"Redovisning är lätt men svenska är svårt"

Klassrum

Ta tillvara på de nyanländas kompetens och bygg på den för att komma närmare arbetsmarknaden. Så tänkte Sanna Ahrens och hennes kollegor på Cuben när de tog sig an utmaningen att utbilda nyanlända akademiker.

NeveditaNevedita lyssnar fokuserat på vad Marcus från Visma Spcs säger när han berättar hur man steg för steg registrerar en faktura. Någon i klassen frågar hur man hittar listan på alla fakturor. 

— Redovisning är lätt men svenska är svårt, säger Nevedita. Hon flyttade till Sverige för fyra år sedan med sin man som arbetar på Volvo i Göteborg. Familjen hade varit på besök i Sverige tidigare och fick upplevelsen att det var ett trevligt land som de gärna ville att barnen skulle växa upp i. Men det har varit svårare än hon trodde att det skulle vara att hitta ett jobb. Hittills har hon försörjt sig som frilansande företagsanalytiker.

— Jag har en Master i Advanced Finance från Indien men det är svårt att få ett jobb i Sverige när man inte kan svenska och de system som ni använder här. Därför är jag väldigt glad att jag nu får möjlighet att lära mig svensk redovisning och ett program som många företag använder.

Anders Bernåker, ordförande i Srf-konsulterna och samarbetspartner till Visma Spcs, sitter i Cubens styrelse. Han berättar hur Visma blev delaktiga i utbildningen:

Anders Bernåker— I styrelsen på Cuben pratade vi om att vi ville göra något för att använda all den kompetens som många nyanlända kommer med. Men att vi behöver bygga på den med svensk kunskap, i det här fallet redovisning och svenskt redovisningsprogram. Jag har utbildat eleverna, som har ekonomibakgrund från sina hemländer, i bokföring. Sedan gjorde vi en förfrågan till Visma Spcs om företaget ville ställa upp med program och utbildning i dessa. Det är mycket värdelfullt för eleverna att få den kunskapen.

 

 

Suad— Jag har sökt jobb i två år nu utan att lyckas och har en MBA i accounting från Somalia, berättar Suad Ibrahim. Nu har jag äntligen fått ett jobb, fast bara på halvtid och utanför mitt område egentligen. Men jag tänker att jag tar ett steg i taget och att det ena förhoppningsvis leder till det andra. Jag har sett att det fungerat så för min man som också kommer från Somalia och som är lärare i matematik.

— Redovisning i Somalia skiljer sig inte speciellt mycket från redovisning i Sverige. Men man betalar ingen ränta på ett banklån i Somalia utan bankerna tjänar sina pengar på att investera inlånade pengar.

 

 

Cuben— När vi la anbud på att utbilda nyanlända akademiker så hade vi erfarenhet av att jobba nära arbetsmarknaden inom områden som hotell och lokalvård men inte med branscher som bank eller redovisning, berättar Sanna Ahrens. Det är lite annorlunda, de branscher som ofta anställer akademiker är inte vana vid att ta in nyanlända.

— Men vi jobbar hårt för att knyta ihop vår utbildning med relevanta företag. Med vår utbildning vill vi ge våra elever en svensk kvalitetsstämpel. Står det i CV:t att den arbetssökande har erfarenhet av ett svenskt välkänt redovisningsprogram visar det att personen har aktuella kunskaper som är gångbara här. Vi hoppas och tror att det ska öppna dörrar för våra elever. Det är därför vi gör det här.