Generationsskifte när det är som bäst 

David Wengbrand på Wengbrand RedovisningDavid Wengbrand på Wengbrand Redovisning har hunnit med mycket för sin ålder. Han har tagit över familjeföretaget, expanderat det och nu senast utvecklat några ytterligare ben att stå på. Vem sa att byråarbete var tråkigt och traditionstyngt?

David var dessutom Sveriges yngste auktoriserade redovisningskonsult när det hela började.

– Ja, nu tror jag det finns andra som är yngre, men jag lyckades få ihop vad som krävs inklusive tre års praktik i pappas firma redan när jag var 23, berättar David Wengbrand som nu hunnit bli 30 och företagets vd.

Han krävde att de skulle satsa

Året efter auktorisationen gick David in som delägare. Men han ställde också villkor till byråns grundare, pappa Kjell Wengbrand.

– Pappa hade kört själv i många år utan några direkta ambitioner att växa. Så när jag köpte halva bolaget var mitt krav att vi skulle satsa, och det har vi gjort. Vi har ökat med 25 procent per år sedan vi gjorde vårt generationsskifte.

Från två till elva på några få år

Byrån har i dag 11 anställda och kontor i såväl Borås som Ulricehamn. Men det var inte helt oproblematiskt att växa så.

– Vi växte väldigt fort precis när jag tog över, men vid 4-5 anställda stannade det av. Jag jobbade alldeles för mycket och allt hängde på mig. Många byråer fastnar här för att ägaren själv har alla kundkontakter. Så ville jag inte ha det så vi utbildade vår personal och motiverade dem med bonusar att vara självgående och dra in egna kunder till byrån. 

Startade lagerbolagsbolag

– 2008-2009 hände ganska mycket. Kravet på aktiekapital halverades, revisionsplikten slopades och flera andra reglerändringar genomfördes som syftade till att underlätta. Vi hade då ganska många enskilda firmor och handelsbolag i kundstocken och såg att många nog skulle tjäna på att ombilda till aktiebolag. Så vi började erbjuda färdiga AB, så kallade lagerbolag. Och detta har vi nu som en webbtjänst där även andra byråer fungerar som återförsäljare till oss.

Revision i samarbete

– Även om kravet på revisor avskaffades för många är det en styrka att kunna erbjuda tjänsten. Så vi startade även en revisionsbyrå, men istället för att ha en egen revisor valde vi att samarbeta med en annan revisionsfirma. På så sätt kan vi erbjuda en oberoende granskning, och nu är tanken att vi tillsammans ska kunna ta oss an lite större uppdrag samtidigt som våra befintliga kunder har tillgång till våra revisionstjänster. 

Bästa tipset

– Vår bransch är ganska konservativ och ser likadan ut med uppbyggnad och partners. Så var öppen och våga testa nytt. Men mitt framgångsrecept har främst varit personalen och personalpolitiken, att de är delaktiga och vill samma saker oavsett position och plats. Så det är nog mitt allra bästa råd – att vara rädd om personalen, motivera dem och få dem att dra åt samma håll.

Fakta

Namn: David Wengbrand
Företag: Wengbrand Redovisning
Bransch: Redovisning
Använder: Visma Byråpaket
Hemsida: www.wengbrand.se

Snabbt och smidigt med lagerbolag

Ett lagerbolag är ett startat men oanvänt aktiebolag, redo att användas. Kraven på handlingar och bankintyg är desamma som när man startar ett nytt AB, men med ett lagerbolag kan man komma igång på några få timmar då organisationsnumret redan är klart. Alternativet, att starta ett nytt aktiebolag på egen hand, tar som regel en till två veckor beroende på Bolagsverkets belastning.

Läs mer om lagerbolag påstartaab.se.

Auktorisation – en kvalitetsstämpel

En auktoriserad redovisningskonsult följer branschorganisationen REKO:s regelverk vilket ger en mer enhetlig och korrekt utförd redovisning. Auktorisationen kom i spåren av att revisionsplikten slopades och är numera en kvalitetsstämpel som visar att även det revisionsbefriade företagets ekonomi sköts på ett korrekt sätt.

FAR om nyheterna i REKO 2015 »

Text: Petter Hammarbäck