Pappersfaktura? Nej tack! 7 skäl att skippa pappersfaktura

Är du förtjust i fönsterkuvert och gillar att köpa frimärken? Då är den här artikeln inte för dig. Här är nämligen 7 anledningar till att skrota pappersfakturan.

Fakturering > Pappersfaktura? Nej tack!

Visste du att 15 procent av företagare fortfarande skickar alla fakturor på papper, om de får välja? Det visar en färsk undersökning från Visma. 30 procent av företagarna i undersökningen fakturerar heslt från sitt bokföringsprogramt eller via en faktureringstjänst och 50 procent uppger att de helst skickar fakturor på mejl. Självklart ska man välja det som passar en bäst, men det är bra att vara välinformerad om för- och nackdelar och känna till alternativen.  

 Test! Vilken typ av faktureringsperson är DU?

1. Pappersfakturor inte lika säkra 

Antalet reklamationer som rör försvunna inrikes brev har ökat rejält på senare år. Med digitala fakturor är det större sannolikhet att dina fakturor når fram till mottagaren i rätt tid, vilket innebär att du får betalt snabbare.

Kunden slipper också stressen som en försenad faktura innnebär. Notera att kunden kanske inte ens får fakturan, eller flera dagar för sent, på grund av försenad postgång. Inte minst i jultid kan det här vara ett riktigt stort problem och har du dessutom tio dagars betaltid så blir det nästa orimligt tajt om tid för kunden.

2. Pappersfakturor mer oflexibla

Vissa vill fortfarande ha fakturor i pappersform. Digitalt är bättre, tycker allt fler. Med Visma eEkonomi eller Visma Administration är det möjligt för kunderna att välja det alternativ de gillar bäst: Pdf-faktura, digital faktura eller brev. 

3. Pappersfaktura olagligt till offentlig sektor

I april 2019 började lagkravet om e-faktura att gälla. Lagen om e-faktura gäller när du fakturerar offentlig verksamhet. Observera att lagen gäller upphandlingar gjorda efter den 1 april 2019. Det gäller alltså inte retroaktivt på upphandlingar gjorda innan lagen trädde i kraft.

4. Porto och brev är dyrare

2019 höjdes portot från 9 kr till 11 kr per frimärke för brev upp till 50 gram. Det var en ökning med drygt 20 procent från 2018. Digitala fakturor är då ett bättre alternativ, rent ekonomiskt.

5. Inte lika klimatsmart

Även om mycket papper är återvunnet och digitalt också lämnar klimatavtryck, får det nog ändå konstateras att det är klimatsmartare med digitala fakturor än att producera papper som ändå åker i papperskorgen sedan. 

6. Bonus: Vi slipper återvinna

Det är så mycket annat som ska till återvinningscentralen. 

7. Det tar mer tid att använda pappersfaktura

Många små moment ska göras manuellt: Beställa kuvert, skriva ut, kuvertera, sätta på porto, posta och så vidare. I systemet är alla uppgifter redan inlagda. 

Arbeta smart med din fakturering i Vismas programvaror för bokföring och redovisning

Upptäck elektronisk fakturahantering


 Allt om fakturering

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion