Boo Gunnarson är Vismas företagarexpert

Möt Vismas egen företagarexpert. Få har mer koll på småföretagens vardag, utmaningar och hur man kan lyckas som entreprenör än Boo Gunnarson. 

Hallå där Boo Gunnarson! Varför har Visma Spcs en företagarexpert och vad gör egentligen en sådan?

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag! För att Sverige ska fortsätta må bra och klara av sysselsättning och välfärd, måste fler våga starta, driva och utveckla företag. Vi vet att var tredje svensk drömmer om småföretagslivet och att det i människors drömmar finns en enorm potential. Visma vill vara med och bidra till att fler blir företagare. Genom att skapa smarta lösningar förstås – men också genom att dela med oss av kunskap och skapa opinion för att småföretagen ska ha bästa möjliga villkor och förutsättningar. 

Vem är du?

– Jag inledde min företagarkarriär när jag var 14 år gammal och började sälja bilder till Smålandsposten. Sedan blev det extrajobb i en fotoaffär och fotokurser. Då var det dags att skaffa FA-skattsedel och redovisa moms, det gör jag fortfarande i mån av tid. Mina företagargener kommer från farmor som hade ICA-butik i Växjö och min morfar som var en av IKEA:s första leverantörer av stoppade möbler.

1990 kom Bosse, som han kallas, till dåvarande Scandinavian PC Systems, som senare blev Visma Spcs. Då var han utbildad sig marknadsförare. Sedan dess har han varit marknadsansvarig, arbetat med mässor, utbildat nya företagare och hållit i samarbetena med NyföretagarCentrum och Ung Företagsamhet (UF).

Numera är han Visma Spcs företagarexpert och både föreläser och utbildar i företagande, försäljning och marknadsföring. Få shar bättre koll på småföretagens vardag, utmaningar och viktiga framgångsfaktorer än Boo Gunnarson.

Vad driver dig?

– Alla möten med företagare i olika stadier! Ju mer jag delar med mig, desto mer får jag tillbaka. Företagande är komplext och det finns sällan ett enkelt svar.

Berätta något som inte så många vet om dig!

– Under min skoltid var jag den tysta och blyga som aldrig ville prata… Det är ingen som tror mig när jag berättar det i dag. Jag har startat i Vasaloppet två gånger, första gången kom jag tre mil. Andra gången kom jag sju mil – och hamnade i en enspaltare i Smålandsposten under rubriken ”Alla kom inte i mål”.

Vilka är dina bästa tips till personer som drömmer om att starta företag?

 Skriv ner din dröm. Du vet vad du kan och vad du vill.

 Lista tänkbara kunder för att skaffa kunskap om din marknad.

 Var nyfiken.

 Ta hjälp! Till exempel av NyföretagarCentrums kostnadsfria rådgivning där du möter erfarna företagare som lotsar dig från idé till företag.

Hur ska Sverige få ett företagsklimat i världsklass?

1. Det börjar redan i skolan, som i dag bara utbildar för arbetslivet. Varannan ung svensk drömmer om småföretagslivet och om alla fick kunskap i företagande redan i skolan skulle fler bli framgångsrika företagare. Alla gymnasieprogram ska erbjuda UF-konceptet.

2. Företagarfrågorna måste hamna högre upp på den politiska agendan. Företagare bidrar till välfärden, men får väldigt liten del av den. Ett mångfacetterat näringsliv är viktigt för regional utveckling – med fler möjliga arbetsgivare står regionen bättre rustad för konjunktursvängningar.

3. Skapa en ny företagsform – ett begränsat aktiebolag som initialt har ett blygsamt krav på aktiekapital. Syftet är att öka aktiekapitalet efterhand och fördelen att det nya företaget är en juridisk person från dag ett.

 

Är du intresserad av att hänga med i småföretagens vardag och Visma Spcs opinionsarbete för att Sverige ska får ett företagsklimat i världsklass?

Gå in och följ vår branschexpert Boo Gunnarson på LinkedIn. Vill du komma i kontakt med Boo Gunnarson? Mejla [email protected] eller ring 070-872 72 32.

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion