Lönetillägg - vad är det?

Lönetillägg är när arbetsgivare betalar ut ett tillägg utöver den vanliga löneformen. Exempel är när medarbetare tar på sig extra uppdrag eller ansvar, arbetar på obekväma arbetstider, arbetar skift eller har förskjuten arbetstid. Lönetillägget kan också baseras på individens prestation i form av ackord eller bonus, eller på hela företagets resultat. 

Emmelie på Alfta Frakt, en av många arbetsgivare som betalar ut lönetillägg. I Vismas Löneskola kan du läsa mer om lönetillägg, löneformer och löneperioder.

Branschspecifika lönetillägg är smutstillägg för arbete i smutsiga miljöer som fartygstankar och tunnlar samt gruvtillägg för arbete under jord. Lönetillägget kan vara ett fast belopp per timme eller räknas i procent av grundlönen. Lönetillägget kan vara tillfälligt eller permanent. Den kan men behöver inte inkluderas i månadslönen. Om det inkluderas kommer sjuklön, semestertillägg och även övertidsersättning att beräknas på den högre lönen.

 Läs mer om lönetillägg i Löneskolan – gratis kurs för dig som vill lära dig mer om löneadministration

Premiekompensation - ett annat lönetillägg 

En som hanterar många lönetillägg är Emmelie Eriksson på Alfta Frakt i Hälsingland. Tillsammans med två kollegor betalar hon ut lönerna till koncernens cirka 180 anställda. Transportavtalet som Alfta Frakt är knutet till, har några speciella lönetillägg. Bland annat premiekompensation, som innebär att den anställde får en summa för varje arbetad timme. Beloppet varierar beroende på antal år i yrket.

– Det var väldigt bra, för vi kunde lägga in premiekompensationen i Vismas löneprogram som ett ob-tillägg. Vi har två ob, enkel och kvalificerad, men totalt finns fyra ob-alternativ i programmet. Så de övriga två förinställda ob-ersättnings kolumnerna lade vi upp som premiekompensation och skifttillägg. Vi har också truckförartillägg och det går också på arbetad timme, säger Emmelie Eriksson.

Kalendariet bra tips

Alfta Frakt har cirka 80 fordon och bedriver också lager- och logistikverksamhet. Ägare är Göran Persson och Mats Persson, koncernen omsätter 250 miljoner och kunderna finns främst i Sverige. Emmelie Eriksson har arbetat på företaget i fyra år och har hanterat löner i tre år. Att använda Kalendariet i Visma Lön 600 är ett riktigt bra tips, tycker hon. 

– Det är som en almanacka för administratören med överblick på alla scheman och avvikelser och med snabbval. Jag tror att Visma Tid är något liknande för användare. Vi hade Lön Special tidigare och var tvingade att gå över till Visma Lön 600 när Lön Special slutade att utvecklas, men vi är jättenöjda att vi gjorde det.

 Ladda ner kostnadsfri mall för lönebesked

Löneperiod med månadslön innevarande månad

Löneperioden på Alfta Frakt är månadslön innevarande månad och avvikelser föregående månad. Timlönen kommer också månaden efter.
– Det är det absolut vanligaste att man gör så. Vi har nyanställda som blivit chockade över att de fått månadslön redan första månaden de jobbat och en del som inte är vana vid att avdraget kommer en månad senare. Semestern intjänas föregående år, det är också det vanligaste, och lönen betalas ut den 25, i förväg vid röd dag.

Utmaningen med att vara löneadministratör kan vara att informera anställda om varför det blivit si eller så med lönen.
– Men glädjen är också att kunna förklara så att de förstår. Använder man alltid kalendariet är det enkelt att gå tillbaka och titta hur det varit och det blir inga problem att förklara för den anställde.

Vad var det krångligaste för dig när du började som löneadministratör?
– Det krångligaste var hur jag skulle få in tidrapporterna från de anställda. Att lägga in uppgifterna i systemet gör man enkelt, men att få tiden redovisad till sig är värre.

– Och hur man enklast räknar ut traktamente. Vad står det i lagen och i avtalet? Det kan skilja om personen åker på dagen eller natten och sover i bilen eller i vår lägenhet. Det är bara att läsa, läsa och läsa. De redan skrivna instruktionerna som finns i Visma Lön 600 via hjälpknappen är bra hjälpmedel. Snabbvalen som finns i kalendariet i programmet räcker oftast vid registrering av avvikelser.

– Annars finns svaren i supportforum och man kan ju alltid ringa eller chatta med supporten hos Visma. Jag gick grundutbildningen och sedan fortsättningskursen ett år senare via Visma. De kurserna kan jag verkligen rekommendera.

Visma Lön Smart

Låt degen sköta sig själv

Visma Lön Smart är inte bara smart, utan väldigt smart. Fullpackat med finesser och finurligheter som du inte ens visste att du behövde.

Visma Lön Smart