Skatteverket granskar 2018

Snart är det deklarationsdags och vi kan avslöja vad Skatteverket kommer att granska i årets deklarationer. Det handlar bland annat om kontroller för att motverka svartarbete, men även internationella skatteupplägg och digital ekonomi kommer att synas extra noga under 2018. 

Kontroll av svartarbete

Regeringen har nyligen kommit med ett förslag om personalliggare i fler branscher. Idag omfattar reglerna om personalliggare restaurang-, frisör-, tvätteri-, och byggverksamhet. Enligt det nya förslaget kommer kravet på personalliggare att gälla även för fordonsservice, kropps- och skönhetsvård, livsmedels- och tobaksgrossister. Tillsammans med månadsvis rapportering av skatter och avgifter på individnivå ska detta motverka organiserat svartarbete, lönedumpning och dåliga arbetsvillkor för särskilt utsatta grupper. Åtgärderna är också en del av Skatteverkets insatser mot grov brottslighet.

Digital ekonomi och e-handel

Den digitala ekonomin kommer att granskas extra för att motverka oredovisade inkomster. Kontrollerna kommer fokusera på handel med kryptovalutor, e-handel och nya affärsmodeller som AirBnB och Über, spelvinster samt andra delar på Internet där skatter kan hållas gömda.

Utlandstransaktioner

Efter nya läckor av uppgifter om att skatt gömts i lågskatteländer fortsätter Skatteverket sin granskning av både privatpersoner och företag som har internationella kopplingar. De utredningar som pågår just nu är framförallt riktade mot större företag och deras internationella skatteupplägg. Skatteverket vill hitta det planerade och avancerade skattefusket. Kontrollerna kommer bland annat göras i samarbete med andra myndigheter och i samarbete med andra länder.

Folkbokföringen

Kontrollerna inom folkbokföringen ökar och syftet är bland annat att motverka fusk med bidrag och andra delar av systemet för välfärd. Bosättningskontrollerna ökar också under 2018 och det ställs högre krav på dokumentation. Man satsar också på att utveckla systemen och samarbeta med andra myndigheter så att fel enklare ska kunna hittas.

Grov ekonomisk brottslighet

Skatteverket satsar i år ännu mer resurser för att motverka den organiserade brottsligheten. Både i det arbete som Skatteverket själva gör och i samarbete med andra myndigheter. Detta arbete hör till viss del ihop med kontroller av svartarbete och felaktiga folkbokföringsuppgifter. Skatteverket fortsätter vidare sitt arbete mot fakturabedrägerier, falska kontrolluppgifter och finansiering av annan grov brottslighet.

Källa: Skatteverket

4/5 - 12 röster
Visma eEkonomi

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Just nu kan du köpa Visma eEkonomi med deklaration till rabatterat pris.

Läs mer