AGI - vad är det?

Lagen om Arbetsgivardeklaration på individnivå, AGI, gäller alla företag. Du ska ha de bästa förutsättningarna för att enkelt kunna följa alla lagar och fortsätta driva din verksamhet som en av Sveriges hjältar. Här ger vi dig kunskap och nyttiga tips kring kravet på rapportering av arbetsgivaravgift.

Detta är AGI

AGI står för Arbetsgivardeklaration på individnivå och var en stor lagförändring som trädde i kraft i två omgångar, med start 1 juli 2018. Från och med 1 januari 2019 gäller den för alla företag, oavsett storlek eller bransch. Den största förändringen med AGI var att arbetsgivare började redovisa lön och skatteavdrag för sina anställda varje månad, istället för de årliga kontrolluppgifter som tidigare gällt.

Varför AGI?

Det fanns flera anledningar till varför AGI infördes. Några exempel är mindre administrativa uppgifter för dig som arbetsgivare, mindre tid läggs på att lämna uppgifter till myndigheter samt mer transparens och enklare för anställda att se inrapporterade uppgifter.

Stöd för AGI?

När lagen trädde i kraft för samtliga företag i januari 2019, var Vismas program anpassade för att stödja AGI och ge både företagare och anställda trygghet i att programmen hanterar uppgifter på rätt sätt. Men det krävs också att du som arbetsgivare eller löneadministratör är medveten om hur du ska jobba. Därför har vi skapat den här samlingssidan för dig.

AGI – så här funkar den nya lagen


I år är AGI, arbetsgivardeklaration på individnivå, den stora nyheten inom löneområdet. Här är en sammanfattning över de viktigaste förändringarna.

Företagsfinansiering & företagslån

Kika på filmerna om AGI
I våra filmer visar Johan hur du skapar och skickar arbetsgivardeklaration på individnivå i Visma Lön 300/600 och i Visma eEkonomi. 

Se filmen för Visma Lön! 
Se filmen för Visma eEkonomi! 

Företagsfinansiering & företagslån

Fråga vår support-robot Vera
Ställ dina frågor om AGI till vår support-robot, Vera. Testa gärna om hon kan hjälpa dig! 

Fråga Vera

Gör det enkelt i 
Visma Lön

 
7

Visma Lön 300/600

fr. 4390 kr/år

Löneprogrammet med smidig hantering av AGI och integrerade tjänster för bland annat digitala lönebesked och tidregistrering i mobilen.  


Läs mer

Så sköter du arbetsgivardeklarationen på individnivå i våra program

Använder du redan något av våra program? Grattis! Då slipper du oroa dig för hur du ska göra. Här förklarar vi steg för steg hur du går tillväga för att skapa och skicka in arbetsgivardeklarationen på individnivå.  

Instruktioner till Visma Lön 100 kommer inom kort.

Senast publicerat