Visma Spcs lästips

Älskade böcker – 7 lästips för lata dagar 2015

Visma Spcs egen bokslukare Kerstin Rydén har en extra förkärlek till böcker. Redaktionen bad henne samla några bra boktips till solstolen. Här är 7 förslag – säkert hittar du något som passar just dig? Trevlig läsning!

Publicerad 2015-07-09 kl 13:34

Böcker med inslag av företagande:

Visma Spcs boktips En fransk curryEn fransk curry – Richard C Morais
Detta är en berättelse om att starta restaurang i Indien, London och Paris. Den fattiga familjen tvingas fly efter att ha drivit en restaurang i Bombays finare kvarter. Istället öppnar de en indisk servering mittemot en lyxrestaurang i en fransk alpby. Den unge Haji har ovanliga förmågor i köket men stjärnkocken Madame Mallory gör allt för att driva bort honom och familjen. Det här är en bok man blir hungrig av.

Visma Spcs boktips All inclusiveAll inclusive – Hans Gunnarsson
En underhållande bok om en författare som får ett lockande erbjudande. Åka till en all inclusive-resort på Guadeloupe och sedan skriva en roman om det. Men att skriva en roman som ska locka människor till platsen är inte lätt, särskilt inte om man har skrivkramp. Vistelsen blir inte som han tänkt.

 

Visma Spcs boktips 2015Britt-Marie var här – Fredrik Backman
Britt-Marie är en äldre dam som lämnat ett 40-årigt äktenskap och liv som hemmafru. Det enda jobb hon kan få är att bli tränare för ett ungdomslag i fotboll. Hon som hatar fotboll. Det här är en berättelse om en kvinna som väntat hela sitt liv på att hennes ska börja.

 

Sedan några som bara är väldigt bra ...

Visma Spcs boktips BombmannenBombmannens testamente – Lena Ebervall, Per E Samuelson
En bok om en alldeles vanlig man. Alldaglig närmast småtråkig. Men så drabbas han av en felaktig skatteskuld. Det blir starten på ett av de mest omtalade brotten i modern tid i Sverige. Boken handlar om Lars Tingström öde och sträcker sig fram till tiden för Palme-mordet.

 


Visma Spcs boktips förlorade själar

Förlorade själar – Nadifa Mohamed
En bok om inbördeskrigets Somalia. Man får följa tre kvinnor i olika ålder som kämpar på olika sätt. Änkan Kawsar kämpar bokstavligt talat för sitt liv efter en svår misshandel av polisen. Soldaten Filsan kämpar för landets militärjunta och flickan Deqo drömmer om sitt första par skor.

 

...och så lite spänning!

Visma Spcs boktips SonenSonen – Jo Nesbö
Sonny är professionell syndabock. Mot att han får heroin erkänner han andras brott och sonar deras fängelsestraff. Men efter tolv år i fängelse får han höra något som förändrar allt. Han rymmer och han har mycket att hämnas.

 

Visma Spcs boktips Kvinnan på tågetKvinnan på tåget – Paula Hawkins
Alkoholiserade och arbetslösa Rachel tar tåget varje dag. Hon ser ett ungt vackert par i huset intill spåret. Hon hittar på namn på dem och fantiserar om deras liv som i hennes ögon är helt perfekt. En dag får hon veta att kvinnan är spårlöst försvunnen och hon kan inte släppa tanken på att hon själv har information om försvinnandet som hon glömt.Text: Therese Palm och Kerstin Rydén