Så stärker fler kvinnliga företagare Sydsverige

För att regionen ska fortsätta vara konkurrenskraftig och attraktiv måste vi öka jämställdheten i näringslivet.

Nyhetsrum > Så stärker fler kvinnliga företagare Sydsverige

En av de största utmaningar näringslivet i Sydsverige står inför är att säkra framtidens kompetens. För att regionen ska fortsätta vara konkurrenskraftig och attraktiv måste vi öka jämställdheten i näringslivet och få fler kvinnor att vilja driva och leda företag, skriver Charlotte
von Sydow, vd för Visma Spcs.

Sydsverige ska vara en konkurrenskraftig, attraktiv och trygg region för både befintliga och nya företag. Det är några av grundstenarna i Handelskammarens vision för 2025. Ett av de absolut viktigaste stegen för att kunna ta oss dit är att säkra framtidens kompetensförsörjning.

Den svenska självbilden säger att vi är bra på jämställdhet, men faktum är att det svenska näringslivet ligger efter resten av EU. I dag utgör kvinnor 28 procent av alla svenska företagare, enligt EU:s statistikbyrå Eurostat. Det är tydligt under EU-snittet på 33 procent och bara fyra EU-länder har en lägre andel kvinnliga företagare än Sverige: Slovakien, Irland, Malta och Rumänien.

Att så mycket lägre andel kvinnor än män startar företag innebär att vi går miste om väldigt många potentiella nya företag och därmed arbetstillfällen – fyra av fem nya jobb skapas nämligen i dag i små och medelstora företag. Utöver jobbskapande handlar det även om att företagen ska kunna rekrytera rätt medarbetare.

Vi på Visma Spcs träffar varje år tusentals företagare och ser vilka utmaningar de har och vilka hinder de ställs inför. För att åtgärda den bristande jämställdheten i näringslivet och få fler kvinnor att vilja driva och leda företag ser vi tre viktiga åtgärder:

Reformera trygghetssystemet. Tre av tio drömmer om att driva företag, men få tar steget till eget. Våra undersökningar visar att ett av de vanligaste skälen till att avstå från att starta eget är oro för den egna ekonomin. I dag har företagare inte samma ekonomiska skyddsnät som löneanställda. För att fler kvinnor ska vilja och våga ta steget till företagande måste den skillnaden försvinna.

Stärk lokala förutsättningar. Kommunerna har en central roll för att stärka det lokala företagslivets bärkraft. De behöver skapa lokala mötesplatser där beslutsfattare och näringsliv kan träffas. De kan även underlätta för nätverk som stöttar växande företag och ordna lokala mentorer som kan lotsa nya företagare till framgång och tillväxt.

Skapa en jämställd företagskultur. Företag har ett eget ansvar för att arbeta med sin jämställdhet. De måste identifiera blinda fläckar, utmana invanda föreställningar som omedvetet snedvrider rekryteringen och uppmuntra till ständig förändring. Företag med en jämställd kultur kommer att ha ett försprång i den allt hårdare kampen om kompetenta medarbetare.

Företag som inte startas av kvinnor innebär även arbetstillfällen som inte blir av. Det har vi inte råd med om Sydsverige ska fortsätta vara en konkurrenskraftig, attraktiv och trygg region för både befintliga och nya företag.

Charlotte von Sydow, vd, Visma Spcs

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset första året när du väljer vårt mest köpta program för bokföring och fakturering. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden. Make it a business!

Halva priset för nystartade

Halva priset för hela passionen