Genom att finansiera ett klimatprojekt kan du balansera de utsläpp du själv inte kan minska. Samtidigt visar du att ditt företag är en del av den globala klimatomställningen och gör skillnad på riktigt.
Hållbarhet & klimat > Klimatkompensation
Hur fungerar klimatkompensation?
Klimatförändringarna är en global utmaning som kräver samarbete världen över. Som företagare gäller det att du minskar din klimatpåverkan så mycket som möjligt. Men eftersom det är praktiskt omöjligt att reducera dina växthusgasutsläpp till noll kan du dessutom vara med och bidra till klimatomställningen på andra platser, coolt va?
Genom att klimatkompensera (eller klimatfinansiera som vi också brukar kalla det) kan du balansera ditt avtryck genom att finansiera motsvarande minskning av växthusgasutsläpp på en plats på jorden där det gör störst skillnad.
Det finns olika typer av klimatprojekt, exempelvis kan du finansiera förnybara energiprojekt där smutsig kolkraft ersätts av sol- eller vindenergi. Eller så kan du finansiera projekt som binder koldioxid genom t.ex. trädplantering. Det finns också ny, innovativ teknik som dammsuger atmosfären på koldioxid, Direct Air Capture. Gemensamt för alla klimatkompensationsprojekt är att de inte hade blivit av om det inte varit för finansieringen från företag världen över.
Varför ska du klimatkompensera?
Klimatkompensation är en investering för både ditt företag och vår planet. Det är en konkret handling som visar att ditt företag gör skillnad på riktigt och står redo i en värld där hållbarhet blir allt viktigare för varje dag.
Visste du till exempel att företag som jobbar aktivt med klimatfrågor ses som en mer attraktiv arbetsplats? Jo, det är sant. Studier visar att klimatarbete stärker ett företags varumärke, både bland medarbetare, konsumenter och investerare.
Tips! Vill du ha koll på vilket avtryck ditt företagande har på klimatet? Det har aldrig varit så enkelt som nu. Kolla in hur det funkar! Klimatrapportera i Visma eEkonomi.
Vad ska du tänka på när du väljer klimatprojekt?
För att säkerställa att klimatprojektet du väljer är reko är det viktigt att hålla utkik efter tredjepartscertifieringar. En certifiering du tryggt kan lita på är Gold Standard, en ideell stiftelse som grundats av ett flertal miljöorganisationer, t.ex. WWF och Fairtrade.
Gold Standard-certifierade projekt håller hög kvalitet och övervakas regelbundet av oberoende tredje part. Utöver att skapa klimatnytta ställs även höga krav på sidonyttor, som att projektet ska bidra med arbetstillfällen eller förbättra den lokala infrastrukturen i området. Dessutom måste projekten bidra till minst tre av FN:s globala hållbarhetsmål.
Så här gör du för att klimatkompensera
Redo att investera i både ditt företag och vår planet? Härligt! I Klimatrapporten i eEkonomi kan du räkna ut ditt klimatavtryck, få tips på hur du minskar dina utsläpp och finansiera ett klimatprojekt direkt i tjänsten. Smidigt va! För att säkerställa din finansiering har vi teamat upp med Atmoz. De har arbetat med klimatfrågan sedan 2006 och hjälpt tusentals företag, organisationer och myndigheter att balansera sin klimatpåverkan genom att finansiera handplockade projekt med garanterad klimatnytta.