Så anordnar du en egen mässa

Hemmabiobutiken The Rock i Lund har ett eget sätt att hitta nya kunder. De arrangerar en mässa med gratis inträde och hyr ut utställningsplatser till sina leverantörer.

Försäljning och marknadsföring > Anordna mässa

– Lund är egentligen ett för litet upptagningsområde för att driva en så här smal specialbutik. Därför är det så bra med en mässa som lockar folk som vi annars inte når i butiken. Här på mässan är så många som 90 procent av besökarna nya potentiella kunder till oss. Och det uppskattas inte minst av våra utställare, berättar Marcus Hellberg som driver hemmabiobutiken The Rock i Lund tillsammans med sin bror Stephan Bringert.

Fritt inträde
– Vi tar inget inträde. Det minskar förstås intäktsmöjligheterna, men gör att vi får hit så många fler än bara de mest intresserade som kan tänka sig att betala för att titta. På detta sätt når vi hela familjer där även fruar, barn och flickvänner får se, uppleva och säga sin mening om hur de ser på det här med hemmabio i sina hem. Och det är ju så det ska vara – hemmabio är inte bara ett intresse för en person, utan något hela familjen ska kunna njuta av.

Är det kostsamt att ordna en mässa?
– Nej, faktiskt inte. Vi står för hyra av lokaler och arrangemang runt omkring, men hyr ut mässplatser till utställarna. Så för vår del blir mässkostnaderna plus minus noll utan inträde. Merförsäljning på mässan är förstås en inkomst men på lite längre sikt räknar vi ju med att mässan ska ge både oss och våra utställare nya kunder.

Rekommenderas varmt
– Jag kan absolut rekommendera andra företag med nischade produkter och begränsade marknader att arrangera en mässa på det här sättet. Det är förstås mycket jobb bakom och tar en hel del tid i anspråk, men det är fantastiskt roligt. Och sedan är det ju också väldigt kul att träffa utställarna så här. För våra utställare är ju även våra leverantörer till vardags vars produkter vi säljer i butiken.


"Frågan är om inte årets upplaga var den mest lyckade mässan trots att det fina vårvädret inbjöd till andra uteaktiviteter", berättar Marcus Hellberg.

Fakta

Namn: Marcus Hellberg
Företag: The Rock
Bransch: Hemmabio och hifi
Hemsida: www.therock.se

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion