Jesper fick bättre koll på ekonomin

Finns det något värre än en trasig smartphone? Nej, förstås inte. Då är det tur att Mr Phonedoc finns. Till honom kan man tryggt lämna sin käraste ägodel. 

– Jag har nog reparerat mellan 5000 och 10 000 smartphones. Skärmar är det absolut vanligaste felet, säger Jesper Nilsson, ägare till Phonedoc. 

Jesper Nilsson intresserade sig tidigt för hur de nya smartmobilerna såg ut inuti. Han läste allt han kom över och brukade öppna och försöka laga uttjänta telefoner. Utbildningen till applereparatör kostade 6 000 kronor men gav honom ett certifikat. Han blev klar 2013 och startade eget. 

– Det var väldigt mycket att fixa innan jag kunde starta. Problemet var först att hitta en pålitlig leverantör, det finns många kopior på Ebay och Alibaba. Men jag hade en jäkligt bra kontakt som i sin tur hade leverantörer som kunde ordna originaldelar från Foxconn som monterar Apples produkter, så det löste sig.

– Sedan ska man momsregistrera och registrera företagsnamnet och skydda det. Bara en sådan sak som hur man får använda bilder på nätet? Jag fick googla massor – jag googlar precis allt när jag behöver ta reda på något!

Har du några tips till andra som startar eget?
– Prata med Nyföretagarcentrum. Verksamt.se är också bra. 

"Det är supersmart"

Jesper Nilsson valde för ett tag sedan att byta ut desktopprogrammet Visma Enskild firma till det webbaserade Visma eEkonomi. Han gillar att ha koll på sin ekonomi och att se den presenterad i snygga staplar, uppskattar att kunna jobba var han än är och tycker det är bra om arbete inte försvinner när datorn kraschar eller blir stulen. Han ville också gärna lära sig lite mer om bokföring.

– Visma Enskild firma var ganska basic. Med eEkonomi får du en mer detaljerad kontoplan. Om du inte kan bokföring så googlar du bara upp vilket konto du ska använda, exempelvis för lagerinköp utanför EU. Sedan gör du ett bokföringsförslag på det. Nästa gång letar programmet automatiskt upp vilket konto du ska använda – det är supersmart. 

– Man kan tro att det ska krångla när det ligger på internet men det funkar hur smidigt som helst och är väldigt tillgängligt. 

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi