Semestertider i Visma Administration

Ordning och reda även när det är sommar, sol och värme. Rätta eventuella fel, säkerhetskopiera och få svar på andra vanliga frågor.

Äldre par på strand

Tips i ditt program under sommaren

Nu är sommaren äntligen här! Men även under denna årstid dyker det upp frågeställningar som man behöver ta ställning till. Vi har därför samlat nyttig information som brukar vara användbar på den här sidan.

Hälsa dina kunder en trevlig sommar!

Om du vill skriva en sommarhälsning som exempelvis "Vi på xxx önskar dig trevlig sommar!" på dina fakturor så gör du det under Arkiv – Inställningar - Företagsinställningar – Försäljning - Dokumenttexter. Texten du skriver in här kommer på alla de fakturor du skapar efter denna ändring. Vill du få texten på olika rader, kan du läsa mer i Lägg till dokumenttexter på skilda rader. Har du fakturor med inbetalningskort kan du inte använda dokumenttexter.

Har du funktionerna offert eller order i programmet kan du även på dessa dokument skriva en sommarhälsning.

Glöm inte att ta bort denna text mot slutet av sommaren - lägg en notering i din kalender :)

Filmer: Så rättar du till det när något blivit fel

Kundfakturor

Kundfaktura som inte är journalförd

Vad bra att du inte journalfört, då är det lättare att rätta - se här hur du gör, längd 2:55.

Se film

Kundfaktura som är journalförd

Här visar vi hur du gör när en faktura är journalförd, längd 2:11.

Se film

Kundfaktura som är journalförd/betald

I detta klippet visar vi hur du rättar till det om fakturan är journalförd och det finns en betalning, längd 3:11.

Se film

Kundfaktura som ska delkrediteras

Här visar vi hur du gör för att delkreditera en kundfaktura, längd 1:31.

Se film

Leverantörsfakturor

Leverantörsfaktura som inte är journalförd

Vad bra att du inte journalfört, då är det lättare att rätta - se här hur du gör, längd 1:53.

Se film

Leverantörsfaktura som är journalförd men inte betald

I detta klippet visar vi hur du rättar till det om fakturan är journalförd men den är inte betald, längd 1:37.

Se film

Leverantörsfaktura som ska delkrediteras

Se hur du gör för att delkreditera en leverantörsfaktura, längd 1:26.

Se film

Där kreditfakturan är större än debetfakturan

Här ser du hur du gör när krediten är större än debet, längd 1:48.

Se film

Vanliga funderingar

Det är viktigt att du säkerhetskopierar ofta. Sommartid är det högsäsong både för inbrott och åsknedslag. När du säkerhetskopierar företaget under Arkiv - Säkerhetskopiering kommer all data på alla bokföringsår med.

Se Säkerhetskopiering »
Läs hur du säkerhetskopierar aktivt företag och alla företag »

De rapporter, teckensnitt, stiltyper och kontoplaner som du har gjort själv kommer inte med på den vanliga säkerhetskopian. För att säkerhetskopiera dessa behöver du göra en systemsäkerhetskopia. En systemsäkerhetskopia kan vara aktuellt att ta om du ändrat teckensnitt, stiltyper och kontoplaner i programmet - samt om du har skapat rapporter eller laddat ner rapporter från hemsidan. Så denna kopia behöver du inte ta varje gång.
Läs Ta systemsäkerhetskopia »

Så här i sommartider vet vi att många passar på att byta ut sina datorer. Se filmen Byte av dator hur du gör eller läs Byta dator

Så här fungerar behörigheten beskriver vi hur du lägger in användare med behörighet under Arkiv – Användare - Användare.

Först måste du logga in på vår hemsida under Mina tjänster och lägga upp den nya användaren. Läs mer i Lägg till användare.

Om du arbetar med behörighetskontroller skapar du en ny användare under Arkiv - Användare - Användare.  Läs mer i Så här fungerar behörigheten. Tänk på att även lägga in användarens e-postadress under Inloggningsuppgifter till Mina tjänster på vismaspcs.se när du är här inne under Användaren.

För att användaren automatiskt ska komma in på Min sida i programmet så måste den personen logga in i företaget och sedan lägga till sitt lösenord under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Mina tjänster, klicka på Ändra.

När sommaren är slut - tänk på att ta bort inloggningen till Mina tjänster enligt Ta bort användare.

Om du har lite tid över - passa på att läsa mer om att e-fakturera - funktionen där du både kan skicka och ta emot elektroniska fakturor. Du vet väl om att du även kan skicka e-fakturor till privatpersoner via Kivra. Det kostar inget att ansluta sig - du betalar bara för de tjänster du använder.

Läs hittar all information du behöver i Så här skickar du e-fakturor respektive Så här tar du emot e-fakturor.

Använd dig av  Avstämningar som du hittar under Bokföring – Avstämningar

Vid varje månadsskifte bör du göra en avstämning mellan din bokföring och kundreskontra respektive leverantörsreskontra. Du bör också stämma av ditt kassakonto samt bankkonton. Läs mer i Avstämningar. Se även filmerna Automatisk avstämning och Stäm av lager mot bokföringen.

Du hittar även information i vårt forum: Automatisk avstämning i Visma Administration.

Om du arbetar med preliminära verifikationer ska du ta bort och lägga till rader i månader som inte är låsta. Om du inte arbetar med preliminära verifikationer gör du ändringar genom att skapa en ändringsverifikation. Du kan läsa mer om detta i avsnitten Registrera ändringsverifikation och Ändra preliminär verifikation.

Se Rätta verifikation »

När du står i programmet under en viss modul och vill hitta mer information så kan du alltid trycka på F1-tangenten. Då hamnar du automatiskt rätt i vår skrivna hjälp. Eller om du klickar på frågetecknet uppe till höger, bredvid Sök i hjäpen.

Du är alltid välkommen att ta Kontakt med oss - antingen via vår supportforum eller per telefon.