Kvitton & leverantörsfakturor

I några enkla steg får du dem tolkade, bokförda och sparade digitalt.

citation mark icon

Ni har lyckats igen! Supersmidig tolkning av bildunderlagen, hamnar rätt direkt på leverantörer och kvitton. Ett bra AI troligen.. Kan inte vara bättre!!!

Användare av Visma eEkonomi

Kvitton

Så här enkelt hanterar du kvitton

Med ett par enkla steg hanterar du dina kvitton helt digitalt och sparar allt i din egen digitala pärm.

Steg 1

Läs in bildunderlag

Steg 2

Uppgifter tolkas automatiskt

Steg 3

Bokför med automatiska konteringsförslag

Bildunderlaget sparas digitalt

1. Läs in kvitton till programmet

Hanteringen av kvitton som ska redovisas i bokföringen kan vara tidskrävande. Belopp, datum och moms ska identifieras på de ofta skrynkliga pappersoriginalen och knappas in i programmet som en affärshändelse. I Visma eEkonomi slipper du det - med automatisk tolkning och automatiska bokföringsförslag blir det roligt att redovisa inköpen.

Gå till Inköp - Bildunderlag för att hantera dina kvitton.

Blippa Visma Spcs företagskort

Om du handlar med Visma Spcs företagskort förs inköpen rakt in i bokföringen och inga transaktioner försvinner. När du gör ett inköp får du en notis i mobilen som påminner om att fota kvittot i appen (hur bra?). Underlaget skickas till Visma eEkonomi och kan matchas mot korttransaktionen och bokföras direkt.

Visma Spcs företagskort »
Visma eEkonomi app »

Fota kvittot med mobilen

Fota kvittot med mobilen

Appen Visma Scanner fungerar med ett obegränsat antal användare per företag och minskar risken att glömma att registrera kvitton. Perfekt för den som inte alltid är på kontoret. Fota kvittot med mobilen så har du underlaget i programmet på bara några sekunder.

Kom igång med Visma Scanner »

Film: Kom igång med Visma Scanner »

Dra & släpp/importera från datorns skrivbord

Vill du hellre scanna av dina kvitton t.ex i en fysisk scanner eller om du på annat sätt fotat bilderna kan du enkelt dra och släppa underlaget från datorns skrivbord direkt in i programmet. Du kan även ladda upp filen genom att klicka på Ladda upp fil.

Lägg till bildunderlag »

Koppla underlag »

2. Uppgifter tolkas automatiskt

När du läser in en bild på ett kvitto använder programmet sig av artificiell intelligens för att tolka uppgifter som belopp, moms och inköpsställe så att du slipper mata in informationen manuellt.

3. Bokför med automatiskt bildförslag

Det finns två sätt att bokföra kvittot

1. Bokför under Kassa- och bankhändelser
    Om belopp och datum för en händelse på kontoutdraget stämmer överens med belopp och datum på kvittot kopplar Visma eEkonomi automatiskt bilden till händelsen och all information fylls på. Programmet föreslår även vilket konto du ska bokföra händelsen på.
  2. Bokför under Inköp - Bildunderlag
    Leta upp kvittot det gäller och välj Koppla bild. Välj bankkonto och vad köpet avser. Information som moms och belopp tolkas och fylls på automatiskt och du får ett bokföringsförslag. Gå till Inköp - Bildunderlag för att hantera dina kvitton.

Från fysisk till digital pärm

Dina inlästa bildunderlag kopplas till bokförda händelser och sparas i programmet - som i en digital pärm. Du kommer alltid åt bilden genom att gå tillbaka och titta under Inköp - Bildunderlag där du får en överblick och kan söka efter ett specifikt underlag eller filtrera på olika perioder. Bilden finns även bifogad i verifikationen som du hittar i din verifikationslista och i din huvudbok.

Digital bokföring vs papper »

Spetsa hanteringen med Visma Utlägg

Gör dina anställda inköp med egna pengar? Eller gör du mestadels inköp med kreditkort? Då kan du använda dig av Visma Utlägg.

Förutom att du får automatisk tolkning av kvitton kan du hantera utlägg, resor, milersättning m.m. Allt görs i mobilen eller på webben.

Visma Utlägg »

Kom igång med Visma Utlägg »

Leverantörsfakturor

Automatisera dina arbetsflöden med leverantörsfakturor

Sitter du fortfarande och lägger in all information från en pappersfaktura manuellt? Visma eEkonomi är inte som andra program, här kan du få in all information per automatik.

Steg 1

Läs in bildunderlag

Steg 2

Uppgifter tolkas automatiskt

Steg 3

Bokför med automatiska konteringsförslag

Steg 4

Betala leverantörsfakturor

Bildunderlaget sparas digitalt

1. Läs in leverantörsfakturor i Visma eEkonomi

Är du en av dem som lägger onödigt mycket tid på administrationen av leverantörsfakturor från olika leverantörer genom att manuellt knappa in fakturorna i din redovisning? Det finns massor med tid att spara i Visma eEkonomi. Läs in leverantörsfakturor och låt programmet läsa av informationen helt automatiskt. Programmet känner till och med av hur liknande händelser brukar konteras och kommer med förslag när det är dags att bokföra. Så smart!

Det finns olika sätt att hantera dina leverantörsfakturor.

Ta emot fakturor direkt i ditt program

När du tar emot leverantörsfakturor i programmet slipper du fysiska mappar fyllda med gamla fakturor eftersom den digitala filen räknas som originalfilen och lagras automatiskt i Visma eEkonomi. Fakturan kopplas till affärshändelsen, vilket gör det lättare för dig om du behöver gå tillbaka och kolla på fakturan i efterhand.

Som e-faktura

En e-faktura är 100% automatiserad och skickas från din leverantörs ekonomisystem direkt in i Visma eEkonomi. Det säkraste och snabbaste sättet att ta emot leverantörsfakturor på.

Via e-post

Din leverantör skickar fakturan till din unika Visma eEkonomi-mejl. Ett perfekt alternativ för dig som vill slippa att hantera leverantörsfakturor från olika mejlkorgar och knappa in uppgifterna i programmet.

Ta emot leverantörsfakturor i Visma eEkonomi »

Film: Ta emot leverantörsfakturor i Visma eEkonomi »

Hantera pappersfakturor

Fota leverantörsfakturor med mobilen

Har du tagit emot en leverantörsfaktura på papper? Fota fakturan med mobilen så har du underlaget i programmet på bara några sekunder. Appen Visma Scanner fungerar med ett obegränsat antal användare per företag.

Ladda ned Visma Scanner-appen gratis i App Store eller Google Play.

Kom igång med Visma Scanner »

Film: Kom igång med Visma Scanner »

Från Kivra till Visma eEkonomi

Har du fått en leverantörsfaktura i din digitala brevlåda hos Kivra? Genom att använda Visma Scanner kan du på några få klick skicka underlaget från Kivra till Visma eEkonomi.

1. Välj upp leverantörsfakturan
  2. Välj Hantera - Dela
  3. Välj Visma Scanner-appen
  4. Skicka dokument

Spetsa hanteringen med Rillion

Vill du förbättra ditt attest-flöde samtidigt som du får hjälp med scanning och tolkning av dina leverantörsfakturor? Då kan du använda dig av Rillion.

Rillion passar dig som har minst 500 leverantörsfakturor per år eller om du har flera medarbetare som ska godkänna och attestera.

Rillion och Visma eEkonomi »

2. Uppgifter tolkas automatiskt

När du läser in en bild på en leverantörsfaktura använder programmet sig av artificiell intelligens för att tolka uppgifter som belopp, moms och inköpsställe så att du slipper mata in informationen manuellt. Även uppgifter om leverantören söks upp automatiskt för att underlätta för dig om du behöver lägga upp en ny leverantör. Bilden öppnas i Visma eEkonomi och du kan använda dig av uppgifterna på underlaget för att fylla i de fält som programmet inte själv har kunnat läsa av.

Har du tagit emot fakturan som e-faktura? Toppen, då har all information på fakturan automatiskt lästs in i programmet. Du behöver bara kontrollera innehållet och lägga till bokföringskonton för att fakturan ska bli bokförd.

Om du vill att leverantörsfakturor ska granskas av en annan användare innan de bokförs kan du skicka dem för attest. Personen som attesterar fakturan kan antingen göra det direkt i programmet eller via Visma eEkonomi-appen.

3. Bokför med automatiska konteringsförslag

Har du tidigare registrerat fakturor på leverantören föreslås samma kontering som användes för föregående faktura när det är dags att bokföra i Visma eEkonomi. Så smidigt!

Är du osäker på hur du ska bokföra en viss händelse? Använd kontosök för bokföringshjälp eller ställ en fråga under Bokföringsfrågor i vårt supportforum och få hjälp av andra användare eller någon av oss på Visma Spcs.

4. Betala leverantörsfaktura

Har du en aktiv bankkoppling med SEB, Nordea, Handelsbanken eller Danske Bank kan leverantörsfakturor automatiskt skickas till banken för betalning när de registreras i programmet. Beroende på vilken bank du har godkänner du betalningen på internetbanken eller med tvåstegsverifiering i Visma eEkonomi.

Har du ingen bankkoppling (eller om du har en bankkoppling med Swedbank/Sparbanken) kan du med de flesta banker istället betala leverantörsfakturor med betalningsfil

Från fysisk till digital pärm

Dina inlästa bildunderlag kopplas till bokförda händelser och sparas i programmet - som i en digital pärm. Du kommer alltid åt bilden genom att gå tillbaka och titta under Inköp - Bildunderlag där du får en överblick och kan söka efter ett specifikt underlag eller filtrera på olika perioder. Bilden finns även bifogad i verifikationen som du hittar i din verifikationslista och i din huvudbok.

Digital bokföring vs papper »

Redovisningsbyrån och företagaren

Kvitton

Visma Spcs företagskort

När din kund handlar med Visma Spcs företagskort förs inköpen rakt in i bokföringen och inga transaktioner försvinner. En notis visas i mobilen som påminner om att fota kvittot med appen och du slipper påminna din kund (hur bra?). Underlaget skickas till Visma eEkonomi och kan matchas mot korttransaktionen och bokföras direkt.

Appen Visma Scanner

Låt din kund fota sina kvitton med Visma Scanner. Inom några sekunder har appen identifierat och tolkat informationen, och du får in underlaget direkt i ditt ekonomiprogram. På så sätt slipper du stansa in underlagen manuellt.

Leverantörsfakturor

E-faktura

Få in alla leverantörsfakturor elektroniskt och slipp allt extra arbete med manuell stansning och pappersunderlag. Med ett helt digitalt fakturaflöde ökar behovet av ett smidigt attest- och betalflöde. I Visma eEkonomi finns en inbyggd attestfunktion som gör att du smidigt kan skicka fakturan till din kund för godkännande.

E-post

Finns det inte möjlighet att skicka e-fakturor från leverantören kan din kund använda sin unika Visma eEkonomi-mejl.

Ett bra alternativ för att slippa hantera leverantörsfakturor från olika mejlkorgar eller att knappa in uppgifterna i programmet.

Adressen aktiveras enkelt under Inköp - Bildunderlag, längst ner till vänster.

Läs mer om e-fakturor

Appen Visma Scanner

Din kund kan också använda Visma Scanner för att fota sina leverantörsfakturor. Inom några sekunder har appen identifierat och tolkat informationen, och underlaget kommer in direkt i Visma eEkonomi. På så sätt slipper underlagen stansas in manuellt.