Semester i löneprogrammet

Sommar, sol, bad, semestertillägg, semesteravdrag och mycket mer! Här hittar du våra tips inför semestern och svaren på frågorna som du kan tänkas ställas inför när du ska registrera de anställdas ledigheter och löner.

Tips inför semestern

Betala ut semestertillägg/semesterlön i klump

En del företag betalar ut semestertillägg och semesterlön innan semestern.

Här hittar du instruktioner för om du ska betala ut semestertillägg eller semesterlön i klump. 

Lön 600
Semestertillägg utbetald vid ett tillfälle »

Semesterlön utbetald vid ett tillfälle »

Lön 300
Semestertillägg utbetald vid ett tillfälle »

Semesterlön utbetald vid ett tillfälle »

Lön 100
Semestertillägg/semesterlön utbetalt vid ett tillfälle ».

Ändra attestansvarig i Visma Lön Anställd och Visma Utlägg

Om attestansvaret ska överlåtas till en annan medarbetare i sommar gör du ändringen i respektive tjänst.

Visma Lön Anställd

  1. Välj Attest - Attestansvariga
  2. Markera attestansvarig
  3. Markera eller avmarkera anställda i listan
  4. Välj Spara.


Visma Utlägg

  1. Välj Inställningar - Utläggspolicy
  2. Klicka på Lägg till tillfällig godkännare
  3. Fyll i Tillfällig godkännare för och Tillfällig godkännare. Klicka på Lägg till.
  4. Välj mellan vilka datum den tillfällga godkännaren ska gälla och klicka på Spara.

Påminn de anställda att klamarkera sina tidrapporter i Visma Lön Anställd i förväg

Om de anställda har semester när tidrapporten ska lämnas in kan det vara en idé att se till att tidrapporten blir klarmarkerad innan den anställde går på semester.

Så länge som det finns registreringar för hela perioden så går det bra att klarmarkera i förväg. 

Om en anställd har ett schema av typen Ej schemalagd arbetstid eller inställning för Förtroendetid kan de klarmarkera sina tidrapporter när de har fyllt i sina tider.

Sida att hänvisa de anställda till: Lön Anställd: Klarmarkera tidrapporterna i förväg »

Sommarjobbare? Se till att skatten blir rätt

Om en anställd kommer att tjäna mindre än 20 431 kr under år 2022 behöver ingen skatt betalas in. Som anställd kan man då skriva ut ett intyg och lämna till sin arbetsgivare för att erhålla löneutbetalningar utan skatteavdrag. 

Intyget finns att ladda ner från Skatteverkets hemsida, blankett SKV 434 ».

Läs mer i Liten guide om att anställa unga sommarjobbare och säsongsarbetare »

Får du inget jämkningsbeslut för sommarjobbaren lägger du in personen med ordinarie uppgifter under Personal - Anställda, fliken 4 Skatt och arbetsgivaravgift.

Skicka en sommarhälsning till de anställda

Om du vill önska alla anställda glad sommar i lönespecifikationen gör du det under vyn för att Skicka, betala och bokföra lönekörningen.

Under Ändra utskriftsalternativ har du möjlighet att skriva meddelande som visas både på det digitala lönebeskedet eller om du skickar lönespecifikationen via papper.

Vill du skicka ett meddelande till en specifik anställd skriver du det istället direkt på den anställdes lönebesked.

Säkerhetskopiera innan du går på semester

Tänk på att på sommaren är  både inbrott och åsknedslag vanliga. Se till att du har en aktuell säkerhetskopia om något skulle hända med din dator.

Säkerhetskopian tar du under Arkiv - Säkerhetskopiering.

Varför är det skillnad på semesteravdraget och semesterlönen?

Om du får en skillnad på semesterlönen och semesteravdraget vid uttag av semester kan det bero på att den anställde ändrat sysselsättningsgrad mellan intjänandeåret av semestern och året då dagarna betalas ut.

Det kan också bero på att den anställde har en deltidsfrånvaro den dagen som semestern tas ut, till exempel sjukavdrag.

Läs mer i hjälpavsnittet Olika värde vid utbetald semester:

Lön 600 »

Lön 300 »

Lön 100 »

Hur har semesterbeloppen räknats fram?

Semesterdaglön, semesterersättning, semesteravdrag och semesterdagar beräknas på olika sätt beroende på vilket semestervillkor den anställde har och hur du har gjort inställningarna i Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar, Semester. Kontrollera dina inställningar med hjälp av filmen Inställningar för semester i Visma Lön 300/600 »

Du hittar alla beräkningsformler i Beräkningar semestervillkor:

Lön 600 »

Lön 300 »

Lön 100 »

En anställd är deltidssjukskriven och tar semester, hur gör jag?

Börja med att lägga in sjukfrånvaron för perioden. Därefter lägger du in semesterdagarna. Läs mer i hjälpavsnittet Deltidssjukskriven och uttag av semesterdagar:

Lön 600 »

Lön 300 »

Lön 100 »

Hur betalar jag ut förskottssemester till en nyanställd (Lön 300/600)?

Om ditt företag tillämpar förskottsemester och ni har intjänandeåret året innan aktuellt semesterår så kan du i programmet betala ut förskottsdagar.

Gå in under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Semester och markera Företaget tillämpar förskottsemester för nyanställda. Gå därefter till Personal - Anställda och dubbelklicka på den nyanställde. På fliken Semester skriver du in hur många förskottsdagar den anställde ska ha rätt till i rutan Förskott - Dagar.

För att ta ut förskottsdagarna går du in i kalendariet eller lönekörningen och väljer snabbvalet Semester - Uttag. Programmet kommer då att välja förskottsdagar eftersom det inte finns några betalda eller sparade dagar. Förskottsdagarna kommer att dras före eventuella obetalda dagar.

När förskottsdagarna finns registrerade på en lönekörning uppkommer en förskottsskuld som visas på fliken Semester i anställningsregistret. Förskottskulden skrivs av automatiskt 5 år efter anställningsdatumet. Slutar den anställde innan 5 år har passerat, dras förskottskulden på slutlönen som du betalar ut via snabbvalet Semester - Ersättning. Du kan också välja att manuellt skriva av förskottskulden på fliken Semester i anställningsregistret.

Kontrollera med ditt kollektivavtal om de har några egna regler för förskottsdagar.

Hur bokförs semesterskulden?

I Visma Lön 300/600 kan du vid varje lönetillfälle automatiskt boka upp en preliminär semesterskuld och kostnad för dina anställda. När du sedan betalar ut semester till den anställde minskar skulden och kostnaden blir definitiv.

Läs mer i Bokföring av semesterskuld:

Lön 600 »

Lön 300 »

Vill du hellre boka upp en mer korrekt semesterskuld eller arbetar i Lön 100 rekommenderar vi att du skriver ut semesterskuldlistan vid samma datum varje månad och bokför utifrån den.

Fördjupning semester

I hjälpavsnitten till Visma Lön kan du läsa om bland annat Ej semestergrundande deltidsfrånvaro, Byte av semestervillkor och mycket mer som du som löneadministratör kan ställas inför.

Fördjupning semester

Anmäl dig till vår löneskola

I vår löneskola kommer du att lära dig allt från semesterregler till lagar kring sjukfrånvaro. Guide nummer 3 berättar allt om semesterreglerna. Anmäl dig direkt och få alla våra guider helt kostnadsfritt.

Till löneskolan

Är företaget redo för semester?

Inte bara löneadministratören tar semester, se till att hela företaget är redo för en härlig sommar. Mycket handlar om att sätta goda rutiner, planera kommunikationen och löneutbetalningarna.

Bli redo för semester

Visma Lön Anställd - Smidigaste sättet att förenkla lönehanteringen 

Kom ihåg att aktivera och använda Visma Lön Anställd inför sommaren. Med Visma Lön Anställd registrerar anställda sin arbetstid eller avvikelse direkt i mobilen och får full koll på sin frånvaro, övertid och semester. Uppgifterna synkroniseras sedan direkt till Visma Lön.  Läs mer om Visma Lön Anställd

Instruktion: Kom igång nu