Anställde nyanlända - en solskenshistoria

Det började med att en vän till Carina Hartill jobbade på en skola för nyanlända. En nyanländ kille där hade frågat efter en praktikplats och vännen tyckte att Hartills Trädgårdar skulle passa bra. Sommaren därpå påbörjade han en praktik som varade i fyra veckor.

HR & personal > Anställa nyanlända

– Det fungerade så bra att jag sedan dess har haft totalt 15 nyanlända anställda hos mig i olika perioder, berättar Carina Hartill. Många från Afghanistan men även ett par från Marocko och Nigeria. Mestadels har det varit sommarjobb men vår högsäsong är lång och sträcker sig från slutet av mars ända till november.

– De flesta har jobbat i sina hemländer och är väldigt arbetsvilliga. Däremot fungerar arbetsmarknaden i deras länder helt annorlunda, ofta är det jobb dag för dag och ingen sammanhängande anställning. Här får de vänja sig vid ett annat system där man arbetar en längre tid på samma ställe. Men det har fungerat väldigt bra.

Vad har det inneburit för dig och ditt företag att ta emot nyanlända på arbetsplatsen?

– Det har varit och är väldigt positivt. De jag har anställt är mogna och har en bra inställning. De svenska ungdomarna jag har är också duktiga men kanske inte lika vana vid att jobba sedan tidigare.

– De jag anställer får jobb, lär sig språket och hur det fungerar i det svenska arbetslivet. Vi får lära oss om deras länder och kultur.

Har det funnits utmaningar?

– Ingen av de nyanlända som jobbat hos mig har haft körkort. Därför har det varit en förutsättning att det också funnits svenska medarbetare som har körkort. Så det går mer körtid än om de jag anställt hade haft körkort i och med att vi arbetar ute hos kund.

Både att anställa och att ta emot praktikanter kräver engagemang oavsett vem eller vilka man anställer. 

Vad skulle du vilja säga till den som funderar på att anställa en nyanländ eller ta emot en nyanländ som praktikant?

– När det gäller praktik är det bara att köra tycker jag. Ska man anställa är mitt råd att träffa personen först och känn av. Både att anställa och att ta emot praktikanter kräver engagemang oavsett vem eller vilka man anställer. Det kan vara bra att ha med sig tycker jag, avslutar Carina.