Fröken Rut glada att de inte berörs av nya regler

På städfirman Fröken Rut i Växjö trodde ägarna länge, precis som många andra, att den sänkta subventionsgraden från 50 till 30 procent berörde även dem. Men så var alltså inte fallet. 
– En stor lättnad är vi insåg det, säger Jennie Skoog Hedén. 

Fröken Rut rutavdrag Visma Spcs

Publicerat: 2015-05-26 Uppdaterat: 2015-09-22

– Om avdraget hade sänkts från 50 till 30 procent skulle det ha betytt flera hundra kronor mer i månaden för en familj med villa och helgstädning. Vi hade förlorat kunder och kanske fått lägga ner.

– Våra kunder är inte bara höginkomsttagare, det finns en stor spridning. Gemensamt för dem är att de vill ägna sig åt annat än städning när de är lediga, exempelvis sina barn. En annan kategori är pensionärerna, säger kollegan Jenny Wåhlin.

När regeringen lade fram förslagen i vårbudgeten för ett halvår sedan, såg de båda företagarna framtiden mörkna. Men faktum är alltså att få av Fröken Ruts kunder, eller något annat svenskt städföretags kunder, når upp till årsbeloppet på 25 000 kronor. Det handlar om mindre än två procent, enligt en undersökning av företaget Hemfrid.  
Den stora och kritiserade förändringen, att kunden får dra av 30 procent per tjänst istället för 50, gäller rottjänster. 

städhjälpmedel rutavdrag Visma Spcs

Företaget en bisyssla

Jennie och Jenny  gillar att driva företag och Fröken Rut är ett sidoprojekt, de har båda fasta jobb. De bannlyser inte bakteriehärdar som damerna i tv4:s Rent hus och går väl inte igång på de mest avancerade husmorsknepen som att fläckbehandla skinnsoffan med banan.

Men de tycker att det ska finnas en tandborste i varje skurhink och bikarbonat, ja det är ett förbaskat bra medel att rengöra badkar med. 

– 2011 jobbade vi båda på säljavdelningen på Visma Spcs och pratade med kunder hela dagarna om att driva eget. Vi blev sugna på att själva starta eget. Sedan slog jag och min sambo vad en sommar att jag verkligen skulle göra det, säger Jennie Skoog Hedén.
– Att det blev just städning beror nog mest på rut- och rottjänster var på tapeten och vi trodde att det fanns en marknad. Det var städa eller snickra, och snickra kan vi inte, säger Jenny Wåhlin.

Finns kunder

Att hitta kunder har aldrig varit ett problem, tvärtom. 
– Vi har inte marknadsfört oss. Vi har bara vår hemsida och har synts i ett reportage i Smålandsposten.
Firman drivs som ett handelsbolag.
– Med facit i hand hade det varit bättre med ett aktiebolag men det var också en fråga om kapital. Nu gjorde vi det enkelt: Köpte in städutrustning och tecknade en försäkring. Vi ville inte ha stora lager om det inte skulle funka, säger Jenny Wåhlin.

Hitta rätt personal

De har anställd personal, ofta studenter, och rycker in själva när det behövs. Att hitta rätt vägar för rekrytering var svårt i början. 
– En gång fick vi 200 sökande via Arbetsförmedlingen – från hela Sverige: Kiruna, Haparanda, Slite på Gotland. Men vi kunde ju bara erbjuda några timmar i veckan. Det tog otroligt mycket tid.

Vad är det bästa med att vara företagare?
– Det är jättekul när kunderna ringer och talar om att de är så nöjda. När vi blir rekommenderade, eller har ett stort
event som ett bröllop, säger Jenny Wåhlin.

Ni använder Visma Website, Visma eEkonomi och Visma AutoInvoice. Vad kan bli bättre med programmen? 
– Jag ser fram emot när man kan fakturera rot- eller rutfakturor i eEkonomi-appen, då kan jag verkligen fakturera var som helst, säger Jennie Skog Hedén.

Vad är nyttan med AutoInvoice för er?
– De flesta kunder skickar vi ju e-post till, men en del vill ha fakturan på posten och då är jag tvungen att skriva ut och sätta på porto och posta. Eftersom de är så få blir pappersfakturorna liggande några dagar innan jag får iväg dem. Då tickar betalningstiden för kunden eller så får vi vänta på pengarna. Nu klickar jag bara i att jag vill skicka via Autoinvoice. Jag slipper jobbet och kunden får fakturan snabbt.

Text: Annica Jönsson
Foto: Petter Hammarbäck, Jonas Bergsten,  Pixabay

Fakta

Namn: Jenny Wåhlin och Jennie Skoog Hedén
Företag: Fröken Rut
Bransch: Ruttjänster, städning
Använder: Visma Website, Visma eEkonomi och Visma Autoinvoice.
Hemsida: www.frokenrutstad.se

Vi söker fler spännande företag att berätta om!

Vill du vara med? I serien Hej företagare tar Visma Infoline pulsen på företagarsverige. Genom en kort intervju tar vi upp en aktuell fråga eller berättar om en intressant verksamhet. Vill du vara med i Hej företagare? Mejla redaktionen på infoline@vismaspcs.se och berätta kort om ditt företag/företaget du jobbar på.

 

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi