– Det mobila beteendet har förändrats under åren. Förväntningarna på apparnas förmåga, att kunna göra mer och mer i apparna, har ökat. Det ser jag hos våra kunder och det gäller även mig själv. I början, när apparna kom, var förväntningarna ganska smala men nu kräver jag betydligt mer av en app för att jag ska ladda ner den.

Publicerat 2016-09-07

Det säger Gunilla Jaltsén som är Product Manager för internetlösningar på Visma Spcs. Hon har en gedigen och mångårig erfarenhet av att ta fram smarta internetlösningar för företagare med noll eller få anställda. Användningen av appar är en viktig del i hennes liv och vi frågade henne vilka appar hon tycker är bäst just nu.

– Det finns många appar jag skulle kunna tipsa om men en riktigt bra app ger mig snabbt en funktion för mitt specifika behov eller en lösning på min frågeställning. För mig är den stora fördelen med appar just att de tar mig direkt till lösningen. Jag ska inte behöva gå omvägar. Det ska vara enkelt att använda sina appar.

– Personligen väljer jag i första hand att prova gratisappar. Många gånger är de tillräckliga för att möta mina behov. Om de kostar pengar kräver jag ett stort mervärde. Något annat jag gillar och kan tipsa om är direktlänkar. Det innebär att jag förutom har nerladdade appar även sparar bokmärken från webbsidor på telefonen. Det blir som en ikon på min startskärm och ser ut som en app. 

– Men det absolut viktigaste är att apparna är lättillgängliga, snabbt löser mitt behov och är enkla att använda.

Vilka smarta appar finns det?

Gunilla är en flitig användare av appar, både yrkesmässigt och privat. Här ger hon dig sina bästa tips på smarta appar.


  Visma eEkonomi + Visma Scanner – en förlängning till ekonomisystemet. Här kan du nå dina kunder och leverantörer, fakturera, anteckna, få påminnelser och följ viktiga händelser i ditt företag. Fotografera kvitton och skicka direkt in i ekonomisystemet. 
"Det bästa är notiserna man får och att man kan fakturera direkt. Jag tror det kommer hända mycket kring detta i framtiden rent mobilt. Scanningsapparna kommer kunna tolka data, alltså tolka vad som står på kvittona."

  Swish – skicka och ta emot pengar via mobilen. Företagen får ett unikt nummer kopplat direkt till bankkontot.
"Det här är ett enkelt sätt att ta betalt från sina kunder. Appen fungerar idag för ett flertal olika banker men inte alla."

  iZettle – ett mobilt kortbetalningssystem. Här kan du lägga till produkter i appen för att snabbt genomföra betalningar och ha koll på försäljningen.
"Systemet har flera smarta lösningar som underlättar försäljningen. Det går dessutom att välja om man ska betala kontant eller med kort."

  Kalender – appar som hjälper dig att ha koll på dina dagar och veckor. Det finns olika att ladda ner.
"Det här är ett system för att ha koll på mina möten. Jag har både en arbetskalender och en privatkalender i samma system så att jag slipper ha flera olika appar. Här får jag bland annat påminnelser och kan se händelser samt flera andra funktioner. Dessutom delar jag min privata kalender med min man så att vi enkelt kan ha koll på aktiviteter."

  LastPass – håller koll på lösenord. Detta är ett system som håller lösenorden bakom lås och bom. Som användare behöver du endast komma ihåg huvudlösenordet.
"Ett enkelt system att lagra sina lösenord och det är lätt att hitta med lösenordshanteraren. Det går även att synkronisera mellan webbläsare och enheter så man kommer åt LastPass överallt."

  Google Keep – skriv snabbt ner dina tankar på post it-lappar. Appen ska hjälpa till att strukturera upp tankar och snabba anteckningar. Här kan du lägga till noteringar, bilder och listor som kan delas med andra. Appen har även påminnelsefunktioner som exempelvis aktiveras av tid eller plats.
"Personligen tycker jag detta är en mycket smart app som dessutom går att plocka upp på andra enheter. Ett smart och snyggt anteckningsverktyg som är enkel att hantera med tydliga påminnelser." 

  Cost Split – verktyg för kostnader mellan personer. Varje medlem kan själv lägga upp sina utlägg på sin enhet för att sedan dela med samtliga då allt lagras i molnet. 
"Den här är riktigt bra. Utmärkt när man har gemensamma aktiviteter där flera personer har utlägg. Här har man stenkoll på kostnader och hur mycket man blir skyldig eller ska inkassera från andra."

  Life 360 – följ mobiltelefoner. Med appen kan du omedelbart se var dina anhöriga eller vänner befinner sig. Du får notiser när exempelvis barnen anländer till en specifik plats och kan även skicka meddelanden till medlemmar.
"Den här appen är perfekt för föräldrar och jag använder den varje dag. Jag har till exempel full koll på när var sonen är när han gå själv till skolan och får pusch-notiser när han kommit fram."

  7 Minute Workout – träningsprogram för den som har svårt att hinna med gym eller är på resande fot. Olika övningar som utförs i intervaller med nedräkning. Övningarna kräver inga redskap.
"Det här tar bara 7 minuter att göra. Perfekt när jag reser i jobbet och inte har möjlighet att träna som jag brukar. Jag får igång kroppen och övningarna är effektivare än man kanske kan tro."

  Banken – ta med dig din bank i mobilen. Betala räkningar, överför pengar, köp eller sälj aktier samt mycket mer.
"Jag har vant mig att ha banken med mig vart jag än går. Det är så enkelt att föra över pengar mellan konton. Dessutom kan jag betala räkningar på stående fot."

– Det finns även en uppsjö av appar med kartfunktioner, dagstidningar, visor och podcasts som också är bra. Jag använder även olika resappar beroende på var i världen jag befinner mig. Det är bara till att ut och leta i appdjungeln, avslutar Gunilla.

Visma Spcs appar 

  Visma eEkonomi – en app för dig som använder vårt webbaserade ekonomiprogram Visma eEkonomi. Nå kunder och leverantörer, fakturera, anteckna och få påminnelser. »

  Visma Min Lön – appen ger dina anställda sina lönebesked direkt i mobilen. Fungerar tillsammans med programmen Visma Lön 300 och Visma Lön 600. »

  Visma Scanner – förenklar kvittohanteringen. Fotografera dina kvitton och leverantörsfakturor med mobilen och få in dem direkt i ditt ekonomiprogram. »

  Visma Stämpla – din mobila stämpelklocka. Registrera och följa upp din arbetstid direkt i mobilen eller på internet. Appen är kopplad till Visma Lön 300 och Visma Lön 600. »

  Visma Tid – tidsredovisning där du är. Mata in  all tid, både fakturerbar och intern tid, direkt i mobilen. En app för dig som använder programmet Visma Tid. »


Text:
Therese Palm

Du kanske också är intresserad av ...

Så gör du mångfaldsarbetet enkelt och lönsamt 
Rekrytera rätt – personalchefens bästa tips
Vinn på digitaliseringen