Farbror Grön – Den som sår får skörda!

Farbror Grön är företaget som satsar på urban stadsodling. Johannes Wätterbäck menar att det finns många likheter mellan att driva företag och att odla. Läs mer om hans företagsresa här!

Farbror Grön grundades av Johannes Wätterbäck och hans livskamrat Theres Lundén. Johannes har varit intresserad av odling sedan19-årsåldern och det var framförallt intresset för att laga egenodlad mat som gjorde att projektet startade. Efter hand tog projektet mer och mer tid, vilket till slut mynnade ut i ett företag. 

Johannes berättar:
"Det var passionen som fick in mig på det här med att driva företag. Vi kunde liksom inte sluta, utan det blev vårt arbete. Ett arbete som till en början inte riktigt märktes. Det var snarare så att vi inte hade möjlighet att jobba med andra saker vid sidan om odlandet och projekten kopplade till det".

 Affärsidéer 2024 – idéer för dig som ska starta eget

En takodlares bästa råd

Johannes har många kloka och filosofiska tankar om odlande. Han menar att det finns mycket gemensamt mellan odling och företagande. Att ha tålamod är en av de gemensamma nämnarna.
"Saker och ting ska gå långsamt. Tomaterna och gurkan behöver tid på att mogna. Det behöver också ditt företag".

Johannes fortsätter med två andra tips kopplat till företagande:
"Det är viktigt att följa sitt hjärta. Ett bra tips till andra är också att vänta med beslut, ta det lugnt. Sov hellre på saken än att ta ett beslut när du känner dig osäker."

 Starta eget? Kurs på distans – gratis och online!

När hobbyn blir ett företag

Johannes startade företaget med anledning av att han jobbade med många olika saker. Arbetsuppgifterna innefattade bland annat att skriva artiklar, skriva böcker tillsammans med sin livskamrat och att föreläsa om odling. Att driva ett eget företag blir då vägen för att få det att gå ihop.

Johannes berättar om när hobbyn blev ett företag:
"Det svåraste är väl själva omställningen, att bli en företagare. Att förstå att det är ett företag man driver, och att det inte bara är ett stort intresse. När jag och min livskamrat påbörjade projektet med Farbror Grön så var det framförallt på kvällar och helger. Helt plötsligt tog det överhanden." 

Johannes menar att den största utmaningen som småföretagare är att begränsa tiden. Att sätta upp riktlinjer för sig själv och sitt företagande. Ett sådant exempel är att inte öppna mejlboxen på helgen.

 Vill du veta med om företaget? Besök bloggen Farbror Grön

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion