Listen up:

Nya kvittolagen 1 juli

Kravet på att spara räkenskapsinformation på papper ska raderas ur lagboken. Bye bye tjocka pärmar med papper – äntligen säger vi! Här är allt du behöver veta om lagen och hur du kan arbeta i Visma eEkonomi.

Kvittolagen

Nya kvittolagen gör det enklare

Det ska vara enkelt att driva företag. Och vi vet, efter 40 år i branschen, att administration inte är det du vill lägga din tid på. Vi är därför glada att kunna få skriva “Bye bye papper” när regeringen äntligen fattat beslutet om att förenkla administrationen för företagare. Fram tills nu har det nämligen varit ett krav att spara papperskvittot, fakturor och annan räkenskapsinformation på papper. Och egentligen är kvittolagen ingen lag – det är självaste Bokföringslagen som uppdateras.

Vad som gäller med den nya Bokföringslagen

Bokföringslagen ändras. Med den nya lagen kan du från och med 1 juli 2024 slänga papperskvitton och annan räkenskapsinformation på papper – så länge du har det i digital form.

Det vill säga, om du fotograferar ditt papperskvitto är det helt okej att tända brasan med det sen. Eller kanske ännu smidigare; handla med företagskort och få ett digitalt kvitto på köpet, så slipper du att få papperskvittot från första början. Mindre administration alltså, och om du gör på rätt sätt får du dina kvitton rätt in i Visma eEkonomi.

Så det är nu eller aldrig dags att bli helt digital.

"Äntligen, det här är verkligen ett jätteviktigt steg för att digitalisera för företagarna. Våra program är redo sedan länge!"

Charlotte von Sydow, vd Visma Spcs.

Så här rekommenderar vi dig att jobba:

Ta emot fakturor i programmet

Få leverantörsfakturan mejlad direkt till Visma eEkonomi eller arbeta med att ta emot e-fakturor. Då är även fakturan kopplad till affärshändelsen, smidigt va?
 

Såhär går det till 

Fota kvittot

Fota kvittot med mobilen och lägg in i appen Visma Scanner som är ihopkopplad med Visma eEkonomi. Då har du underlaget färdigt och redo för bokföring på bara några sekunder. 
 

Läs mer 

Händerl som skriver på ett tangentbord.

Använd ett företagskort

Använd ett företagskort som du kan integrera med Visma eEkonomi. Spana in vår integrationssida för att se vilka integrationer som finns.  

 

Integrationer 

Webbinarium: Bye bye papperskvitton

Vanliga frågor om digitala kvitton
 

När du köper något på nätet, som kontorsmaterial, IT-tjänster eller annat, får du oftast ett digitalt kvitto direkt till din mejl eller som en e-faktura. Ett digitalt kvitto räknas som en fullt godkänd verifikation direkt som den är.

När ska jag använda vad kanske du tänker nu? När du gör ett köp där din leverantör skickar en faktura, så ber du hen att skicka den som en digital faktura. All info om det här, som till exempel vilken information du ska ge leverantören, finns i Visma eEkonomi. Om du har ett fysiskt kvitto, kan du använda appen Visma Scanner för att fota kvittot och läsa in till programmet. 

Med den nya lagen räcker det att du fotar ditt papperskvitto och lagrar det digitalt. Det enklaste sättet är att lagra det i Visma eEkonomi. Och själva papperskvittot, det kastar du bara i papperskorgen. Använd appen Visma Scanner för att fota kvittot och få det direkt in till programmet!

Lagförändringen gäller också bakåt i tiden. Så har du fotat, scannat och digitaliserat dina underlag så går det bra att kasta.

Men börja nu inte röja runt bland gamla grejer (om du inte väldigt gärna vill) utan börja istället arbeta digitalt med dina nya kvitton!

Här kan vi bara svara för Visma Spcs bokföringsprogram. Säkerhet är A & O för Visma koncernen. Vår högsta prioritet. Vi kommer alltid säkerställa att data lagras enligt gällande lagar och regler.

Precis som vi nämnt ovan - Digitala fakturor eller Visma Scanner. Prata med dina kunder och se vad som passar dem bäst!

Tips! Spana in webbinariet där vi snackar kvittolagen och hur du som byrå kan effektivisera arbetet: Uppdateringar i bokföringslagen och effektivisera byråns arkivering »