Detta granskar Skatteverket särskilt under 2021

Skatteverket har bestämt vad som kommer att granskas särskilt under året 2021. I år kontrollerar Skatteverket hyresinkomster, e-handel och nya skattereduktioner. Skatteverket bedömer att inkomster från e-handel och uthyrning av privatbostäder ökade förra året, som en följd av pandemin. Därför görs en extra satsning på att kontrollera att inkomsterna deklareras.

Företagsdeklaration > Skatteverkets granskning

– Skatteverkets insatser mot fel, fusk och brottslighet riktas mot företeelser som har en negativ påverkan på samhället. Vi bidrar med våra kontroller, både enskilt utifrån vårt uppdrag och i samverkan med andra myndigheter, säger Katrin Westling Palm, generaldirektör för Skatteverket.

Detta granskar Skatteverket 2021:

Hyresinkomster från privatbostad

Den som hyr ut en privatbostad ska betala skatt på inkomster som överstiger 40 000 kronor plus avdrag motsvarande hyra. Skatten är 30 procent på överskottet.
– Många hyrde ut fritidsboenden förra sommaren och mycket pekar mot att hyrorna var högre än tidigare. Förmodligen för att fler semestrade i Sverige än normalt, säger Henrik Kisterud, samordnare av uthyrningskontrollen på Skatteverket.

E-handel

Även e-handeln exploderade under 2020. Enligt branschstatistik köpte svenskarna för cirka 100 miljarder mer förra året än 2019, vilket motsvarar en ökning på 33 procent. Skatteverket ska framför allt granska mindre och medelstora företag med webshoppar, och särskilt dem som säljer till kunder utomlands.
– Vi letar efter oredovisade inkomster, både intäkter och moms, säger Marcus Pettersson, samordnare av e-handelskontrollen.

Nya skattereduktioner

Vidare blir det kontroller av de nya rut-tjänster som trädde i kraft vid årsskiftet. Det handlar om viss tvätt, montering av möbler, transport av möbler för återbruk och enklare tillsyn av bostad.
– Vi ser till exempel en risk att det kan bli fel vid tvätt eftersom det bara är vattentvätt som ger avdrag, inte kemtvätt, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket. Om tvätterier bokför kemtvätt som vattentvätt leder det till snedvriden konkurrens.

Grön teknik

Från årsskiftet har Skatteverket fått uppgiften att hantera avdrag för installation av grön teknik. Även där kommer kontroller att genomföras.

Hur vet man om deklarationen tagits ut för granskning?

Om din deklaration väljs ut för granskning, blir du kontaktad av Skatteverket via telefon eller brev. Du kommer då att få reda på varför de valt att granska din deklaration och vad de kommer titta särskilt på. Vid detta tillfälle får du också veta vilken information du behöver komplettera med. Du kommer ha en löpande dialog med Skatteverket under tiden din deklaration granskas fram tills dess att ärendet är avslutat.

Med Visma eEkonomi är det lätt att göra rätt

Du sköter enkelt din bokföring, fakturering och deklaration med Visma eEkonomi. 

Prova gratis


Källa: Skatteverket

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion