Letar du företagsfinansiering? 11 sätt att finansiera företaget

Är du i behov av finansiering till företaget? De flesta företag behöver någon gång söka finansiering. Antingen vid uppstarten eller vid en senare expansion. Men företagare och långivare har ibland svårt att hitta varandra. Här är en lista med alla tänkbara typer av företagsfinansiering.

Banklån och krediter

  1. Checkkredit. Det här är den absolut vanligaste finansieringsformen. Checkkredit innebär att om det blir noll på kontot en kortare period så kan du, mot en avgift, få en kredit kopplad till ditt konto. När pengarna kommer in i företaget igen hamnar saldot på plus. Checkkrediten kostar när den används så ju oftare saldot sjunker under noll desto dyrare blir det. 

     Lästips: Checkkredit 2.0 – bered plats för framtidens företagskredit

  2. Investeringslån. Också mycket vanligt. Lånet betalas av i den takt det tar att förbruka varan, precis som ett billån. Det ska vara något fysiskt som inventarier till en butik eller ett första varulager, datasystem och byggnader. Inte immateriella tillgångar.
  3. Objektfinansiering eller leasing. Banken köper objektet, exempelvis en grävmaskin, som man sedan hyr ut (=leasar) till användaren vilket gör att objektet i sig inte belastar inte företagets kreditvärdighet.

 Läs också: Företagslån för aktiebolag & enskild firma – vi jämför!

Fakturabelåning

Fakturabelåning är inget sätt att finansiera ett köp eller en uppstart. Ibland får inte företagare betalt i samma takt som de måste lägga ut pengar. Billigast är en checkkredit på banken, men att anlita ett factoringbolag kan vara ett alternativ. Det går till så att du säljer en del av dina fakturor till factoringbolaget och får betalt direkt. Som i alla sammanhang gäller det att få så bra villkor som möjligt. Stora företag med många fakturor får bättre villkor.  

Tips! Läs mer om belåning av fakturor

Almilån

Almi är en statlig riskfinansiär vars primära roll inte är att tjäna pengar utan att främja företag och idéer. Almilån är lättare att få än banklån men också lite dyrare eftersom det handlar om mer riskfyllda lån. När återbetalningsförmågan är dokumenterad kan banken ofta ta över lånet till en lägre kostnad. 

  1. Microlån. När du har mindre behov av finansiering. Du kan låna 100 procent av kapitalbehovet och max 200 000 kronor.
  2. Företagslån. Till investeringar, exempelvis företagsköp. Eller en marknadssatsning, produktutveckling eller produktionsutrustning.
  3. Innovationslån. Ger dig möjlighet att utveckla innovationer.
  4. Exportlån. För internationella satsningar.
 Starta eget - kom igång snabbt och lyckas! Vismas Starta eget-skola guidar dig i allt från hur du startar ditt företag till hur du skaffar kunder och kommer igång med din försäljning. Dessutom tips och råd om hur du håller koll på företagets ekonomi.  


 Läs mer: Starta eget? Låna för att starta eget – så gör du!

Crowdfunding 

Blir allt vanligare. Kickstarter och Fundedbyme är bara två exempel på plattformar där entreprenörer kan få in kapital genom att sälja delägarskap i sitt bolag, eller sälja själva produkten när den blivit verklighet – fast entreprenören får betalt i förskott.

Så här går det till: Registrera dig på plattformen och sätt upp ett mål för hur mycket pengar du behöver få in och hur stor aktieandel (eller annat) som ges i retur. Ladda upp en affärsplan, en budget och en videopresentation. Videon ska fungera som en ”pitch” – den säljer in idén för potentiella investerare. Sedan är det är öppet för alla att välja om de vill investera i din idé och hur mycket.

Lästips: Crowdfunding – så får du pengar till din idé

Riskkapitalbolag 

Riskkapital passar att ta in om du har ett aktiebolag och ska driva ett riskfyllt projekt där det finns goda tillväxtmöjligheter. Pengarna i bolagen kommer från privata investerare, fondbolag, banker eller andra organisationer. Riskkapitalbolaget vill ofta ha kontroll över sin investering, det vill säga få styrelseplats och äga andelar. Bolaget kan ofta bidra med affärskontakter och bra kompetens. 

Affärsängel

En affärsängel fungerar som riskkapitalist på ett individuellt plan - en kompetent person med pengar att investera som tror på din idé och vill stötta den ekonomiskt. Ängeln ofta är beredd att lägga ner en del eget arbete. 

Entreprenörinvest

Entreprenörinvest är ett riskkapitalbolag som ägs av Ikea-grundaren Ingvar Kamprads stiftelse och som stöttar mindre företag på landsorten. Investeringarna ska skapa värdetillväxt och därigenom bidra till en långsiktigt bra förvaltning av stiftelsens kapital. Stöttningen kan ske genom genom delägarskap, lån tillsammans med en bank eller på något annat lämpligt sätt.

Swedish Incubators & Science Parks

Swedish Incubators & Science Parks är en branschförening vars medlemsföretag kan ordna möten mellan investerare och företag, driva företagskuvöser och ängelnätverk eller ge ut såddkapital. Det ser olika ut i olika regioner så ta en kontakt med din närmaste inkubator eller science park och hör dig för. 

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingens starta eget-bidrag riktar sig till dig som är arbetssökande, inte kan få ett arbete och vill starta företag. Starta eget-bidraget betraktas alltså som ett aktivitetsstöd och inte som en ren kapitalinjektion till nyföretagare. Myndigheten erbjuder starta eget-stöd för bland annat unga människor som står långt ifrån arbetsmarknaden, personer med funktionsnedsättning och övriga arbetssökande som bedöms ha goda utsikter att driva företag.

Länsstyrelser och regionförbund

Mindre företag i glesbygd och landsbygd kan få stöd till investeringar, marknadsföring, innovation och utbildning av länsstyrelser och regionförbund. Länsstyrelserna är regeringens ”förlängda arm” och får olika resurser och uppdrag som varierar med tiden beroende på behoven i länet. Sök på dina regionala webblatser under ”näringsliv och föreningar” och under ”lantbruk och landsbygd”.

Verksamt.se

Det finns ännu mer! Verksamt.se har hela listan på offentliga aktörer som stöttar ditt projekt när det gäller allt ifrån att anställa med stöd till investeringsstöd för företag på landsbygden och projektstöd.

Källor: SEB, Verksamt.se, Sydostinvest, Almi.

 

Smart företagsfinansiering - Visma samarbetar med Capcito.

Michael CapcitoSom Visma-kund kan du få din företagsfinansiering digitalt integrerat med ditt bokföringsprogram och se ditt låneutrymme i realtid på några sekunder.

"Med 20 år av företagande i bagaget vet jag hur tufft det kan vara att hantera företagets likviditet och att bankerna tenderar till att säga nej när man behöver dem som mest. Genom koppling mot kundens faktureringsprogram kan vi automatisera hela processen, vilket resulterar i en snabb och tillgänglig finansieringspartner där låneutrymmet växer med ditt företag. Inga möten, inga krångliga avtal, svar direkt på skärmen och pengar på kontot inom ett dygn”, säger Michael Hansen, en av Capcitos grundare.

För mer information om Capcito och hur det fungerar med Visma klicka här om du använder Visma eEkonomi och här om du använder Visma Administration.

3,2/5 - 26 röster

Dags för deklaration

Fakturera och bokför smidigt med Visma eEkonomi. Tillvalet deklaration fixar din deklaration - bra och enkelt.

Se erbjudande