Support för Visma Skatt & Bokslut Pro

Kom igång med ditt program, fördjupa din kunskap och hitta svar på dina frågor.

Kontakta oss

Programsupport

Ring vår grymma programsupport på nummer:

0470-70 62 00


Måndag - Torsdag: 9 - 16.30
Fredag: 9 - 16

Avvikande öppettider: Dag före helgdag 8 - 12.30

Boka gratis rådgivning

Vi finns här som ditt bollplank för tankar och frågor om både högt och lågt.


Boka rådgivning »

Forum 24/7

 Lika barn leka bäst!

Häng med tusentals likasinnande i vårt forum - du är inte ensam.


Dygnet runt, året runt. 

Till forumet »

Skriven hjälp

Låt vår Skrivna hjälp guida dig.


Skriven hjälp för Visma Skatt & Bokslut Pro »

Filmer

Ta en kopp kaffe och kika på våra filmer.


Filmerna för Visma Skatt & Bokslut Pro »

Utbildning

Vill du vara säker på att du arbetar smart i Visma Skatt & Bokslut Pro?


Boka in dig på en av våra utbildningar för att fördjupa dina programkunskaper.

Till utbildningswebben »

Vanliga frågor

Kontons placering styrs av det referenskonto som kontot är kopplat till. För att ändra ett kontos placering behöver du ändra dess referenskonto. Du gör det genom att redigera kontot från Underhåll - Kontoplan.

Läs mer i hjälpavsnittet: Kontoplan

Under Årsredovisning - Inlämning kan du lämna in din årsredovisning digitalt genom att klicka på knappen Lämna in. Läs mer i hjälptexten Digital inlämning av årsredovisning för att ta reda på hur du ska gå tillväga. 

Du har även möjlighet att signera din årsredovisning digitalt med vår tjänst Visma Sign som finns integrerat i Visma Skatt & Bokslut Pro.

Film: Digital inlämning av årsredovisning med Visma Skatt & Bokslut Pro

Artikel: Digital inlämning av årsredovisning - så funkar det 

Under Underhåll - Kontroller så finns det möjlighet att skapa egna kontroller eller att kopiera en befintlig. Läs mer i Kontrollinställningar. 

Du skapar bilagor på fliken Översikt på sidan Periodavslut - Balansavstämning genom att klicka på gemet i kolumnen Bilagor. 

Det går också bra att skapa dessa via fliken Bilagor och klicka på det gröna gemet uppe till höger. 

Film: Arbeta med externa bilagor i Visma Skatt & Bokslut Pro

Läs mer i hjälpavsnittet: Bilaga

 

Enbart bilagor med inställningen Ja, med uppgifter kopieras mellan vanliga avstämningsperioder (P1-P2 upp till P11-P12). 

När P12 är låst och årsavslutsperioden (P13) startas, kopieras följande från P12 till P13: 

  • Statusmarkeringar för konton. 
  • Statusmarkeringar och kommentarer i checklistan. 
  • Alla bilagor som skapades under P12 (oavsett inställning). 

Läs mer i hjälpavsnittet: Kopiering av uppgifter mellan avstämningsperioder

I Balansavstämningen och Resultatanalysen kan du ändra kontoinställningar genom att Vila med muspekaren över kontot och välj Redigera kontoinställningar (Penn-ikonen), så kan du direkt göra ändringar som att ändra referenskonto, sätta alternativt referenskonto, uppdatera kopplingar mot deklarationsblanketter eller ändra inställningar för momskontrollerna.

För dig som är redovisningsbyrå och inte kan starta ett uppdrag för en kund beror det troligtvis på att du inte deltar på uppdraget i Visma Advisor.
Gå till fliken Uppdrag på kunden (Visma Advisor) och kontrollera om du är ansvarig eller deltar på uppdraget.

Om du är osäker på vilket uppdrag som är kopplad till ett samarbete kan du som har full behörighet se detta inne i Visma Advisor under Underhåll - Kund - Samarbeten. Markera rutan Visa även kopplade och klicka sedan på penn-symbolen för att se vilket uppdrag som en tjänst är kopplad till. 

Vid integration med Visma eEkonomi: 

När data importeras direkt från Visma eEkonomi till Visma Skatt & Bokslut Pro hämtas momskoder för momskonton (2600-2649) och försäljningskonton (3000-3999). Utifrån dessa momskoder föreslås momsinställningar som används i momskontrollen. 

För resterande konton har vi valt att inte inhämta momskoder. Istället föreslår vi en momsinställning utifrån hur kontona är kopplade mot referenskonton i Kundens kontoplan. Anledningen till detta är att de flesta kostnadskonton inte har någon momskod i Visma eEkonomi. 

Vi försöker göra en så korrekt momsinställning som möjligt, men i de fall föreslagen momsinställningar är fel så måste du som användare själv ändra inställningen. När du har gått igenom och ändrat felaktiga inställningar så sparas de och kopieras till nästa period. Det innebär att anpassningen bara behöver göras en gång. 

Vid import av SIE-fil: 

Alla momsinställningar förelås utifrån kontonas koppling mot referenskonton. 

Ja, det är möjligt att överföra manuellt skapade och systemgenererade bokslutsverifikationer från Visma Skatt & Bokslut Pro till ett affärssystem som stödjer import av denna filtyp. 

Gå till Bokslutsverifikationer och välj Exportera bokslutsverifikationer som SI-fil eller Exportera bokslutsverifikationer till Visma eEkonomi för att starta processen. Endast verifikationer med statusen Ej överförd kommer att inkluderas i exporten. 

Inför ett nytt räkenskapsår ska bokföringen på eget kapital omföras till konto 2010, detta gör tjänsten per automatik via en systemverifikation i samband med årsavslutet för den enskilda firman. För att systemverifikationen ska skapas behöver du lägga till/skapa Bilagan “Eget kapital specifikation” i Balansavstämningen.

I och med att bilagan skapas görs omföringen av övriga eget kapital konton till 2010 och du kan se resultatet av omföringen på systemverifikationen under avsnittet Bokslutsverifikationer.

När det gäller Visma Skatt & Bokslut Pros automatiska kontroller och avstämning för eget kapital är tanken att du på huvudbilagan för eget kapital fyller i respektive avstämningsbelopp på varje kontorad.

Det vill säga avstämningsbelopp för till exempel konto:

  • 2011 Egna varuuttag
  • 2012 Avräkning för skatter och avgifter
  • 2013 Övriga egna uttag
  • 2016 Förändring i fond för verkligt värde
  • 2017 Årets kapitaltillskott
  • 2018 Övriga egna insättningar med flera

Anger du inte ett avstämningsbelopp kommer Visma Skatt & Bokslut Pro visa dig en avstämningsdifferens mellan det omförda beloppet och kontosaldot (som nu är noll efter omföringen).

Om du har missat att skriva in ett avstämningsbelopp och får en differens kan du enkelt skriva in differensen som avstämningsbelopp på huvudbilagan för att bli av med differensen.

Läs mer i hjälpavsnittet Eget kapital specifikation (för enskild firma)

Forum 24/7

Lika barn leka bäst

Häng med tusentals likasinnade i vårt forum - du är inte ensam. Öppet dygnet runt, året runt.

Skriven hjälp

Skriven hjälp

Läs hjälpen eller våra steg-för-steg-guider. 

Till Skriven hjälp
 

Vanliga frågor

Vanliga frågor

Här hittar du vanliga frågor kring ditt program. 

Vanliga frågor