Verkstad på hjul UF utmanade cykelbranschen

UF-företaget som utmanade hela den lokala cykelmarknaden

Hur klarar man UF-stressen? 
– Det gör man inte, ha ha! Vi avslutade alla våra UF-lektioner tidigt på skolåret och fick göra allt på fritiden. Våra försäljningssiffror låg på noll under vintern. Vi trodde aldrig i livet vi skulle komma till UF-SM.
– Sedan den 7 mars smällde det till och efter det har det varit världens resa.

Publicerat 2016-09-26

Det säger Verkstad på hjul UF med Philip Jansson och David Jadeborn i Örebro. De utmanade de lokala cykelverkstäderna 2015-2016 med sin affärsidé att renovera cykeln på plats. Reparatören på hembesök! Wow för alla utan dragkrok och cykelhållare!

– Cykelaffärerna är inte glada, dels för att det är en unik idé och att vi stjäl deras kunder, dels för att de själva inte kom på idén. Men vi når faktiskt en ny målgrupp, de som anlitar oss är de som inte skulle tagit sig till cykelhandlaren.
– Den vanligaste reparationen är vanlig service, att växeln knastrar eller bromsen ligger emot. Vi trodde bara vi skulle få laga punkor.

Driva vidare

Ett servicepaket kostar 120 kronor. Det är ett UF-pris som nog egentligen borde ligga lite högre. Planen är att driva företaget vidare som extraknäck efter studenten och se om det bär.
– Vår partner är Pelican sadelöverdrag. Vi råkade råkade stöta på dem på en nätverksfrukost med BNI och de gillade vad vi gjorde. Via UF-mässan i Örebro blev vi inbjudna av BNI för att marknadsföra oss för de stora företagen.

De hittade idén genom att scanna av marknaden lokalt och fundera på vad som saknades.
– Det ska vara något som sticker ut. Vår affärsidé fick otroligt mycket uppmärksamhet för att den är unik. Scanna av lokalt, vad saknas? I Borås saknades det mobil reparatör och Uppsala saknar också. Det här behövs i fler städer och vi funderar på att sprida konceptet.

Hur har ni lärt er att reparera cyklar?
– David är motocrossförare och tränar mycket. Jag cyklar alltid vart jag än ska och brukar tävla med bussarna. Jag ser det som en träningsform och miljövänligt transportmedel, säger Philip.

Tips till blivande UF-företagare

  • Ser du målet måste du kämpa för det och inte se några hinder. Och se till att sticka ut i marknadsföringen. Jag gick runt på stan i flera timmar med ett cykeldäck runt mig som en annan knäppgök. Men folk kände igen oss efter det. Den där killen med cykeldäcket!
  • Ha flera personer att bolla med. Ta inte alla bollar själv. Vi var två men det är nästan för få. En del är själva men jag förstår inte hur de orkar.
  • Försök kombinera business and pleasure. Vi spelade fresbeegolf och pratade samtidigt. Det blir inte så stressfullt och kul samtidigt.
  • Båda måste vilja lika mycket och vara lika drivna.

Annica Jönsson

Du kanske också är intresserad av ...

"Man får oerhörd respekt för all som driver företag"
Färdiga affärsidéer
Ekonomifakta

Vi hjälper dig till ett framgångsrikt företagande.

FÖlj vårt nyhetsbrev