Jobba smart med din redovisningskonsult

Vill du slippa kvittoångest varje månad, samarbeta på webben med din redovisningsbyrå och dessutom få lite mer ekonomisk rådgivning? Ta upp de här 10 frågorna med din redovisningskonsult, redan idag. 

Vår källa är Anders Bernåker, erfaren redovisningskonsult och företagsrådgivare samt före detta ordförande i Srf-konsult. 

1. Kan vi undvika papper?

Att båda jobbar i samma program på webben är så mycket enklare och faktiskt helt självklart. Digitalisera så mycket som möjligt, från ax till limpa. Det sparar enormt mycket tid. 

 Visma eEkonomi kan du enkelt jobba tillsammans med din redovisningskonsult. Med Visma Scanner kan du fotografera dina kvitton och leverantörsfakturor med mobilen och få in dem direkt i ditt ekonomiprogram. 

2. Vem gör vad och när?

 Starta ett riktigt samarbete. Planera ett år framåt. Bestäm vad ni ska uppnå och vem som gör vad, och när. Om du exempelvis vill ha tillbaka på skatten ett visst datum så måste du lämna in underlagen ett visst datum. Kom överens om datumen och respektera dem. 

 Ska ni ses och stämma av någonting under året?

 Om du bokför själv, får du någon utbildning och kan konsulten rimlighetsbedöma så att det inte blir fel? Boka tillfällen då ni ses. 

Det här är väl investerad tid.

3. Vad betyder rapporten? Egentligen?

Ok, du skummar månadsrapporten. Men förstår du skillnaden mellan intäkter, kostnader, resultat och tillgångar? Be konsulten lära dig.

Du kan också be om anpassade rapporter. Vilka delar av företaget genererar mest och minst intäkter? Hur går det den här månaden jämfört med samma månad förra året?

 Visma Ekonomiöversikt ger dig en god överblick över ditt företags ekonomi.

4. Vad driver intäkter och kostnader i mitt företag?

Kontoplanen ska vara tydlig och meningsfull för dig. Redovisningskonsulten kan anpassa kontoplanen till just ditt företag. Kan du se var du har högst omsättning och vad som är intäktsdrivande? Räcker det att ha ett konto där det står "intäkter", eller behöver du olika konton för olika märken, produkter, avdelningar, kostnadsställen?

5. Oj! Här är något som avviker

Säg att företaget bara omsätter 2 miljoner kronor första halvåret i år mot förväntade 2,5 miljoner. Vad innebär det för resultatet och likviditeten framöver? Har kunderna slutat köpa eller finns det en ny konkurrent?

6. Hur ser trenderna ut?

En trend är början på en långsiktig förändring. Säg att bruttovinsten stiger för fjärde månaden i rad nu. Du tjänar helt enkelt mer på det du säljer och levererar. Eller att omsättningen per anställd minskar hela tiden, vad beror det på? Blicka bakåt, för har du historiken så kan du spana trender. Utan spaning ingen aning!

7. Hur ser prognoserna ut för mitt företag?

Din konsult kan hjälpa dig att blicka framåt och förutse vad som sannolikt kommer att hända. Om X fortsätter, var landar du då i slutet av året? Har du en stark tillväxt kanske resultatet blir bra men likviditeten desto sämre – hur ska du i så fall hantera det? Med factoring, checkkredit eller genom att leasa istället för att köpa den nya maskinen? Om prognosen ser lite sämre ut så kanske du vill få täta kontrollbalansräkningar för att hålla koll.

8. Har jag rätt företagsform?

När omsättningen stiger kan det vara dags att gå från enskild firma till AB. Vad är bästa lösningen för enskilda firmor som samarbetar? Borde du ha flera olika bolag? Om du ska köpa en fastighet, bör du bilda ett dotterbolag? Vad är bästa scenariot? 

9. Hur ska jag planera skatten?

Att du får hjälp att betala rätt skatt är ju självklart. Men det går också att planera skatten lite mer på djupet, exempelvis reglerna kring utdelning. Är det lämpligt att betala in till en periodiseringsfond? Återigen - håll koll på målet och tänk både kort- och långsiktigt. 

10. Kan jag få hjälp med det här också?

Är det något annat du vill ha hjälp med som gör att du kan nå dina mål? Tveka inte att ta upp det med din redovisningskonsult. 

5/5 - 4 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi