Sälja företag - rätt köpare värd att vänta på

Tusentals företag behöver generationsskiftas de kommande åren. Men det kan vara svårt att komma loss med att sälja – eller köpa – ett företag. Med Visma Spcs grundläggande guider, reportage och test blir du rustad för båda delarna. Ta första steget mot en lyckad företagsaffär.

När vi frågade på Visma Infoline och i Visma Spcs supportforum hur det går med generationsväxlingen av Sveriges företag var ett av svaren: 

”Jag och en vän letar efter ett bolag att köpa som vi båda kan jobba i och utveckla framöver. Vi har finansiering för upp till 15M men hittar inte rätt bolag. Förutom företagsmäklarna finns det få kanaler och det går så himla trögt. Var finns alla dessa bolag?”

Samtidigt står många äldre företagare i begrepp att spika igen dörren för gott och lägga ner verksamheten – ”Det finns väl ingen som vill ta över det här?” . 

Testa dig själv: Dags att börja sälja företaget?

Tar tid att hitta rätt köpare

Rätt köpare som vill driva verksamheten vidare, kan utveckla den och dessutom har finansiering kan vara svår att hitta. Men ge inte upp!Sälja företag Conny Hermansson mäklare

– Det finns en köpare till varje företag. Det gäller bara att ge det tid, ta rätt hjälp och sätta rätt pris, säger Conny Hermansson, företagsmäklare, Växjö.

Han är medveten om att han talar i egen sak men han har också ett samhällsperspektiv. 

– Målet borde vara att alla sunda företag generationsskiftas. Att lägga ner är inget alternativ. Media skriver när stora företag säger upp hundratals anställda, men ingen skriver om alla småföretag som läggs ner i samband med att ägaren går i pension. Småföretagen är ryggraden i näringslivet. 

  Funderar du på att lägga verksamheten på is i stället för att avveckla och sälja det? Läs vår guide om hur det går till att lägga sitt företag vilande.

Väntade i tre år

Berit Ollhage drev café i Gislaved och väntade i tre år på den rätta köparen. Hon ratade femton, för henne otänkbara, spekulanter. Att sälja och driva parallellt var ansträngande men hon ville inte anlita mäklare. Det största 

Sälja företag Berith Ollhageproblemet var att få bankfinansiering för köparen. Berits bästa tips är:

– Ha gott om tid, annonsera på Blocket och i branschtidningar och anlita en bra revisionsbyrå för hjälp med alla papper. Man ska verkligen fundera i vilken form man ska sälja bolaget: Sälja aktierna eller behålla och sälja inventarierna och inkrom?

– Så här efteråt så tänker vi att det gick lite för fort i slutet. Och så har det betydelse om man har pengar i bolaget eller inte.

AB Gustav Karlsson Snickerier i Tingsryd är ett annat exempel på när det tog tid att hitta rätt. Det anrika företaget hade varit till salu i flera år när de rätta köparna äntligen dök upp tack vare att ägaren anlitade mäklare.

Att sälja företaget kan vara ditt livs viktigaste affär så det finns all anledning att staka ut målet i tid. Vad vill du med ditt företag, hur ska det utvecklas? Om du startar nu, medan du har mellan sju och tre år kvar, så ökar chanserna att det blir som du vill ha det.

Text: Annica Jönsson

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi