Sommar i löneprogrammet 

Nu är sommaren äntligen här igen! Men även under denna årstid dyker det upp frågeställningar du som löneadministratör behöver ta ställning till. Vi har därför samlat nyttig information om sommar och semester i löneprogrammet på den här sidan.

Löneguiden - Alla semesterregler (pdf) »

Semesterlöner

Beräkningar

En av de absolut vanligaste frågorna under sommaren rör så klart de anställdas semesterlöner. Hur beräknas egentligen semesterlönen och hur kan jag kontrollera att den är korrekt? Givetvis sköter programmet de flesta beräkningarna per automatik åt dig, men ibland behöver man räkna manuellt eller så vill man helt enkelt se vilken beräkning programmet egentligen har utfört. Läs mer om beräkningsformlerna »

Olika värden för semesterlön och avdrag

För dig som använder villkor 20/21 händer det ibland att semesterlönen och semesteravdraget skiljer sig åt och inte blir samma belopp. Man skulle kunna tro att det är fel men det finns faktiskt en anledning till att det blir så. Allt grundar sig på att den anställde jobbar mer eller mindre vid uttaget jämfört med när semestern tjänades in. Jobbar man exempelvis 100% när man tjänar in sin semester och 50% när man tar ut den blir ersättningen 100% och avdraget 50%. Ersättningen blir alltså högre än avdraget. Skulle man däremot jobba deltid när man tjänar in semestern och sedan heltid när man tar ut den kommer avdraget att vara högre än ersättningen, vilket i det fallet är rätt.

Semesterlön utbetalad vid ett tillfälle

En del företag vill betala ut all semesterlön och eventuella semestertillägg innan semestern eller vid ett enda tillfälle. Det finns så klart möjlighet att göra det i programmet också och då via snabbvalet Övriga tillägg/avdrag. Använd löneraden Utbetalning semesterlön i förskott och fyll i beloppet. När du sedan drar tillbaka förskottet från den anställde använder du samma lönerad och anger samma belopp med ett minustecken framför. 

Uttag av semesterdagar i pengar

Ibland vill de anställda hellre ta ut sina semesterdagar i pengar istället för i ledighet. I programmet löser du det smidigt och enkelt med hjälp av snabbvalet Semester, ersättning i kalendariet. Här kan du välja hur många betalda eller sparade dagar du vill betala ut i pengar. Antalet dagar du registrerar räknas då automatiskt ner i anställningsregistret och den anställde får en klumpsumma utbetalad för dem.

Semesterplanering

Vi erbjuder även dokument för semesterplanering till dig att skriva ut som du kan låta dina anställda fylla i. På så sätt sparar du mycket tid och ger alla medarbetare en bra bild av hur läget ser ut på just ert företag under sommaren.

 Ladda ner mallar

Sommarvikarie

Om en anställd kommer att tjäna mindre än 18 739 kr under år 2016 behöver ingen skatt betalas in. Som anställd kan man då skriva ut ett intyg och lämna till sin arbetsgivare för att erhålla löneutbetalningar utan skatteavdrag. 
Intyget finns att ladda ner från Skatteverketshemsida, blankett SKV 434.

Vanliga frågor

Utöver det som tagits upp ovan finns det så klart fler frågor och funderingar värda att nämna. Vi sammanställer de vanligaste frågorna just nu löpande på vår hemsida. Vanliga frågor och svar »

Fler funderingar?

Har du fler frågor är du alltid välkommen att ta kontakt med oss. Antingen via vår forum, vår chatt, per telefon eller mejl. Under juni, juli och augusti har vi öppet alla vardagar mellan 8-16. Våra kontaktuppgifter hittar du här.