Vässa ditt kroppsspråk för lyckad förhandling

Ditt kroppsspråk kan säga tusen ord under en viktig förhandling eller försäljning. Här är 11 viktiga kroppsgester du bör ha koll på för att nå framgång i förhandling.

Försäljning och marknadsföring > Kroppsspråk

Exempel på kroppsspråk under en förhandling

 1. Läs av och bemöt motpartens kroppsspråk. Om din förhandlingspart lutar sig fram mot bordet och verkar engagerad, behöver du också möta personen med kroppsspråk som sänder samma signaler. Om personen däremot lutar sig tillbaka med korsade armar, bör du försöka få din förhandlingspart tillbaka in i diskussionen. Fråga öppet vad som känns fel.

 2. Nicka med huvudet. Ett trick som Barack Obama, tidigare president i USA, ofta använde. Även när du upplever dig vara trängd eller under kritik, nicka med huvudet och bibehåll ögonkontakt. Detta avlägsnar spänningar under förhandlingen och underlättar en överenskommelse.

 3. Kontrollera dina händer. När vi är nervösa börjar vi ofta leka med eller krama våra händer. Detta kan utnyttjas av din förhandlingspart. Försök i stället att placera händerna precis nedanför bröstet och hålla ihop fingrarna när du vill utstråla självförtroende och handlingskraft.

 4. Håll fötterna på jorden. Bokstavligt talat. Genom att vila fötterna på golvet upplevs du faktiskt också som mer jordnära och mindre osäker.

 Lästips: Affärsförhandling –förhandla som ett proffs! 7 tips

 5. Slappna av. En förhandling kan bli spänd. Försök att inta en avslappnad kroppshållning för att lätta upp stämningen. Komplettera med mjukare verbal kommunikation och undvik aggressiva kommentarer. På så sätt bygger du upp lugn och förtroende hos din motpart.

 6. Kom ihåg att le. Utan ett lugn i lokalen blir det svårt att bygga upp förtroende hos din motpart under förhandling. Tänk därför på att då och då ge ett leende på läpparna. Enkelt och opretentiöst.

 7. Använd en öppen kroppshållning. Luta dig framåt och verka engagerad i samtalet. Din förhandlingspart ska känna att du är genuint intresserad och nyfiken av vad han eller hon har att säga eller funderar på. Det spelar ingen roll om du är den riktiga vinnaren i förhandlingen – ett delmål för dig bör vara att hålla en öppen och trevlig kroppshållning.

 Lästips: Sociala medier & företag – 8 (heta) tips på vägen!

 8. Håll dina nerver i styr. Rastlöshet ger intryck av att du är nervös eller orolig, vilket ofta tolkas negativt under en förhandling. Undvik därför att hela tiden röra på benen, trampa med fötterna, leka med håret eller röra ditt ansikte. Utstråla lugn och självsäkerhet.

 9. Håll masken. Många förväxlar självsäkerhet med mycket säljande prat, eller till och med arrogans. De mest framgångsrika förhandlarna fokuserar i stället på att göra sin hemläxa, förbereda sig med siffror och underlag, och inte avslöja sin hand förrän det är dags att lägga korten på bordet.

 10. Visa tålamod. Ta ingenting för givet under en förhandling när du försöker lägga fram dina tankar och argument. Prata mjukt och förklara alla dina idéer och resonemang fullt ut.

Fokusera inte på att få sagt det du tänker på, utan att din motpart ska förstå vad du tänker.

 11. Håll ögonkontakt. Det största misstaget i kroppsspråk som du kan göra under en förhandling är att släppa ögonkontakt. Personer som flackar med blicken upplevs som oroliga, självosäkra och utan övertygelse – egenskaper som knappast gör dig till en framgångsrik förhandlare.

Källa: The Young Entrepreneur Council, Inc.com

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion