Nino Afram

Ninos hjärta klappar för restaurangbranschen

Nino Afram har drivit företag tillsammans med sin bror Sulle Afram i 35 år nu. Det hela började med ett sommarjobb på fabrik när Nino var i femtonårsåldern och var tvungen att gå upp klockan 5 på morgonen. Det gillade han inte.

Publicerat 2015-11-19 Kl 14:28

Nino ville sova längre och bytte bransch och fick jobb på restaurangen La Gondola i Växjö. Sedan dröjde det inte länge förrän han och brodern Sulle köpte en pizzeria i Älmhult. Och på den vägen har det fortsatt.
Nu driver de tre Växjörestauranger tillsammans. Båtsmannen i centrum har de drivit sedan 2006, ett kafé på simhallen sedan 2005 och för bara några månader sedan köpte de restaurang Östergatan. Enkel, god och prisvärd mat beskriver Nino inriktningen.

Ni har drivit restauranger länge. Vad är nyckeln till framgång? 

– Ärlighet! Mot alla. Bra råvaror. Och vara god på insidan. För att vara trevlig mot gästerna måste du vara god på insidan. Man måste VARA trevlig, inte spela trevlig. Om en i personalen är på dåligt humör någon dag - alla kan ju ha en dålig dag - så säger jag, ställ dig i baren. 
Nino och Sulle Afram har flera anställda, 18 på Båtsmannen, 6 på Östergatan och två på simhallen. 

Hur blir man en bra chef? 

– Man måste vara en god människa. Hård och mjuk samtidigt. Man måste ju vara snäll och trevlig men samtidigt ska personalen göra som man vill. 

Vad är det bästa med att driva eget i restaurangbranschen? 

– Det är mycket som är positivt, det är jätteroligt, socialt, du lär känna mycket folk, man jobbar många tillsammans. Det som är negativt är att det är slitsamt, stressigt, jobbigt. Vi har drivit många ställen och varje gång vi sålt något har vi sagt “aldrig mer!”. Men efter ett par tre månader, när vi har fått vila lite, ja då drar vi igång med något igen. 

Tror du att du kommer att driva företag alltid? 

– Ja, tyvärr höll jag på att säga, skrattar Nino. Det är lätt att jobba alldeles för mycket. Men det positiva, som att bestämma själv, väger tyngre.

Hur fungerar det att ha företag tillsammans med din bror? 

– Det funkar bra. Man kan bli osams, men bröder är bröder. Vi blir bara osams om små bagateller. Fördelarna är att vi delar upp ansvaret och att vi har förtroende för varandra. 

Text: Camilla Carnmo
Bild: Annica Jönsson

Fakta

Namn: Nino Afram
Företag: Båtsmannen, Östergatan, kaféet på Växjö simhall
Bransch: Restaurang
Använder: Tar hjälp av sin brorson med bokföringen. De är på väg att gå över från Visma Administration till Visma eEkonomi.
Hemsida: www.batsmannen.com, www.ostergatansrestaurang.se

Läs mer

Så marknadsför du ditt företag gratis i media
60 anställda och fyra företag – i olika branscher
Oppigårds startades utan en krona i skuld
Köpa företag - enkel guide för att hitta företag till salu
Involvera fler sinnen och sälj mer
Årets Nybyggare 2009: Yrkesstoltheten kommer från mamma