Nya bankfilsformat

Med start 2021 och framåt byts nuvarande bankfilsformat ut. Kanske har du hört talas om P27, XML pain.001 och ISO200022. Du kan vara trygg med att vi vet vad som gäller!

Här har vi samlat vad som gäller för ditt program. 

Nya bankfilsformat från 2021 och framåt

Sedan 2017 har bankerna arbetat för att ersätta Bankgirot och Plusgirot med en ny modern betalinfrastruktur. Det innebär nya möjligheter till smartare realtidsbetalningar och banktjänster för ökad digitalisering. Tillsammans med övriga nordiska länder har de svenska bankerna en massiv plan att övergå till ett gemensamt nordiskt regelverk de kommande åren. LB-filerna är de första att fasas ut hos alla svenska banker. 

Läs mer här: Vad är P27 & ISO20022? Så påverkas du av det nya formatet för betalningar »

Så påverkas du

Leverantörsbetalningar med manuell betalfil

LB-formatet som används för leverantörsbetalningar har redan fasats ut av flera banker och istället används ISO20022 som är ett XML-baserat format.

Lugn! Det nya formatet stöds i Visma eEkonomi och Visma Administration.

Löneutbetalningar till de anställdas bankkonton

För löneutbetalningar till flertalet banker behöver du övergå till det nya formatet ISO20022. (Det är ett XML-baserat format).

Lugn! Det nya formatet stöds i Visma Lön Smart, Visma Lön Direkt och Visma Lön 300/600.

Återrapportering av utbetalningar och inbetalningar

Arbetar du med bankkoppling i Visma eEkonomi sköts återrapporteringen automatiskt.

I Visma Administration kan du hantera återrapportering av kundinbetalningar och leverantörsutbetalningar i formatet Camt.054.

Arbeta smart med bankkoppling

Med en integration till banken sker all överföring och återrapportering helt enligt bankernas krav och du behöver inte tänka på filformaten - Skönt! 

Stöds i: 

✓ Visma eEkonomi

✓ Visma Lön Smart och Visma Lön Direkt (Danske Bank, Handelsbanken, Nordea och SEB)

Läs mer om bankkoppling i Visma eEkonomi »

Vanliga frågor

Arbetar du i Visma eEkonomi och Visma Lön Smart/Visma Lön Direkt ser vi till att du har rätt format på dina filer.

Arbetar du i Visma Administration eller Visma Lön 300/600 kan du behöva uppdatera ditt program om du inte arbetar i den senaste verisonen.

Läs mer under respektive program längre ner här på sidan.

En del banker vill att du byter formaten samtidigt. Kontrollera hur din bank vill att du hanterar betalningarna.

Vi stödjer storbankerna och har tät dialog med dem för att dina utbetalningar ska fungera smidigt. Mindre banker följer oftast en av de större bankernas format men det bör du kontrollera.

Danske Bank, Handelsbanken, Nordea och SEB har redan bytt ut de gamla LB-formaten. Visma eEkonomi, Visma Administration, Visma Lön Smart, Visma Lön Direkt och Visma Lön 300/600 stödjer det nya formatet.

Swedbank och övriga banker har inte spikat datum då de gamla formaten slutar fungera. Vi har tät kontakt med de stora bankerna.

Vi gör ingen anpassning av Visma Compact för att stödja de nya formaten. Vi rekommenderar att du kikar på Visma eEkonomi eller Visma Administration alternativt sköter utbetalningarna manuellt. Kontakta oss gärna på telefon 0470-70 61 00 eller fyll i formuläret så kan vi hjälpa dig med vilket program som passar dig bäst.

Läs mer om ditt program