Rekrytera personal – så här lyckas du!

Att rekrytera personal är en av företagarens stora utmaningar. Hur går det till praktiskt? Vad är bäst, LinkedIn eller Arbetsförmedlingen? Vad kostar en rekrytering och hur ska annonsen skrivas? Här får du svaren! 

HR & personal > Rekrytering

En rekrytering är en fantastisk möjlighet. Ny personal innebär nya perspektiv och ny kompetens. Du ska själv först veta vad du söker efter och gärna hur företagets framtid ska se ut. Det är oftast mer attraktivt att söka ett jobb hos en arbetsgivare med en tydlig framtidsvision och förstås med gott rykte. 

Vad behöver du? Vad är viktigast hos den person du söker? Kompetens förstås, men det är mycket annat som spelar in: personlighet och inställning exempelvis. Behöver du en idérik person eller en analytisk? Eller både och? Hur funkar arbetsgruppen idag, hur kan du blanda upp den för att få mer mångfald? Ju större mångfald desto större lönsamhet. Det kan också vara en god idé att skapa en profil för egenskaper du inte prioriterar. 

Tips! Dags att anställa i företaget? Skriv ett tydligt anställningsavtal. Ladda ner vår mall för anställningsavtal – gratis!

Arbetsförmedling, LinkedIn, Facebookgrupp eller rekryteringsträff?

  • Var du hittar rätt person beror på vem du söker. Vissa nya yrkesgrupper attraherar du bäst genom att blogga om ditt företag. Vissa kompetenser finns hos Arbetsförmedlingen eller kan nås via en annons i lokaltidningen. Blocket har många jobbannonser. På många orter finns det en Facebookgrupp för lediga jobb som inte kräver lång utbildning. 
  •  Ibland kanske du ska rekrytera direkt från en skola eller skapa ett samarbete idag, för att kunna rekrytera imorgon. 
  • LinkedIn är ett måste idag i många branscher. Har du själv ingen profil på yrkesnätverket så gå in och skapa en och lär dig hur det fungerar. Det är en gigantisk sökmotor för rekryterare där du kan annonsera och posta lediga tjänster i rätt nätverk. Det är också en plats där arbetskraft hittar intressanta arbetsgivare.
  • Att ordna en rekryteringsträff med speeddejting är en annan idé, eller varför inte vara med på en jobbmässa?

Så skriver du en bra rekryteringsannons

När du bestämt dig för vilken slags person du vill ha på arbetsplatsen och vilka egenskaper som är prioriterade är det dags att utforma platsannonsen. Det viktigaste här är: Välj ett budskap. Krångla inte till det!

Undvik egenskaper som motsäger varandra. Att vara resultatinriktad är en sak, att vara idérik kan vara annan. Tala om konkret vad jobbet innebär, vilka framgångsfaktorer som krävs för att lyckas och vilka karriärsmöjligheter som finns. Håll igen på önskemålen och plocka fram de viktigaste personliga egenskaperna du söker.

Hur genomförs en rekryteringsintervju?

Kom ihåg att en anställningsintervju är till både för dig som arbetsgivare och för den som söker tjänsten. Du vill lämna ett gott intryck oavsett om den sökande får tjänsten eller inte. Vem vet, ni kanske springer på varandra igen vid ett annat sammanhang?

  • Visa ditt intresse för personen.
  • Presentera dig själv.
  • Berätta lite om företaget och om tjänsten.
  • Be personen att kort gå igenom sina arbetslivserfarenheter och utbildningar.
  • Ställ därefter dina utvalda frågor.

Viktigt att tänka på!

  • Förutsätt ingenting! Fråga om igen, se till att få det verifierat att den sökande verkligen har de önskade kompetenserna. Gör eventuellt ett test. Behöver du en anställd som kan bygga lösvirkeshus, talar flytande engelska eller kan programmera? Se till att få en tydlig bild.
  • Se till att du hinner ställa de mest prioriterade frågorna inledningsvis.
  • Ha gärna två intervjuer. Ge dig själv tid att tänka igenom dina intryck, bestäm dig inte för snabbt.  
  • Lämna inte personen med en osäkerhet om vad arbetet verkligen innebär. Försäkra dig om att personen förstått det.
  • När intervjun är klar informerar du om nästa steg i processen. Vad händer nu?

4 tips: Så lyckas du med rekryteringen

 Rätt kompetensprofil – var tydlig med vad det är för arbete som ska utföras och vilka kompetenser och egenskaper som krävs.

 Ersätta eller komplettera och passa in – behöver du en ersättare till dig själv så sök en person som är lik dig, annars är det bättre om personen kompletterar dig och passar in i gruppen.

 Rätt personlighet – personliga egenskaper är viktigare än exakt rätt kompetens. Det är lättare att förvärva kunskaper än att ändra attityd och personlighet.

 Rätt inställning – man ska välja personer som ska bli ens nya kollega av rätt anledningar. Den du anställer måste också ha rätt inställning för att ni ska kunna nå ett långsiktigt samarbete.

 

Vad kostar det att anställa?

Själva anställningsförfarandet kan kosta flera tiotusentals kronor i administration och produktionsbortfall, men kan uppgå till mer om du även annonserar i tryckt press. I den kostnaden ingår dock en hel del marknadsföring och goodwill. Sedan är det ju löneläget som styr vad en anställd kostar att ha. 

Ett exempel:

Säg att du vill anställa en 27-åring för 25 000 i månaden, en fast anställning med vanlig semester. Du ska betala lön, arbetsgivaravgifter, semestertillägg och tjänstepensionskostnad. Du börjar med att räkna ut årslönen och sedan månadskostnad.

Så här räknar du ut månadskostnaden:
25 000 (månadslön) x 12 (månader) = 300 000 kr (årslön)
25 000 (månadslön) x 0,8 % (semestertilägg) x 25 (semesterdagar) = 5000 kr (semestertillägg)
300 000 (årslön) + 5000 (semestertillägg) = 305 000 x 31,42 % (arbetsgivaravgift) = 95 831 kr (arbetsgivaravgifter)
305 000 (årslön + semestertillägg) x 5 % (av lön tjänstepension/avtalspension) = 15 250 kr (tjänstepension/avtalspension)

Totalkostnad per år:
300 000 + 5000 + 95 831 + 15 250 = 416 081 kr

Månadskostnad:
416 081 kr / 12 mån = 34 673 kr

Uträkningen är ett grundexempel. Tänk även på att det kan tillkomma utbildningsinsatser, utrustning, rehabilitering och annat. 

En tillfälligt anställd med varierande arbetstid har däremot ingen fast semester. Semesterersättningen är då minst 12% av bruttolönen och betalas ut som ett tillägg. Semesterersättning får inte ingå i lönen utan ska alltid betalas separat. Även på semesterersättning betalar du arbetsgivaravgifter. Ekonomifakta med arbetsgivaravgifter 

En anställning ger även flera positiva saker. Bara det faktum att ett företag överväger att anställa nya medarbetare innebär en möjlighet att marknadsföra och sprida goodwill om företaget. Och det är något som kan sprida sig som ringar på vattnet och både ge nya potentiella medarbetare och kunder. Rätt hanterat kan ett utannonserat arbete till och med vara lönsamt.

Tips! Flest småföretag i Sverige väljer ett löneprogram från Visma Spcs. Upptäck våra löneprogram!

Psst! Med växa-stödet kan du anställa din första medarbetare med sänkt arbetsgivaravgift. Växa-stödet är en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifterna för det företag som anställer sin första medarbetare. Reglerna innebär att den enskilda firma, handelsbolag eller aktiebolag som anställer en person bara ska betala ålderspensionsavgift(10,21 procent) på den ersättning som betalas till den först anställda medarbetaren. Läs mer hos Skatteverket.

Ditt ansvar som arbetsgivare

Som arbetsgivare tar man förutom lönen även ansvar för såväl pension, sjuklön och utveckling. Men du tar även ansvar för att din personal ska må bra och ha roligt på jobbet. Välmående anställda är saker som betalar sig väl i längden eftersom friska, trygga och stolta människor även presterar bättre. 

Visma Lön Smart

Låt degen sköta sig själv

Visma Lön Smart är inte bara smart, utan väldigt smart. Fullpackat med finesser och finurligheter som du inte ens visste att du behövde.

Visma Lön Smart

Visma Lön Smart