Windows 7 & TLS – läs detta om du vill kunna surfa säkert

Microsoft har slutat att uppdatera, supportera och underhålla Windows 7. Konsekvensen: Om du använder Windows 7, finns det en risk att du inte längre kommer att kunna surfa på internet. Du blir också sårbar för säkerhetsrisker. Här ger vi dig bakgrunden till problemet och hur du kan lösa det!

Teknik, digitalisering & IT-säkerhet > Windows 7 & TLS

Vad är TLS?

TLS står för Transport Layer Security och är ett säkerhetsprotokoll som gör att webbservrar och webbplatser blir säkrare. Det är en uppdatering av SSL, Security Sockets Layer. Du kan se ifall en webbplats använder sig av SSL genom att det står https före webbadressen.
De äldre versionerna av TLS-protokollet anses inte längre säkra och TLS 1.2 kommer att bli den nya standarden på internet.

 Läs mer om TLS på oderland.se

Problem 1: Windows 7 & TLS 1.2

14 januari 2020 upphörde Microsoft med uppdateringar av Windows 7. Vissa användare av Windows 7 har inte TLS 1.2 aktiverat som standard i operativsystemet. I vissa fall går det inte ens att aktivera i efterhand, utan man måste ha laddat ner en uppdatering (och detta innan Microsoft slutade tillhandahålla uppdateringar). I värsta fall innebär detta alltså att dessa användare inte kommer kunna besöka sin internetbank, läsa nyheter eller logga in i sina internetbaserade program.

Problem 2: Säkerhetsrisker

Utöver ovanstående, innebär Windows 7 även andra risker. Eftersom de regelbundna uppdateringarna av operativsystem innefattar en mängd säkerhetsuppdateringar, blir datorer med operativsystemet Windows 7 mer och mer osäkra ju längre tiden går. Med andra ord ökar risken för virus, hackare och liknande attacker.

På grund av detta rekommenderar vi inte att du har din dator med Windows 7 uppkopplad mot internet överhuvudtaget.

 Läs mer om problemet på pctidningen.se

Lösningen: Uppgradera från Windows 7

För att kunna använda din PC som det är tänkt, utan risk för surf- eller säkerhetsproblem, måste du uppgradera ditt Windows 7 till en version som fortfarande uppdateras och underhålls av Microsoft.

Vilket Windows har jag?

Så här kontrollerar du vilken Windows-version du har:

  1. Klicka på windows-knappen nere i vänstra hörnet och skriv in winver i textfältet.
  2. Klicka på Winver för kommando.
  3. En informationsruta visas där du ser vilken version av Windows du har.

Hur uppgraderar jag Windows?

På Microsofts hemsida hittar du all information om hur du byter.

Vill du veta mer? Besök vårt forum!

Microsoft har upphört med support för operativsystem Windows 7

Misslyckad kommunikation när du försöker nå Mina tjänster

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion