Från och med 1 juli 2018 utökas kraven kring personalliggare, en förteckning över vilka som är verksamma på byggarbetsplatser eller i verksamhetslokaler. Lagen inför även för fler branscher. Men vad innebär reglerna för soloföretagare? Skatteexperten Jan-Erik W Persson har undersökt saken.
Min kompis Tony Nordling, 45, är riktigt skicklig på att laga bilar och driver en liten bilverkstad i Sparsör utanför Borås. För att hålla kostnaderna låga, finns verkstan i samma fastighet som Tony och familjen själva bor i. Fast det är bara han i familjen som håller i verktygen.
Det är redan rätt mycket administration att sköta själv när man är soloföretagare, vilket alla sådana företagare redan vet. Så när jag häromveckan förvarnade Tony att han kanske från 1 juli måste börja föra personalliggare som visar när han kommer och går från jobbet, då bara ruskade han på huvet.
Men nu har jag fått ett bra besked från Skatteverkets Conny Svensson, som är verkets expert på personalliggare. Och Conny säger i ett mejl till mig att om Tony är den enda som är verksam i bilverkstaden så behöver Tony INTE föra personalliggare. Så ska alltså reglerna tolkas som träder i kraft den 1 juli och som du kan läsa mer om här: Skatteverket informerar om personalliggare
Som jag förstår beskedet från Conny Svensson på Skatteverket så har det egentligen ingen betydelse om Tony skulle drivit sin bilverkstad i en hyrd lokal istället för hemma i familjens fastighet. Är man ensam verksam i sin bilverkstad var den än ligger, då behövs ingen personalliggare.
Vem slipper föra personalliggare?
Det här beskedet måste förstås vad jag begriper gälla alla typer av verksamheter som är aktuella för att eventuellt föra en personalliggare. Är du soloföretagare i en ”personalliggarbransch”, då slipper du föra liggaren! Det betyder att du inte riskerar böter på 12 500 kronor till staten för att du gjort fel.
Hade det varit så att flera i Tonys familj ägnat sig åt att laga bilar i verkstan, då hade det antagligen blivit ett annat besked från Skatteverket i Tonys fall. Och naturligtvis om Tony hade haft utomstående anställda.
"Du som är företagare och som är det minsta osäker på just din situation när du inte är en ren soloföretagare, du bör absolut ringa och fråga Skatteverket hur de bedömer just din situation."
Dokumentera gärna vem du pratat med och exakt vilka besked du fått. Be gärna att få svaren på dina frågor i ett mejl så du kan visa vilka besked Skatteverket lämnat dig. Tyvärr har det nämligen redan visat sig att man kan få olika besked från Skatteverket när man ringer och frågar om samma sak flera gånger, och då stöter på olika handläggare. Snacka om oklara regler.
Branscher som omfattas av personalliggare:
- Restaurang
- Frisör
- Tvätteri
- Bygg
- Fordonsservice (från 1 juli 2018)
- Livsmedel- och tobaksgrossist (från 1 juli 2018)
- Kropps- och skönhetsvård (från 1 juli 2018)