligt blev lämnad av sin man kraschade hennes värld. Det var då hon förstod att hon skulle behöva ändra sitt förhållningssätt till tillvaron.

– Hela min världsbild skakade i grundvalarna. Jag hade gått in i väggen och ville bara ge upp. Det var då jag fick kontakt med min riktiga dröm. Jag ville bli författare, jag hade glömt bort det. Det är lätt att man blir för bekväm med bananskalen.

Författardrömmen blir sann

Hon började skriva sin första bok, skickade in till förlagen och satte sig för att vänta på att bli nedringd. Det blev inte riktigt så. Förlagen tackade nej, men en av dem svarade “Du måste skriva så att det gör ont”. Hon flög till Kanarieöarna, bosatte sig på ett litet hotell och skrev och grät i en hel vecka. Det resulterade i ett nytt svar från förläggaren. Två ord som kom att bli början på hennes nya liv: “Vill ha”. Hennes skönlitterära debut “Jag älskar dig inte” blev bästsäljande i sin genre det året.

– Det viktigaste är att hitta sin drivkraft, sitt varför. Vad är det som gör att jag orkar kliva upp varje morgon? Om man har en drivkraft som handlar om pengar kanske den inte håller när lågkonjunkturen kommer. Min drivkraft var att berätta en historia. Jag tror istället att drivkraften måste bottna lite grann i lusten. Det är lusten som gör att vi orkar.

Sedan dess har Christina fortsatt berätta sin historia i sitt jobb som författare, föreläsare och poddare. Förutom två skönlitterära böcker har hon skrivit flera fackböcker om glädje, arbetsglädje, medarbetarskap och förändring. Idag är hon flitigt anlitad av näringslivet och använder hon erfarenheter för att fortsätta sprida kunskap. År 2016 omsatte hennes bolag Stielli Kommunikation AB 3,4 miljoner kronor.
– Det är ett jävla hårt jobb. Jag brukar säga att det tar 7 år att slå igenom över en natt. Det ligger så otroligt mycket bakom de vi ser. Det är inte enkelt – men vi orkar när vi drivs av rätt saker.

Hitta din drivkraft - Christina Stiellis bästa tips

Efter att själv ha tagit sig ur kriser och förverkligat sina drömmar har hon många konkreta tips på hur människor kan nå till toppen.
– Sätt dig och skriv ned: Vad vill du ha, vad vill du bli, vad vill du göra. Skriv minst 10 saker under varje rubrik. Låt dig inte begränsas; utan dröm fritt. Rangordna sedan hur mycket du vill ha det här, hur mycket du är värd att satsa och hur mycket du är beredd att jobba för att få det här. Jag var beredd att lägga allt på att bli författare.

– Bestäm ett realistiskt datum för när du ska ha uppfyllt din dröm. Jag satte till exempel upp en skylt på väggen med texten “Inom 5 år ska jag ha gett ut en bok”. Om man därefter gör en sak varje dag för att nå sitt mål är chansen större att man till slut kommer dit. Ett mål är bara en tidsbestämd dröm.

Om Christina Stielli

Namn: Christina Stielli
Ålder: 54 år (4 november 1963)
Bor: Stockholm
Gör: Föreläsare, författare och poddare

Följ Christina på Facebook, Instagram och Twitter.

Drömpodden
I Visma Spcs Drömpodden pratar Johannes Gustavsson med framgångsrika entreprenörer om drömmarna som tagit dem dit de är idag. Lyssna på iTunes, I Like Radio eller där poddar finns!

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion