Lagerbolag - aktiebolag på burk

Behöver du komma igång med ditt företag snabbt och tänker starta ett aktiebolag? Då kan ett alternativ vara att köpa ett färdigt så kallat lagerbolag. Så här funkar det!

Entreprenörskap > Lagerbolag

Vad är ett lagerbolag?

Ett lagerbolag är ett registrerat aktiebolag som inte tidigare har haft någon verksamhet. När du köper ett lagerbolag får du snabbt ett aktiebolag med organisationsnummer och du behöver inte vänta på Bolagsverkets registrering. Har du ett bankintyg kan du få tillgång till bolaget samma dag.

 Starta aktiebolag? Checklista för att starta eget aktiebolag

Varför köpa ett lagerbolag? Snabbheten avgörande

Du har bestämt dig för att du ska starta ett aktiebolag. Efter lite kontakter med bolagsverket inser du att det kan ta flera veckor att registrera ett aktiebolag och du vill starta igång nu på direkten. Kanske har du möjlighet att hyra en lokal eller köpa en inventarie till ett bra pris om du slår till direkt. Lösningen kan vara att köpa ett lagerbolag som är ett färdigt och registrerat aktiebolag som aldrig har bedrivit någon verksamhet.

Det går snabbt

Fördelarna med att köpa ett lagerbolag är att du inte behöver lägga ner tid på själva registreringen som kan ta en del tid och inte alltid är helt enkel. När du köper ett lagerbolag kommer du igång direkt och du kan också få hjälp att fylla i formulären. Lagerbolaget har ett färdigt organisationsnummer som du kan använda när du registrerar ditt bolag för F-skatt, moms och som arbetsgivare. Viktigt att komma ihåg är att även lagerbolag kräver att du har 50 000 kronor i aktiekapital.

Från och med januari 2020 är det lägsta tillåtna aktiekapitalet för privata aktiebolag satt till 25 000 kronor.

 

Pris för ett lagerbolag - kostnad

Hur mycket ett lagerbolag kostar varierar från cirka 1600 kronor och upp mot 10 000 kronor om du vill ha ett bolag med F-skatt och som är arbetsgivare.

Lagerbolag med bankkonto

När du har köpt ett lagerbolag behöver du själv i egenskap av bolagsägare öppna ett bankkonto. Det finns vissa företag som erbjuder lagerbolag med bankkonto men vanligtvis behöver du öppna ett bankkonto för att sätta in aktiekapitalet och få ett bankintyg.

För- och nackdelar med lagerbolag

Fördelen med att köpa ett lagerbolag är den tid du sparar. Nackdelen är att det blir en extra kostnad på några tusenlappar. Så är det värt det? Det beror helt på hur bråttom du har. Handläggningstiden för att registrera ett eget aktiebolag hos Bolagsverket är cirka sju arbetsdagar.

Det alltså kostar några tusenlappar extra att köpa ett lagerbolag jämfört med att starta ett aktiebolag via bolagsverket. Å andra sidan går det enkelt och snabbt att komma igång.

Lycka till med ditt nya bolag!

Läs också vår stora guide om att starta eget företag

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi