Visma Lön Smart

Byta till Visma Lön Smart från Lön 300/600

Vad kul att du är intresserad av vårt webbaserade löneprogram.
Här har vi samlat information för dig som jobbar i Visma Lön 300/600 idag.

Skrattande kvinna

Vi välkomnar Visma Lön Smart

Visma Lön Smart är vårt webbaserade löneprogram med många smarta funktioner.

Du som har jobbat i Visma Lön 300 eller Visma Lön 600 kommer garanterat känna igen dig! Vi har tagit godbitarna från våra tidigare löneprogram och förbättrat det vi vet har varit svårt.

Funktion Visma Lön Smart Visma Lön 300 Visma Lön 600
Molnbaserat
Kalendarium
Standardlönearter + möjlighet att kopiera lönearter
Fria ackumulatorer
Förskottssemester
Flexibla kollektivavtal för OB och övertid
Digitala lönebesked
Låsa upp lönebesked

* Du kan låsa upp enskilda lönebesked istället för hela lönekörningen

*
Rapportering till Collectum
Koppling mot Visma Lön Anställd
Koppling mot Visma Utlägg
Semesterberäkning
Ingångsvärden

Kika på en mer detaljerad jämförelse på sidan Löneprogram » eller kontakta oss på 0470-70 61 00 för ytterligare information.

Om du arbetar med Visma Lön Anställd eller Min Lön

Digitala lönebesked med Min Lön/Kivra

Får medarbetarna sina lönebesked digitalt via Min Lön eller Kivra? Inga problem.

Du kan flytta informationen till Visma Lön Smart och de anställda ser sina nya och tidigare lönebesked precis som tidigare. Och du, de anställda läggs dessutom upp som utkast i ditt nya program.

Tid- och frånvaro med Visma Lön Anställd

Registrerar de anställda tider och frånvaro med Visma Lön Anställd? Inga problem.

Du kan flytta informationen till Visma Lön Smart och de anställda fortsätter precis som tidigare. Och självklart läggs de anställda upp som  utkast i ditt nya program.

Om du vill börja på ny kula kan vår support hjälpa dig att radera dina uppgifter i Visma Lön Anställd. Ring oss isåfall på 0470-70 62 00.

Checklista för att byta

Alla lönekörningar i Visma Lön 300/600 ska vara avslutade och klara. De behöver ha status Avslutad.

Om du har skickat lönebesked med Min Lön/Kivra behöver du inte göra något extra innan du byter program. Den anställde kommer komma åt sina tidigare lönebesked tillsammans med nya lönebesked du skickar från Visma Lön Smart. 

Om de anställda har registrerat tider i Visma Lön Anställd behöver de klarmarkerade perioderna vara upplockade på en avslutad lönekörning. Annars behöver du/den anställde klarmarkera perioden igen efter flytten.

För att få fram uppgifter till ingångsvärden i Visma Lön Smart finns det ett par utskrifter som du kan utgå från.

Gå till Utskrifter och Spårning - Utskrifter och skriv ut rapporterna Ackumulatorlista, Semesterskuldlista, Underlag för semesterberäkning och Personalkort.

Uppgifterna använder du när du registrerar anställda och ingångsvärden i Visma Lön Smart.

Aktivera Visma Lön Smart. Det första du möts av är startguiden där du får ange uppgifter och procentsatser om företaget. Om du är osäker på vilka uppgifter du ska ange hittar du de flesta under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar i Visma Lön 300/600. Du kan självklart också använda frågetecknet uppe till höger för att få detaljerad information om respektive inställning.

I startguiden i Visma Lön Smart kan du välja typ av löneprocess. Antingen kan du som löneadministratör hantera all tid- och avvikelsregistrering eller så gör de anställda det via Visma Lön Anställd.

Tjänsten Min Lön/Kivra för digitala lönebesked ingår oavsett vilken av löneprocesserna du väljer i Visma Lön Smart.

Gå till Anställda i Visma Lön Smart. De anställda som har fått digitala lönebesked med Visma Min Lön/Kivra eller har registrerat tider i Visma Lön Anställd har lagts upp som utkast i ditt nya löneprogram. Saknar du anställda klickar du på Ny anställd för att skapa ny anställd. Använd utskriften Personalkort som du skapade i steg 2 för att ha koll på uppgifterna.

På fliken Ingångsvärden anger du uppgifterna från Ackumulatorlistan, Semesterskuldlistan och Underlag för semesterberäkning.

Nu är du klart för att skapa din första lönekörning! Precis som i Visma Lön 300/600 använder du snabbval antingen i den anställdes Kalender eller direkt på lönebeskedet. Läs mer här: Lönekörning »

Månaden efter utbetald lön ska du redovisa arbetsgivardeklarationen.  Gå till Arbetsgivardeklaration. Programmet föreslår vilken månad det är dags att redovisa.

Klicka på Öppna för att se uppgifterna som kommer rapporteras. 

Här ser du dels huvuduppgifterna och kan också förhandsgranska de olika individuppgifterna.

Klicka på Skicka och bokför för att skicka arbetsgivardeklarationen direkt till Skatteverket - det enda du behöver göra är att signera.

Läs mer i Arbetsgivardeklaration » 

Vanliga frågor

Om du skickar lönebeskeden digitalt via Min Lön/Kivra eller de anställda registrerar tider i Visma Lön Anställd läggs de upp som utkast i Visma Lön Smart.

Uppgifterna som du skriver ut från Visma Lön 300/600 används som ingångsvärden i Visma Lön Smart. På så vis får du med dig alla uppgifter som är underlag för bland annat semesterberäkning och rapportering.

Det går superfint att byta med Visma Lön Anställd nu. Du behöver endast gå igenom startguiden i Visma Lön Smart så följer de anställda med som utkast och kan fortsätta stämpla precis som tidigare via webben eller appen.

Kontakta oss på 0470-70 61 00 eller läs mer på vismaspcs.se »

Om du vill avsluta ditt gamla avtal kan vi hjälpa dig att kreditera den återstående delen. Kontakta oss så hjälper vi dig!

För att komma igång snabbt och enkelt hjälper vi gärna till! Hitta din väg för att komma igång: Ny i Visma Lön Smart »

Hörlurar, mobil, angentbord, penna med mera.

För dig som arbetar på redovisningsbyrå

Visma Lön Smart ingår i Visma Smarta Byrån och i Advisor byråpaket. Du kan självklart köra den egna byråns löner i Visma Lön Smart och har du kunder som är i behov av mer funktionalitet, kan du använda Visma Lön 600 för de kunderna.

Tillsammans med din kund kan du bestämma hur ni ska arbeta med lönearbetet. 

Vi berättar gärna mer! Ring oss på 0470-70 61 60